maanantai 8. syyskuuta 2014

Kurpitsakeitto 2:lla tapaa - Perinteinen ja kookoskurpitsakeitto

Kurpitsa-aika! Kurpitsoista saa mm. ihanaa keittoa.  Kun kurpitsanpalat kypsentää uunissa kuorineen, niiden maku syvenee ja keiton teko on melko helppoa, eikä tarvitse tapella talvikurpitsojen kovan kuoren kanssa. Keittoa erilailla maustamalla siitä saa hyvinkin erimakuisen keiton aikaiseksi. Tässä pari eri tapaa maustaa keitto, toista nimitän perinteiseksi, toinen olkoon vaikka kookoskurpitsakeitto. Kookoskurpitsakeitto maustetaan inkiväärillä, kookoskermalla ja limellä. Tekotapa on alussa ihan samanlainen, vain loppuosan maustaminen erottaa keitot toisistaan.

Molemmilla tavoilla tehdyt keitot uppoavat hyvin meillä koko perheelle. Kurpitsakeiton voi huoletta lämmittää mikrossa tai kattilassa seuraavana päivänä, mikäli sitä jää yli, maun siitä kärsimättä.



Laitan nyt välillä blogiin myös ruokaohjetta, kun viime aikoina blogiin on päätynyt enemmän tuota makeaa leivontaa. Kyllä meillä ruokaakin syödään, päivittäin :).

KURPITSAKEITTO (5-6:lle hengelle)

Vaihe 1/uuni:
n. 1 kg kurpitsaa (Butternut-/Hokkaido/talvikurpitsaa tai muuta lajiketta, ei kesäkurpitsa)
1 rkl suolaa
1 rkl Herbes de Provencea
n. 6 pyöräytystä mustapippuria myllystä
3 rkl öljyä
1 sipuli

Vaihe 2/levy:
1,5 rkl voita
7 dl kasvis-/kanalientä
n. 1/4 tl muskottipähkinää
1/2 rkl kookospalmusokeria

Perinteinen kurpitsakeitto:
n. 2,5 dl  aiemman 7 dl lisäksi kasvis-/kanalientä

Koristeeksi rapeaksi paistettua ilmakuivattua kinkkua (pekonikin käy) ja persiljaa

Kookoskurpitsakeitto:
n. 1/2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1/2 limen raastettu kuori + mehu
2 dl kookoskermaa

Koristeeksi tuoretta korianteria

Vaihe 1/uuni:

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Pese kurpitsa. Paloittele se kuorineen ja koverra pois siemenet sekä höttöinen sisus lusikalla.
Kuori ja paloittele sipuli.

Laita kurpitsanpalat sekä sipulinpalat kulhoon ja lisää mausteet sekä öljy. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin keskenään.

Vuoraa uunipannu/leivinpelti leivinpaperilla ja kippaa kurpitsa-sipuliseos pellille. Kypsennä uunin keskitasossa n. 30-45 minuuttia, välillä paloja käännellen, kunnes kurpitsanpalat tuntuvat kypsiltä niitä haarukalla kokeiltaessa. Kypsymisaika vaihtelee kurpitsalajikkeesta riippuen.

Vaihe 2/levy:

Anna kurpitsapalojen jäähtyä hetki pellillä, jotta niitä on helpompi käsitellä. Poista kurpitsanpaloista veitsen/lusikan avulla malto kattilaan ja heitä kuoret pois. Lisää kattilaan myös sipulinapalat ja mahdollinen irronnut neste pelliltä.

Lisää vaihe 2:n voi kattilaan ja pyöräytä keskilämmöllä olevassa kattilassa vielä kurpitsanpaloja ja sipulinpaloja hetki. Lisää sitten kasvis-/kanaliemi, muskottipähkinä ja kookospalmusokeri. Kiehauta aineksia noin 5 minuuttia.

VALITSE:

Jos teet perinteisen kurpitsakeiton, lisää vielä n. 2,5 dl kasvis-/kanalientä.

Paista kuivassa pannussa ilmakuivattua kinkkua tai pekonia rapeaksi. Nosta talouspaperille, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperille. Tarjolle laitettaessa murustele keiton päälle kinkunpaloja ja hienonnettua persiljaa.

Jos teet kookoskurpitsakeiton, lisää raastettu inkivääri ja kookoskerma ja limenmehu ja kuori.

Tarjolle laitettaessa lisää hienonnettua korianteria keiton päälle.

Yhteinen valmistustapa molemmissa loppuun:
Surauta keitto tasaiseksi esim. sauvasekoittimella tai blenderillä. Maista keittoa ja hienosäädä makumaailma tarvittaessa. Riippuen, kuinka paksua haluat keiton olevan, lisää tarvittaessa vielä hiukan vettä.



2 kommenttia:

  1. Tämäpä tuli juuri sopivaan rakoon! Kotona odottaa kokonainen kurpitsa kattilaan pääsyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyva ajoitus siis :). Kurpitsat on ihania monella tapaa ja keitto ei ole ollenkaan hullumpi tapa hyödyntää kurpitsaa.

      Poista