torstai 12. kesäkuuta 2014

Suolakaramellikastike - Salted Caramel Sauce


Olen tehnyt suolakaramellikastiketta monia kertoja eri ohjeilla ja blogissakin olen julkaissut ohjeen siihen muiden ohjeiden yhteydessä. Mutta tämä on nyt oma ohjeeni, joka on muotoutunut eri ohjeita ja valmistustapoja ja ainemäärien suhteita muuttelemalla, kunnes sain omaan makuuni sopivan suolakaramellikastikkeen, jossa on kunnolla paahtuneen sokerin makua.

Sokeria kuumennettaessa on parasta käyttää esimerkiksi teräskattilaa, jossa sokerin paahtumisen näkee kunnolla sokerin väristä. Muutenkin sokeria paahtaessa lämpötilat ovat sen verran kovia, etten senkään puolesta suosittele mitään pinnoitettua kattilaa.

SUOLAKARAMELLIKASTIKE - SALTED CARAMEL SAUCE (n. 2,5 dl) 

3 rkl glukoosisiirappia
2 dl sokeria
35 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl kuohukermaa, huoneenlämpöistä
n. 1 rkl suolaa (Fleur de Sel)

Kun alat valmistamaan suolakaramellikastiketta, ota voi ja kuohukerma hyvissä ajoin huoneenlämpöön tai vaihtoehtoisesti lämmitä niitä hetki mikrossa. Voi ja kerma kuohuu voimakkaasti, kun ne lisätään paahdetun sokerin sekaan ja mitä suurempi on lämpötilaero, sitä enemmän ne kuohuvat.

Mittaa kattilaan glukoosisiirappi ja kuumenna sitä hetki. Lisää sekaan sen jälkeen sokeri ja sekoittele seosta hiljakseen, kunnes sokeri on kokonaan sulanut ja se on nestemäistä. Anna sokerin paahtua, sitä varovasti ihan hiukan silloin tällöin sekoittaen. Glukoosisiirappi helpottaa karamellin tekoa, eikä sokeri kristallisoidu niin helposti.

Jotta karamelliin saadaan makuun tarpeeksi syvyyttä, sokerin pitää paahtua tarpeeksi. Valitettavasti se myös silloin kärvähtää helposti, joten oikea ajoitus on tärkeää. Sokeri muuttuu ensin kirkkaasta kellertäväksi, mutta nyt siihen halutaan tummempi punertavanruskea väri. Jos karamelli jää melko vaaleaksi, se on toki käyttökelpoista, mutta siitä puuttuu mausta se tietty syvyys, jota ollaan tähän hakemassa. Jos sinulla on digitaalimittari, karamelli paahdetaan 175-asteeseen. Ilman mittaria karamellin sopivaa tummuutta pitää arvioida silmämääräisesti. Kun se alkaa muuttua pihkanvärisestä punertavanruskeaksi kauttaaltaan ja samalla siitä tulee paahtunut tuoksu, ota kattila heti pois levyltä pannunalusen päälle. Muuten saat pohjaanpalanutta sokeria ihan hetken kuluttua ja silloin se on pilalla, koska siihen tulee kitkerä maku. Karamellin lämpötila jatkaa vielä hetken nousua levyltä poisoton jälkeenkin, joten kippaa nopeasti koko voi karamellin sekaan ja sekoittele. Varo, se kuohuu voimakkaasti. Sen jälkeen kaada kermaa koko ajan sekoittaen sekaan ja varo taas kuohumista.

Nimensä mukaisesti karamellikastike sisältää suolaa, mutta suolan määrä kannattaa maistella mieleiseksi. Eli lisää ensin vajaa ruokalusikallinen, maista ja lisää sitten omaan makuusi sopiva määrä. Suola saa kuitenkin ihan reilusti maistua, koska muuten karamellikastike maistuu helposti vain ylimakealta kinuskilta. Varo käräyttämästä kieltäsi, kun otat kuumaa karamellia lusikkaan ja maistat sitä. Pysyy nimittäin aika pitkään tosi kuumana.

Anna suolakaramellikastikkeen jäähtyä hetki ja purkita se sitten puhtaaseen kannelliseen astiaan. Suolakaramellikastike säilyy pari viikkoa jääkaapissa. Se jähmettyy kylmässä aika paljon, joten riippuen siitä, mihin sitä käytät, voit lämmittää kastiketta hetken mikrossa, jolloin se muuttuu takaisin juoksevampaan muotoon.


Suolakaramellikastike on hyvää jälkiruoissa ja leivonnassa. Oikeastaan vain mielikuvitus asettaa sen käytölle rajoituksen. Blogissani löytyy jo aiemmin ohjeita, joissa olen käyttänut suolakaramellikastiketta, mutta lisäksi ainakin näihin herkkuihin tulossa ohjeet blogiin, joissa olen kaikissa käyttänyt suolakaramellikastiketta. Tosin muutamassa kuvassa olevassa herkussa on selkeästi vaaleampaa suolakaramellia, kuin nyt tällä ohjeellani tuleva, koska ne on tehty aiemman ohjeen mukaan:


4 kommenttia:

  1. Oletko testannut, mikä sokereista antaa parhaan paahtuneen maun? Tiedän sitten, mistä aloittaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tavallista talous-/kidesokeria olen tässä käyttänyt. Eipä noissa sokruissa tässä ole kauheasti eroja, tärkeämpää maun kannalta on se, että karamellia paahtaa tarpeeksi. Mutta kunnolla paahtuneen ja palaneen karamellin ero on hiuksenhieno ;).

      Poista
  2. No nyt on suolakarammellikastikeohjetta testattu. Hyvin onnistui ja maistui herkulliselta (enkä edes polttanut kieltäni:) Vähän mamoilin sokerin paahtamisen kanssa ja vedin kattilan levyltä, kun mittari näytti 168 astetta, mutta tuli silti mukavan paahteinen maku, nam. Ei varmaan kannata hirveästi hämmennellä sokerin sulattamisen alussa, kun ainakin minulla meinasi syntyä silloin sokerikiteitä. Jotenkin olen aina pelännyt sokerin paahtamista ja siksi sitä piti sorkkia koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että onnistui. Suolakaramellin maku on erilainen eri paahtoasteessa. Kyllä 168-asteiseen tulee varmaan jo paahteinen maku. Mä en nykyään käytä mittaria edes, kun on jo hyvä näppituntuma tullut, milloin sokeri on sopivasti paahtunutta. Glukoosisiirapin ansiosta sokeria voi hyvin sekoittaa alussa, vaikka tuntuu, että sokeri kiteytyykin hiukan, ne sulaa kyllä, kun sokru sulaa kunnolla. Mä olen hiukan jäänyt koukkuun suolakaramellikastikkeeseen.

      Poista