maanantai 30. kesäkuuta 2014

Lettukakku Nutellalla ja vadelmillaSuurin osa varmaan tekee ensin jälkiruoan/leivonnaisen ja etsii sitten siihen sopivan tarjoiluastian. Minä tein tällä kertaa juuri päinvastoin, ostin uuden pienen kakkuvadin ja tein siihen sopivan jälkiruoan. Letut ovat aina hyviä, mutta nyt halusin tarjoilla ne hiukan eri muodossa, joten tein niistä kakun. Lettujen välissä on Nutellaa ja päällä kotimaisia pakastevadelmia sekä Nutellasta tehty spiraali.

Kuvista ei samalla tavalla saa kuvaa mittasuhteista, mutta kyseessä on halkaisijaltaan vain 15-senttinen Miss Ètoilen kakkuvati, joten myös lettujen halkaisija on minulla noin 15 senttiä. Tässä lettukakussa minulla oli 18 kerrosta.Jos haluat letuistasi pitsireunaisia, käytä paistamisessa pannussa hiukan voita joka letun paistossa. Voit myös lisätä hiukan voisulaa/öljyä taikinaan, jolloin letut ovat helpompi kääntää. Jos teet suurehkoja lettuja, lisää yksi kananmuna vielä taikinaan, jolloin lettujen käsittely on helpompaa. Minulla oli tosiaan vain noin 14-senttinen pannu, jolloin letut on helppo kääntää pehmeämmästäkin taikinasta.

Lettutaikina kannattaa aina turvottaa noin 1/2 tuntia ennen paistoa, jolloin taikinassa oleva vehnäjauho hiukan turpoaa ja letut on helpompi paistaa. Jos paistat letut samantien, lisää hiukan jauhojen määrää.

Huom! Koska lettujen väliin tuleva Nutella on makeaa, en laittanut lettuihin ollenkaan sokeria. Jos paistat letut sellaisenaan syötäväksi, ripauta joko paistetun letun päälle hiukan hienoa sokeria tai lisää lettutaikinaan hiukan sokeria.

LETUT (n. 30 kpl halkaisijaltaan 15-senttistä lettua)

7,5 dl kevytmaitoa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(voisulaa/öljyä hiukan taikinaan)

Voita paistamiseen

Kerrosten väliin/koristeeksi:
Nutellaa n. 1/2 prk
Kotimaisia (pakaste)vadelmia

Paista kaikki letut ja kasaa lettukakku vasta sitten, koska Nutella sulaa kuumien lettujen välissä. Totesin helpoimmaksi tavaksi kasata kakun niin, että levitin Nutellaa veitsellä ohuesti letun päälle ja vasta sitten nostin letun edellisen letun päälle. Näin lettukasa pysyi hyvin kasassa, eikä siitä tullut Pisan kaltevaa tornia, vaikka se olikin aika korkea.

Lämmitä tarvittaessa Nutellaa hetki mikrossa, jolloin se pehmenee ja on helpompi levittää letuille.

Jos paistat letut suurinpiirtein samankokoisessa pannussa kuin minä, kasaa letut haluamasi korkuiseksi kakuksi ja herkuttele loput letut vaikka hillon kanssa. Minulla lettukakussa siis 18 kerrosta. Mikäli pannusi on suurempi, tarvitset varmaankin kaikki letut kakkuun, jotta siitä tulee tarpeeksi korkea.

Lettukakun päälle pursotin Nutellaa spiraaliksi pienestä pakastuspussista, jonka kulmaan olin leikannut reiän. Lämmitin pussia hiukan mikrossa, jolloin sain Nutellan juoksevammaksi. Kakun päälle laitoin vielä vadelmia koristeeksi. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti