lauantai 12. heinäkuuta 2014

Raparperi-mansikka-tuorejuustopiirakka ja Raparperi-mansikka-valkosuklaapiiraatKuten aiemmin lupasin, tässä lisää mansikkaa sisältäviä ohjeita. Kun raparperia oli vielä pihassa, sitä päätyi myös mansikoiden kaveriksi täytteisiin. Tein samasta murotaikinasta Raparperi-mansikka-tuorejuustopiirakan isompaan rengasvuokaan ja pieniä Raparperi-mansikka-valkosuklaapiiraita pikkuvuokiin.


RAPARPERI-MANSIKKA-TUOREJUUSTOPIIRAKKA (20 CM IRTOPOHJAVUOKAAN)

HUOM! Tästä samasta pohjataikinasta tehdään Raparperi-mansikka-valkosuklaapiirat. Jos teet vain Raparperi-mansikka-tuorejuustopiirkan, puolita piirakkapohjan ainekset.

Piirakkapohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
1,5 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl Mascarponea
1 kananmuna
0,5 dl kuohukermaa
0,75 dl sokeria

1 raparperinvarsi
n. 2 dl mansikoita

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Laita  kaikki piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina pakastepussiin ja jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai pidempään.

Pingota 20-senttisen irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunoja kevyesti.  Kauli puolet taikinasta leivinpaperin päällä, jonka olet kevyesti jauhottanut ohueksi pyöreäksi levyksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele vuoan pohjalle ja noin puoleenväliin reunoja. Ei haittaa, jos taikina hiukan repesi, kun nostit sitä vuokaan, painele vain taikina sormin niiltä osin vuokaan. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna. Saat tasaisen reunan piirakalle, jos ajelet reunan taikinapyörällä ja otat ylimääräisen taikinan pois vuoasta.  Vaihtoehtoisesti voit painella taikinan sormin vuokaan, mutta suosittelen kaulimista, koska silloin pohjasta tulee joka kohdasta suurinpiirtein samanpaksuinen ja lopputulos on muutenkin aavistuksen parempi ja siistimpi. 

Lisää ylijääneet taikinaosat sivussa olleeseen taikinaosaan. Kauli nyt tämä osa samoin leivinpaperin päällä, jota olet hiukan jauhottanut uudestaan ohueksi levyksi ja vuoraa taikinalla pienet piirasvuoat, jotka olet kevyesti voidellut. Tai painele taikina jauhotetuin sormin vuokiin.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Laita vuoat taikinoineen  jääkaappiin noin 15 minuutiksi. 

Pistele pohjat haarukalla ja esipaista pohjia 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 10 minuuttia uunin alatasolla, kunnes reunat alkavat olla kullanruskeat. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa  kesken paiston.

Nosta vuoat ritilälle hetkeksi jäähtymään.

Täyte:
Leikkaa raparperinvarsi ohuiksi siivuiksi ja paloittele mansikat puoliksi tai neljään osaan mansikoiden koosta riippuen.

Sekoita muut täyteaineet yhteen ja kaada täyte kypsän ja jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele raparperisiivut ja mansikat täytteen päälle ja paista uunin alatasolla vielä noin 15-20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.

Jos teet myös raparperi-mansikka-valkosuklaapiiraita, jätä sekoitettu täyte ja raparperisiivut ja mansikkapalat odottamaan hetkeksi, jotta saat ne uuniin kypsymään samaan aikaan. Täytä ja paista raparperi-mansikka-valkosuklaapiiraiden kanssa samaan aikaan.

RAPARPERI-MANSIKKA-VALKOSUKLAAPIIRAAT (n. 10 pientä tartalettivuokaa)

Pohjat sinulla pitäisi nyt olla valmiina. Katso ylempi ohje.

Täyte:
2-3 raparperinvartta, koosta riippuen
2 rkl kookospalmusokeria

n. 2-3 dl mansikoita
50 g valkosuklaata

Leikkaa raparperi ohuiksi siivuiksi mikronkestävään kulhoon. Ripottele sokeri raparperin päälle ja kypsennä mikrossa täydellä teholla pari-kolme minuuttia, kunnes raparperi pehmenee ja siitä tulee hillokemaista. Jätä jäähtymään.

Paloittele raparperin jäähtyessä mansikat pienehköiksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa melko isoiksi paloiksi ja jätä odottamaaan.

Lusikoi raparperihilloketta esipaistettujen pohjien päälle ja ripottele raparperin päälle ensin mansikanpalat ja lopuksi valkosuklaapalat.


Paista kaikki piiraat samaan aikaan  uunin alatasolla vielä noin 15-20 minuuttia tai kunnes täytteet ovat hyytyneet. Nosta ritilälle jäähtymään ja irroita vuoasta vasta jäähtyneenä.

Raparperi-mansikka-valkosuklaapiiraat voit säilyttää peitettynä huoneenlämmössä, mutta Raparperi-mansikka-tuorejuustopiirakka kannattaa säilyttää jääkaapissa, jos säilytät sitä pidempään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti