lauantai 2. marraskuuta 2013

Porkkanasämpylät



























Ei ne arjen ilot aina tarvitse suuren suuria olla. Joskus hyvään mieleen riittää se, kun ottaa vielä uunilämpimän
sämpylän, halkaisee sen ja levittää sille voita tai jotain voinkaltaista tuotetta (melko säästelemättä). Kaveriksi kaataa kupillisen omaa lempiteetä. Niin, no kahvinjuojat tietty erikseen, meikäläinen ei ole koskaan kahvin makuun päässyt.

Nämä sämpylät ovat kuitenkin melko terveellisiä, koska niissä on porkkanaraastetta, pellavansiemeniä ja muitakin jauhoja kuin vehnäjauhoja. Kummasti muuten itsetehdyt sämpylät loppuvat paljon nopeammin kuin kaupasta ostetut, vaikka itsetehtyjä on yleensä enemmän :).

PORKKANASÄMPYLÄT (n. 18 kpl)

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
2 rkl siirappia TAI hunajaa
1 tl (sormi)suolaa
1/2 dl pellavansiemeniä
2,5 dl porkkaraastetta (1 iso porkkana tai 2 pienempää)
1 dl ruisjauhoja
3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
8-10 dl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta porkkana hienoksi.

Mittaa joko yleiskoneen kulhoon lämmin, n. 42-asteinen eli kättä lämpimämpi vesi, tai taikinakulhoon. Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen ja hiivaleipävehnäjauhojen sekaan ja kaada seos taikinanesteeseen. Lisää suola, porkkanaraaste, pellavansiemnet ja siirappi tai hunaja. Käytä yleiskonetta jonkun aikaa tai sekoita voimakkaasti käsin tai esim. puuhaarukalla taikinaseosta.

Lisää erissä vehnäjauhoja ja jatka taikinan vaivaamista n. 10 minuuttia. Lisää öljy ja jauhoja vielä sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen taikinaan. Jätä taikina melko pehmeäksi, koska voit tarvittaessa lisätä jauhoja vielä leivontavaiheessa. Pehmeästä taikinasta tule maukkaimmat sämpylät.

Kohota taikinaa n. 30-45 minuuttia puhtaan muovipussin tai leivinliinan alla.

Kumoa kohonnut taikina työtasolle, jolla on jauhotettu leivinpaperi. Jos taikina tuntuu hyvin tarttuvalta ja löysältä, ripottele sen päälle myös hiukan jauhoja. Taputtele taikina litteäksi levyksi ja ruuduta se pohjaan asti suorakaiteen/neliön mallisiksi sämpylöiksi.


Voit tarvittaessa muotoilla  paloja vielä käsin, kun nostat niitä pellille. Itse teen lähes kaikki sämpylät tällä metodilla, koska tämä tapa on paljon nopeampi kuin se, että pyörittelisin sämpylät yksittäin esim. pyöreiksi. Mutta ihan oman maun mukaan, eli yhtä hyvin voit tehdä taikinasta pyöreitä sämpylöitä.

Nostele sämpylät kohoamaan leivinpaperoiduille pelleille ja peitä ne leivinliinalla. Tästä taikinasta tulee n. 2 pellillistä. Kohota sämpylöitä n. 1/2 tuntia.

Laita uuni kuumenemaan ajoissa, jotta se on tarpeeksi lämmin, kun laitat sämpylät uuniin. Kuumenna uuni ensin 250-asteiseksi, kiertoilma 230-asteiseksi.

Voitele sämpylät kädenlämpöisellä vedellä juuri ennen uuniin laittoa. Kun laitat sämpylät uuniin, kaada samalla uunin pohjalle n. 1/4 dl vettä ja sulje uuninluukku nopeasti. Muodostuva höyry tekee sämpylöihin rapeamman kuoren ja ne nousevat hyvin. Jos paistat kiertoilmalla, voit paistaa molemmat pellit samanaikaisesti, muuten pelti kerrallaan.

Paista tässä korkeammassa lämmössä (250-astetta, kiertoilma 230-astetta) vain 5 minuuttia, laske sitten uunin lämpö 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Voit varmistaa sämpylöiden kypsyyden kopauttamalla sormella sämpylöiden pohjaa. Jos se kumisee, sämpylä on kypsä.

Jäähdytä valmiit sämpylät peittämättä ritilällä rapeahkon kuoren säilyttämiseksi. Jos sämpylöitä jää seuraavaan päivään, säilytä niitä paperipussissa.

2 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyviltä!
    Porkkanasämpylöitä oon viimeks tehnyt varmaan vuosia sitten mutta hyvä että muistui ne taas tästä mieleen, pitää tehdä niitä pian! Nams:)

    Sarina x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-). Ja kyllä ne maistuikin vähintään yhtä hyvältä kuin näyttivät.

      -Raili

      Poista