keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Strawberry fields - Mansikkahilloa, tuoresurvosta...


Itsellä yksi keskikesän varmoista ja odotetuista merkeistä on käynti mansikan itsepoimintatilalla keräämässä MAAILMAN PARHAITA mansikoita. Tänä kesänä mansikoita on toki tullut syötyä monta kertaa aiemminkin, sekä ulkomaisia että kotimaisia, mutta kyllä ne omin pikku kätösin suoraan mansikkapellolta poimitut auringonkypsyttämät mansikat on vaan niitä ihan kaikista parhaita. Korjaan, yhtähyviä kun oman pihan mansikat, joista ei kyllä saa kuin osan itse, kiitos lukuisten pihassa pyörivien rastaiden. Eikä niitä omia mansikoita ole muutenkaan kuin syöntimarjaksi ja hiukan leivonnaisiin, säilöntään on pakko mennä nk. merta edemmäs kalaan.

Useimmiten ollaan käyty koko perheen voimin mansikoita poimimassa, mutta tänään olin kälyni ja veljentyttäreni kanssa mansikkamaalla. Kiitettävän lämmin tuolla mansikkapellolla oli, joten järkevä tikki olikin ponkasta sinne aikaisin aamulla. Mansikatkin olivat yön jäljiltä ihanan napakoita, eivätkä auringonpehmittämiä. Tosin aika märkiä, kun niitä oli ilmeisesti yöllä kasteltu. Onnistuin kastelemaan takapuolenikin märissä mansikkapenkeissä, sen verran lehdissäkin oli vettä.

Kaikista parhaita mansikat ovat mielestäni ihan sellaisenaan herkuteltuna, mutta kun kerää niitä isomman määrän, niistä voi nauttia vielä talvellakin, kun pakastaa osan ja tekee hilloa yms.

Lähipäivinä blogiin odotettavissa siis erilaisia mansikkaa sisältäviä ohjeita, tässä nyt ihan ensimmäiseksi tuoresurvoksen ja mansikkahillon ohjeet. En tainnut pellolla tehdä tarpeeksi laadunvalvontaa, kun sekä mansikat, tuoresurvos että vielä lämmin mansikkahillokin (en sentään pelkiltään sitä lapannut, vaan lettujen kanssa) maistuivat heti tänään.


Mansikoista tehty tuoresurvos on aivan superhyvää ja lisäksi se menee melko pieneen tilaan pakkasessa. Helppoa ja nopeaakin sen teko on ja se käy vaikka mihin:  Smoothieen, jäätelöön, maustamattoman jogurtin kanssa, puuron päälle, jäätelön ja pirtelön tekoon, kakkujen ja torttujen täytteeksi, kiisseliin, pannacotan päälle,se on valmista marjamelbaa... Niin, listaa voisi jatkaa melko pitkään.

Tuoresurvos myös säilyttää mansikan maun melko sellaisenaan, tai oikeastaan se maistuu paljon makeammalle kuin mansikat sellaisenaan, vaikka se pakastetaan. Toisinhan on esim. kokonaisten mansikoiden laita.

TUORESURVOS MANSIKOISTA  

Riippuen, paljonko haluat survosta tehdä, laske sokerin ja marjojen suhde  seuraavasti:

1 kg mansikoita kannat poistettuna (n. 2 litraa)
vajaa 1/2 dl sokeria tai hedelmäsokeria hieman vähemmän (tai maun mukaan ja mansikoiden makeuden mukaan)

Lataa monitoimikoneeseen, jossa on veitsiosa mansikat ja ripottele sokeri päälle. Hienonna haluamasi karkeusasteeseen pulse -toiminnolla. Maista, että survos on omaan makuusi sopivan makea. Yllättävän pienikin sokerimäärä riittää.

Purkita pakastusrasioihin tai pieniin minigrip -pusseihin annospakkauksiksi ja laita pakastimeen.

HUOM! Kun otat soseen pakastimesta, se ei säily kauaa, koska siinä on niin vähän sokeria. Siksi itse esim. pakastan osan pieniin Minigrip -pusseihin, jotka on sopivia pikkuannoksia. Minigrip -pussillinen myös sulaa melko nopeasti.

Yksi omista suosikeista on tässä kuvassa, eli turkkilaista jogurttia lasiin, päälle reilusti mansikkasurvosta. Ihanaa ja melko terveellistäkin!


Itsetehtyä mansikkahilloa kannattaa tehdä vaikka vaan muutama purkillinen, ellei ole paljoa kylmäsäilytystilaa. Hillo-marmeladisokerilla hillosta tulee hyvärakenteista myös mansikoista, koska siinä on pektiiniä (jota on luontaisesti myös marjoissa, varsinkin hiukan raaoissa) Tavallisella sokerilla mansikkahillo on kyllä hyvän makuista, vaikkakin liian makeaa omaan makuuni ja se jää liian vetiseksi. Minä pidän mansikkahillosta, jossa on myös kokonaisia marjoja, joten on kiva, että marjojen lisäksi itse hillo-osakin on muuta kuin sokerilientä.Mansikkahillon voi halutessaan maustaa vaikka jollain näistä: vaniljalla, tuoreella mintulla tai basilikalla, limella jne. Minä tein vain pari purkkia mansikkahilloa tällä kertaa, joten menin ihan  perinteisellä kaavalla ilman lisämausteita.

HUOM!!!! Jos säilytät hilloa melko pitkään, katso sokerin määrä Hillo-marmeladisokeripakkauksen kyljestä ja steriloi purkit. Tein muuten, kuten paketissa lukee, mutta vähensin veden osuutta ja  jätin sokerin osuutta vähemmälle, koska tarkoitus käyttää hillot suht nopeasti. Kyllä ne tälläkin sokerimäärällä säilyvät aika pitkään, kunhan säilytät ne kylmässä ja steriloit purkit ennen täyttöä.

Teetkö isomman erän hilloa ja/tai säilytät sitä kauemmin? Täältä löydät tarvittaessa purkkien sterilointiohjeen.

MANSIKKAHILLO 

1 kg (2 L) mansikoita, kannat poistettuna
3/4 pkt Hillo-marmeladisokeria
1/4 dl vettä

Kuumenna kattilassa mansikat, vesi ja Hillo-marmeladisokeri hitaasti kiehuvaksi ja keitä 2-5 minuuttia välillä sekoitellen.  Kuori vaahto pois.

Kaaada hillo puhtaisiin purkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä, avattu purkki jääkaapissa.


Kyllä maistui vielä lämmin mansikkahillo ihanalta grillin parilalla paistettujen lettujen kanssa. Jälleen yksi iki-ihana kesäherkku. Lettuhimo ja lettutaikinan ohje kateissa - kurkkaa täältä. Ulkona parilalla tai muurikassa tms. lettuja paistaessa on mukava, että voi olla samalla ulkona ja käryt jäävät ulos.


Mansikoita odottaa nyt jääkaapissa huomista leivontasessiota. Ainakin yksittäispavlovia tulossa ja jotain piirakkaa jogurtin ja/tai valkosuklaan kanssa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti