tiistai 29. heinäkuuta 2014

Ananas-chilisalsa


Tuore ananas on ihanaa ja nykyään Suomestakin saa syöntikypsiä ananaksia peruskaupoista. Ananas ei säily kuin päivän-pari oston jälkeen, joten sitä ei kannata kotona kauheasti säilytellä. Ostin kaksi tuoretta ananasta, joista toinen paloiteltiin ja jaettiin tasan koko perheen kesken ja herkuteltiin se ihan sellaisenaan.
Toisesta ananaksesta tein raikkaan salsan grillatun broilerin lisukkeeksi, johon pientä potkua antavat punasipuli ja chili sekä oman makulisänsä lime ja tuore minttu.

Minttua minulla onkin runsain mitoin, osittain sen tähden, että se oli itse siementänyt viime kesästä, ja osittain siksi, että ostin lisäksi sitä taimen keväällä. Eipä olis siis tarvinnut uutta ostaa. Ja minttuhan kasvaa melkein silmissä. Olisipa kaikilla kasveilla, (paitsi rikkaruohoilla ei toivotuilla paikoilla), samanlainen kasvuvauhti. Pihalla olevat tuoreyrtit ovat minulla kokatessa ahkerassa käytössä ja oikeastaan oregano, minttu, persilja ja osittain kalliokasvina rehottava monivuotinen mäkimeirami (on muuten kaunis ihan koristekasvinakin, kukkii kauniisti kallionkoloissa meillä vuodesta toiseen, vaikka sitä napsin runsain mitoin ruoanlaittoonkin) ovat ainoita, jotka pysyttelevät kokkausteni vauhdissa. Mm. korianteri on yksi yrteistä, joita pitää muistaa ensi kesänä laittaa enemmän kuin yksi vaivainen korianteri. Jotenkin unohdin sen talven aikana.

Niin, siis takaisin salsaan... tämä salsa käy monenlaisen grillatun seuraan. Jos käytät sitä dippisalsana, kuutioi ananas ihan pieniksi kuutioiksi. Mustapavut käyvät myös hyvin joukkoon, mutta silloin kyllä vaihtaisin tuon mintun korianteriin, ja jos ripauttaisin hiukan chilikastiketta lisäpotkua tuomaan, niin esim. tacoille lisuke olisi kutakuinkin siinä.

ANANAS-CHILISALSA (n. 4 dl)

1 tuore ananas (- pari pientä maistiaispalaa)
1/2 pienehköstä punasipulista
1 punainen miedohko chili, siemenet+kalvo poistettuna
1/2 limen mehu
n. 10 lehteä tuoretta minttua
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa
1/2 rkl extra virgin oliiviöljyä

Poista ananaksesta kuoret ja kaikki siihen mahdollisesti jääneet mustat siemenkohdat sekä puumainen keskusta vapaalla tyylillä. Paloittele ananas suht pieniksi paloiksi ja laita kulhoon.

Kuutioi punasipuli pieniksi kuutioiksi, poista chilistä siemenet ja kalvot (ellet halua tulista salsaa), ja kuutioi se pieneksi. Kippaa ananaskuutioiden joukkoon sipuli ja chili.

Purista sekaan limenmehu, pilko minttu silpuksi, lisää mustapippuri ja suola sekä oliiviöljy.

Sekoita sekaisin ja maista salsaa. Viilaa maku vielä omaan makuun sopivaksi lisäämällä mahdollisesti jotain aineksista.

Voit tehdä salsan hyvin etukäteen jääkaappiin valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti