keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Triflet - Raparperi-mansikka- ja Kirsikka-mansikkatrifle



Trifle on nopeatekoinen ja muuntautumiskykyinen jälkiruoka, josta varsinkin kesällä marja- ja hedelmäajan ollessa runsaimmillaan, saa tehtyä monenlaisia herkullisia versioita. Tämän kerrosjälkiruoan voi pinota kauniiseen lasikulhoon kerroksittain esimerkiksi erilaisista kakkupohjista tai kääretortusta tai kekseistä.
Triflen olisi hyvä antaa jonkun aikaa vetäytyä ja mehustua jääkaapissa ennen tarjoilua, joten se on näppärä tarjottava siinäkin mielessä.

Itselläni näissä molemmissa trifleissä pohjana oli mantelipohja, jonka paistoin uunipannussa kuten kääretorttupohjan, jolloin sen paistoaika on vain noin 7 minuuttia.

Käytin ainesten mittaamisessa vanhaa hyväksi havaittua kolmen lasin metodia. Ensin rikotaan yhteen laseista kananmunat, toiseen lasiin kaadetaan sokeria saman verran kuin kananmunia ja kolmanteen lasiin jauhoja yhtä paljon. Itse käytin jauhoina sekä vehnäjauhoja että mantelijauhoja suhteessa 50/50.


Jos syöjiä on noin 4-6, pohjaan riittää 2 isoa munaa, muuten lisää munien määrää suhteessa syöjien määrään.

MANTELIPOHJA UUNIPANNUUN (4-6 hengen trifleen)

Kolmeen samankokoiseen juomalasiin:

2 isoa kananmunaa
saman verran sokeria (mielellään Siroa, tavallinenkin käy)
saman verran vehnäjauhoja ja mantelijauhoja 50/50 suhteessa
1/2 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Mittaa ainekset laseihin. Kaada munat yleiskoneen kulhoon tai kulhoon, jossa vatkaat ne sähkövatkaimella. Vatkaa munia hetki pienellä nopeudella. Lisää sitten sokeria samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää lasiin, jossa sinulla on jauhoseos myös leivinjauhe ja sekoita lusikalla leivinjauhe jauhojen sekaan.

Kun muna-sokerivaahto on valmis, nostele jauhoseos nuolijalla varovasti sekaan.

Kaada taikina uunipannuun, johon olet laittanut leivinpaperin, jonka olet kevyesti voidellut. Jos teit taikinan kahdesta munasta, levitä taikina uunipannuun vain hiukan yli puoleen pinta-alasta. Jos teit useammasta munasta, voit levittää taikinan koko uunipannuun.

Paista uunin keskitasolla 220-asteessa, kiertoilmalla 200-asteessa noin 7 minuuttia tai kunnes testitikkuun ei tartu taikinaa.

Kumoa kypsä pohja leivinpaperin päälle, johon olet ripotellut sokeria ja laita puhdas leivinliina pohjan päälle, jotta se pysyy pehmeänä.

Pohjan jäähtyessä valmistele triflen muut osat.


RAPARPERI-MANSIKKATRIFLE (4-5 hengelle)

1 mantelipohja, katso yllä

2-3 raparperinvartta (suht isoja varsia)
3 -4 rkl kookospalmusokeria
3 rkl mantelilikööriä

n. 500 g mansikoita

2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk Mascarponea
3 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:
Maitosuklaalastuja, jotka vedät suklaalevystä juustohöylällä

Kuori raparperinvarret tarvittaessa ja pilko ne siivuiksi ja laita mikronkestävään kulhoon. Lisää mantelillikööri ja kookospalmusokeri (liköörin voi jättää halutessaan pois ja sokeriksi käy tavallinen tai fariinisokerikin).

Kuumenna mikrossa täysteholla n. 4 minuuttia, kunnes raparperinpalat pehmenevät. Sekoita ja jätä jäähtymään.

Laita kulhoon, jossa voit vatkata sähkövatkaimella tai yleiskoneen kulhoon kerma, Mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi, mutta älä kovin napakaksi.

Kokoa trifle kerroksittain kauniiseen lasimaljaan. Laita kulhon pohjalle mansikanpaloja, sitten kakkupohjasta revittyjä tai leikattuja paloja, sen päälle raparperitäytteestä osa ja vielä kerma-tuorejuustoseos. Kerrosta samoin, kunnes kaikki ainesosat käytetty.

Jätä päällimmäiseen kerroksen hiukan mansikoita koristeeksi ja koristele vielä maitosuklaalastuilla. Laita kylmään vetäytymään noin puoleksi tunniksi tai pidemmäksi aikaa.


KIRSIKKA-MANSIKKATRIFLE (n. 6-8 hengelle)

1 mantelipohja, katso ylempää ohje
Mantelipohjan kostutukseen pari ruokalusikallista maitoa, johon olet sekoittanut 0,5 tl vaniljasokeria

500 g mansikoita
500 g kirsikoita

1 prk Flora Vanilla
1 Philadelphia tuorejuusto
1 tl vaniljasokeria

Kostuta mantelipohjaa vaniljamaidolla kevyesti.

Vatkaa Flora Vanilla sähkövatkaimella tai yleiskoneen kulhossa vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri sekaan ja vatkaa vielä tasaiseksi.

Kerrosta lasikulhoon kerroksittain aineksia. Laita kulhon pohjalle ensin mansikan- ja kirsikanpaloja, kirsikoista kivet poistettuna. Jätä kuitenkin muutamia kirsikoita kokonaiseksi koristelua varten.

Laita mansikoiden ja kirsikoiden päälle kakkupohjaa paloina ja sen päälle tuorejuustovaahtoa. Kerrosta niin kauan, kunnes ainekset loppuvat. Jätä päällimmäiseksi vaahtoa ja sen päälle koristeeksi mansikoita ja kokonaisia kirsikoita.

Laita kylmään mehustumaan noin puoleksi tunniksi tai pidempään.


1 kommentti: