keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Vadelma-espresso -jäätelö
Samoihin aikoihin, kuin tein Lemon Curd-marenkijäätelöä, jonka teossa ei tarvitse jäätelökonetta, tein myös tämän Vadelma-espressojäätelön, mutta tähän käytin reilut 20 vuotta sitten häälahjaksi saamaamme Philipsin jäätelökonetta. Reilussa 20 vuodessa Philipsin jäätelökoneen muotoilu ei muuten näytä juuri muuttuneen, vaan uudet kaupassa näkemäni koneet olivat lähes 1:1 meidän jätskikoneen kanssa.

Tämäkin jäätelömaku sai koko perheen hyväksynnän. Meidän perheessä ei kukaan juo kahvia ja espresso maistuu tässä miedosti. Voit halutessasi laittaa espresso -jauhetta hiukan enemmän, jolloin sen maku korostuu voimakkaammin. En suosittele kuitenkaan laittaa espresso -jauhetta kovin paljoa enempää, jottei se jyrää vadelmien makua.

VADELMA-EPRESSO -JÄÄTELÖ (n. litra)

6 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maito
3 rkl glukoosisiirappia
2 rkl hyvälaatuista rommia
3 tl espresso -jauhetta
1,5 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
n. 1,5 dl pakastettuja vadelmia murennettuna (suomalaisia!!)

Sekoita kondensoitu maito, glukoosisiirappi, jogurtti, rommi ja espressojauhe keskenään.

Vatkaa kerma vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.

Nostele kermavaahdon joukkoon maitoseos nuolijalla nostellen ja viimeiseksi lisää jäiset vadelmat suoraan pakastimesta jäisinä niin, että murennat ne käsin seoksen joukkoon. Sekoita nuolijalla sekaisin.

Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä noin 20-45 minuuttia oman jäätelökoneesi ohjeen mukaan.


Laita jäätelö isoon rasiaan ja pakasta vielä noin 2 tuntia, kunnes jäätelö on sopivasti kiinteytynyt. Massan kiinteytyminen riippuu rasiasi muodosta. Jos massaa on suht ohuesti laakeassa rasiassa, se kiinteytyy paljon nopeammin kuin korkeassa rasiassa, jossa jäätelömassaa on paksu kerros.


Vaihteeksi söimme jäätelön tuuttimuodossa ja koristelin kaupan valmiit vohvelituutit sulatetulla tummalla suklaalla ja strösseleillä. Kuuden vohvelituutin koristeluun meni 50 g suklaata.  Sulatettua suklaata jäi hiukan yli, mutta suklaata on hyvä olla hiukan reilummin, jotta tuuttien reunojen kasto onnistuu helpommin.


Minulla laahaa blogikirjoitukset pahasti jäljessä. Olen ehtinyt tehdä jo vaikka mitä tässä välissä, mutten ole ehtinyt naputella blogiini niistä ohjeita. Tämän jäätelönkin tein jo pari viikkoa sitten. Nyt on vain mennyt aika paljon aikaa hilloprojekteissa ja muissa säilöntäjutuissa. Aika hienoa muuten, että ilmat lämpenivät vielä kesäisiksi, niin alkusyksyn päivistä voi nauttia kauniissa ilmassa ulkoillen.

2 kommenttia:

  1. Eksyin Taikakakkujen Tarun blogista tänne ja hyvä niin, sillä täällähän on vaikka mitä. Nämäki tosi herkullisen näköisiä jätskipalloja :) Itsekään en juo kahvia, mutta mielestäni se sopii leivonnaisiin mahdottoman hyvin. Kahvin ja vadelman yhdistäminen kuullostaakin tosi mielenkiintoiselta, täytyykin pistää korvan taakse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun eksyit tänne, tervetuloa! Ihania ruokablogeja on niin paljon, että usein on tosiaan ihan sattumaa, että löytää yhtäkkiä jonkun itselle mieluisan uuden blogin. Espresso ja vadelma toimi ainakin tässä jädessä tosi hyvin meidän perheen mielestä :).

      Poista