sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kotimaisten omppujen aika - Omenahillo/-sose
Vaikka olenkin kesäihminen sormenpäitäni myöten, niin kyllä syksyssäkin on hyvät puolensa. Yksi niistä on kotimaisten omenien kypsyminen. Meidän kääpiöomenapuihin tulee tänä vuonna vain 1 omena, mutta kiitos ihanien naapurien, sain kaksi isoa muovikassillista Valkeita Kuulaita, joista saa mm. mahtavaa omenahilloa. Kun käytin omenahilloon ihan pienetkin omenat, joita ei sellaisenaan tulisi syötyä, kahdesta muovikassillisesta tuli aikamoinen määrä omenahilloa/-sosetta. Omenahilloa/-sosetta meillä käytetään kaikista eniten aamupuuron ja maustamattoman jogurtin mausteeksi, mutta osan siitä käytän myös leivonnassa.

Laitoin aika paljon hillosta pakastimeen pienissä rasioissa, koska käytän hilloon vain vähän sokeria, jotta omenien maku tulee paremmin esille, eikä hillo ole kauhea sokeripommi. Niihin hilloihin, jotka on tarkoitus säilyttää pakastamatta, laitoin hiukan enemmän sokeria, jotta ne säilyvät paremmin. Niihinkin käytän kuitenkin Hillo-marmeladisokeria huomattavasti vähemmän kuin paketissa ohjeistetaan ja kokemuksesta voin sanoa, että hyvin säilyvät niinkin, kunhan ne säilyttää viileässä ja steriloi purkit ja kannet kunnolla.

HUOM! Omenalajikkeesta riippuen käytän Hillo-marmeladisokeria hiukan erilaisen määrän omenahillooni. Tämä allaoleva on minimimäärä, kun omenat itsessään eivät ole kovin hapokkaita. Kannattaa maistaa hilloa, ja laittaa sitten tästä sokerimäärästä suurempi määrä sokeria tarvittaessa. Lisäksi käytän nimenomaan Hillo-marmeladisokeria, koska se myös hyydyttää hillon tarpeeksi pienemmälläkin sokerimäärällä. Hillo-marmeladisokerilla tehty omenasose/-hillo pitää säilyttää viileässä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta säilyttää hillojasi viileässä, käytä silloin Hillosokeria ja laita sitä enemmän sekä keitä kauemmin.

Myös tapa, jolla hillon teen, poikkeaa ainakin useimmista ohjeista, mutta mielestäni oma tapani on helpoin tapa tehdä hilloa, kun hilloon käytetään myös ihan pienet omput. Ja koska omenan kuoren alla on omenan terveellisin osa, myös se tulee tällä tavalla hyödynnettyä ja omena itsessään muutenkin tulee tarkkaan hyödynnettyä.

OMENAHILLO/-SOSE HILLO-MARMELADISOKERILLA (n. 4 litraa hilloa)

2 kg soseutettuja omenia
Hiukan vajaa paketillinen Hillo-marmeladisokeria (tai halutessasi enemmän)

Jos haluat, hillon voit maustaa esim. vaniljalla, kanelilla, inkiväärillä tai jollain yrtillä tai rommi-/viski- konajkkitilkalla tai calvadosilla.

Itse teen omenahilloni/-soseeni suuressa 10 litran kattilassa, jossa kypsyy kerralla noin 5 kiloa omenia sosetta varten. Laita kattilan pohjalle noin 1,5-2 dl vettä. Jos kypsennät pienemmän määrän omenia, laita vähemmän vettä ja käytä pienempää kattilaa.

Pese omenat hyvin ja lohko ne sitten sellaisenaan veitsellä 4-8 osaan omenien koosta riippuen. Leikkaa pois samalla kaikki viottuneet kohdat tarkasti ja heitä ne pois.  Lisää kattilaan kerrallaan niin paljon omenia, kuin siihen mahtuu. Laita kattilaan kansi päälle ja hauduta omenalohkot miedohkolla lämmöllä kunnolla kypsiksi välillä sekoitellen niin kauan, että ne alkavat soseutua. Omenalajikkeesta riippuen siihen menee noin 30 minuuttia. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla.

Ota toinen kattila, jonka päälle nostat tiheähkön siivilän. Nosta kattila vaa'alle ja taaraa vaaka.  Painele sitten keitettyjä omenalohkoja kauhan/lusikan avulla siivilän läpi. Näin siivilään jää siemenet, kuoret ja omenankarat ja kattilaan saat sileää omenasosetta. Punnitse kattilaan 2 kg omenasosetta, nosta kattila levylle ja lisää sekaan vajaa paketillinen (tai enemmän) Hillo-marmeladisokeria. Anna soseen hiljalleen kuumentua kiehuvaksi ja keitä sitten noin 5 minuuttia silloin tällöin sekoitellen.

Jos sinulla ei ole kettiövaakaa, joudut arvioimaan tuota soseen painoa. Mutta ei se niin hirveän tarkkaa ole, keskikokoiseen kattilalliseen noin paketti Hillo-marmeladisokeria voisi olla näppituntuma, kun tavoitellaan tätä makeusastetta.

Tee samoin niin kauan, että kaikki sose on valmista. Jos omenoita on paljon, varaudu siihen, että projektiin kuluu lähes koko päivä. Itselläni kahdesta isosta muovikassillisesta Valkeita Kuulaita tuli noin 5 kattilallista (10 litran kattila) kypsennettäviä omenalohkoja. Mutta kyllä se on sen arvoista, kun nauttii sitten valmiista omenahillosta myöhemmin. Jos haluat hiukan nopeuttaa urakkaa, käytä 2 kattilaa kerrallaan, eli kypsennä omenalohkoja samaan aikaan kahdessa kattilassa.

Purkita sokeroitu ja uudelleen kuumennettu sose ylläolevien ohjeiden mukaan kuumana steriloituihin purkkeihin melko piripintaan ja sulje ne steriloiduilla kansilla samantien. Tai jos pakastat hillon, anna sen jäähtyä ennen kannen laittoa ja pakastimeen siirtoa. Hillo-/sose on kuumana melko löysää, mutta se kiinteytyy jäähtyessään. Pienemmällä sokerimäärällä hillo/sose jää kuitenkin melko löysäksi. Me pidämme soseesta juuri sellaisena. Jos kuitenkin  haluat kiinteämpää hilloa, laita sokeria enemmän. Myös pidempi keittoaika kiinteyttää hilloa.

Ohjeet purkkien ja kansien sterilointiin löydät tarvittaessa täältäEi kommentteja:

Lähetä kommentti