tiistai 26. elokuuta 2014

Pizzetat - Pikkupizzat grillissä


Tässä vielä viimeinen Ravintolapäivän kahvilassa tarjolla olleiden leivonnaisten ohjeista, jonka laitan blogiin, eli pienet pitkulaiset annospizzat. Pizzoja oli kahta makua, toisten täytteenä oli grillattuja kasviksia, punaista pestoa ja mozzarellaa, toisten täyte oli vastaavasti tomaattipohjainen pizzakastike, grillatut kasvikset, pepperoni ja mozzarella. Paistoin pizzat grillissä, jolloin pizzoihin saa erityisen rapean pohjan, mutta voit toki paistaa pizzat myös uunissa. Nämäkin kuvat ovat testiversioista, siksi osassa pizzoista on erilaista juustoa. Päädyin kuitenkin tekemään molemmat pizzat mozzarellalla Ravintolapäivään.

 PIZZATAIKINA (n. 16 kpl  n. 20 cm pitkiä pitkulaisia annospizzoja, vaihtoehtoisesti 4 isohkoa pyöreää pizzaa)

4 dl lämmintä vettä
n. 10 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
n. 1/4 dl öljyä

GRILLATUT KASVIKSET

2 kesäkurpitsaa
2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
n. 3 rkl sitruunamehua
mustapippuria n. 5 pyöräytystä myllystä
n. 2 tl suolaa
tuoreita yrttejä:
n. 1/2 rkl kutakin persiljaa, oreganoa ja basilikaa
n. 5 sipulinvartta

PUNAINEN PESTO

n. 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 valkosipulin kynttä
n. 1 dl raastettua parmesaania
n. 1 dl pinjansiemeniä
n. 2 dl oliiviöljyä
n. 10 lehteä tuoretta basilikaa
ripaus sitruunamehua
mustapippuria pari pyöräytystä myllystä
ripaus suolaa

SUPERNOPEA PIZZAKASTIKE
1/2 purkkia tomaattimurskaa
n. 10 aurinkokuivattua tomaattia (aurinkokuivattuja tomaatteja suhteessa tomaattimurskaan noin 1/3)
mustapippuria, suolaa, oreganoa, ripaus sokeria, hiukan sitruunamehua ym. mausteita maun mukaan

MOZZARELLAA, PEPPERONIA JA OLIIVIÖLJYÄ
n. 3 pussia mozzarellaa
1 pkt valmiiksi siivutettua pepperonia
hiukan oliiviöljyä pizzojen leivontaa varten

Pizzataikina:
Tee taikina joko yleiskoneessa tai käsin taikinakulhossa. Sekoita noin 4 desiin jauhoja kuivahiiva. Laita taikinakulhoon lämmin vesi (42-asteinen, eli selkeästi kättä lämpimämpi vesi) ja lisää jauho-kuivahiivaseos. Käytä konetta tai vaivaa käsin, jotta saat taikinaan hyvän alun sitkolle. Lisää sitten pikkuhiljaa, samalla taikinaa alustaen, lisää jauhoja. Käytä konetta noin 5 minuuttia tai vaivaa käsin hiukan pidempään. Lisää sitten suola ja öljy ja vielä lisää jauhoja, kunnes saat sopivan tuntuisen taikinan.  Käytä konetta vielä noin 5 minuuttia tai vaivaa käsin hiukan pidempään.

Öljyä kevyesti iso kulho ja laita pizzataikina siihen nousemaan. Peitä puhtaalla muovipussilla tai tuorekelmulla. Jätä huoneenlämpöön taikina nousemaan mielellään jopa 3-4 tunniksi tai minimissään 1/2 tunniksi. Kauemmin kohonnut pizzataikina on maukkaampi. Voit myös laittaa pizzataikinan tässä vaiheessa jääkaappiin, jossa se kohoaa hitaammin ja paistaa pizzetat vasta seuraavana päivänä.

Valmistele taikinan kohotessa grillatut kasvikset, punainen pesto ja pizzakastike.

Grillatut kasvikset:
Pese ja paloittele kasvikset pienehköiksi paloiksi. Paloittele ne suoraan kulhoon, jossa voit marinoida ne ennen grillausta. Sekoita muut aineet, paitsi sipulinvarret kasvisten sekaan ja jätä ne hetkeksi marinoitumaan.

Grillaa kasviksia grillissä joko parilalla tai grillipannussa tai vastaavassa silloin tällöin käännellen n. 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset kypsyvät mieleiseksesi. Niihin saa jäädä puruvastusta. Lisää grillauksen loppupuolella sipulinvarret ohuehkoina renkaina ja sekoittele ne joukkoon. Nosta kasvikset grillistä odottamaan.

Punainen pesto:
Aja peston ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä tai vastaavalla. Maista ja hienosäädä peston maku kohdalleen lisäämällä tarvittaessa jotain aineosista.

Tästä pestomäärästä jää pestoa hiukan yli pizzan paistosta, riippuen, kuinka moneen pizzettaan pestoa laitat. Punainen purkkipestokin käy, ellet halua itse tehdä pestoa.

Supernopea pizzakastike:
Hienonna ainekset sauvasekoittimella, blenderillä tai vastaavalla. Maista ja mausta mieleiseksesi.

Pizzan paisto:

Grillissä
Grillillä paistaessa pizzaan saa ihanan rapean pohjan, joka on ainakin hyvin lähellä kiviarinauunissa paistettua pizzaa. Kesällä teenkin pizzat grillissä, koska niiden pohjasta tulee parempi kuin uunissa.

Jos grillissäsi on tasainen parila, se käy hyvin pizzanpaistoon. Ellei sinulla ole tasaista parilaa, voit paistaa pizzan ritilän päällä esim. pizzakivellä, vanhan pellin päällä (tämä toimii oman kokemuksen mukaan myös hyvin), isossa paistinpannussa tai vastaavassa. Kokeile paistaa ensin yksi pizza, jotta saat säädettyä grillisi kuumuuden sopivaksi. Jos grilli on liian kuuma, se palaa pohjasta, ennen kuin pizza on päältä ruskistunut tarpeeksi. Minulla on grillissä 4 poltinta ja säädin polttimet niin, että ne osat polttimista, jotka ovat suoraan paistettavien pizzojen alla olivat hiukan pienemmällä, kuin toiset polttimet ja kupu alhaalla. Näin pohjat eivät kärähtäneet, ennen kuin pizza ruskistui ja kypsyi myös päältä. Mutta riippuen omasta grillistäsi, sinun täytyy kokeilla omaan grilliisi sopiva tapa.

Itse paistoin pizzetat grillissä niin, että otin taikinaa kaksi pienehkön pullan kokoista palaa, laitoin ne pienehkön leivinpaperin päälle ja öljyä ja jauhoja apuna käyttäen kaulitsin ne pitkulaisiksi annospizzoiksi. Riippuen, kumpaa pizzettaa tein, laitoin pohjalle ensin joko punaista pestoa (kasvispizzoihin) tai pizzakastiketta (kasvis-pepperonipizzoihin) suht ohuesti ja ripottelin grillattuja kasviksia päälle. Kasvispizzaa tehdessäni laitoin kasviksien päälle suoraan mozzarellapaloja, kasvis-pepperonipizzoissa asettelin pepperoniviivuja kasviksien päälle ennen mozzarellaa. Nostin pizzetat leivinpaperineen grilliin parilan päälle Cakelifterillä (iso lasta, ohuehko kuumuutta kestävä leikkuulauta tai vastaava käy myös). Paistoin pizzaa jonkun aikaa kupu päällä ja otin sitten leivinpaperin pizzojen alta varovasti pois. Leivinpaperi ei kovin hyvin kestä grillin kuumuutta, joten se mustuu ja hiiltyy. Kun pizzat ovat kuitenkin hetken pasituneet paperin päällä, niiden alta on suht helppo ottaa paperi pois. Anna pizzojen vielä paistua kuvun alla, kunnes ne ovat kypsiä.

Tee aina seuraava kahden setti valmiiksi edellisten paistuessa, jolloin saat pizzat paistettua liukuhihnalla. Nosta kypsät pizzat hetkeksi ritilän päälle. Tuoremozzarellaa käytettäessä mozzarellasta saattaa valua hiukan kosteutta, joten laita ritilän alle vaikka leivinpaperi.

Jos haluat tehdä isompia pizzoja, toimi muuten samoin, mutta kauli isompi pala taikinaa pyöreäksi pizzapohjaksi ja paista 1 pizza kerrallaan.

Uunissa
Jos paistat pizzetat uunissa, lämmitä uuni 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen. Laita pelti uuniin kuumenemaan myös.

Kauli pizzapohjat leivinpaperin päällä öljyä ja jauhoja apunasi käyttäen ohuiksi pohjiksi ja levitä päälle joko punaista pestao tai pizzakastiketta, riippuen kumpaa pizzaa olet tekemässä. Vedä pohjat leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista ilman muita täytteitä pizzapohjia noin 5 minuuttia.

Nosta pelti pois pannunalusen päälle ja täytä loppuun sekä paista uunissa vielä, kunnes pizza kypsyy, noin 7 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti