tiistai 9. syyskuuta 2014

Omena-suolakaramelliboston suolakaramellikuorrutuksella




Jos minulta kysytään, niin suolakaramellikastiketta/Salted Caramel Saucea voi laittaa vaikka mihin. Nyt kotimaisten omenien aikaan halusin yhdistää omenan ja suolakaramellikastikkeen tässä bostonissa. Lopputulos on Cinnabon Bunin tyylinen tahmakka mehevä pulla, jossa voissa ja fariinisokerissa pannussa pehmitetyt omenanpalaset saavat täytteeseen seurakseen vielä lisää voita ja fariinisokeria sekä kanelia ja suolakaramellikastiketta. Aika namu, mutta ei tosiaankaan kovin kevyttä apetta... pullien väliin ja päälle tulee yhteensä n. 2 desiä suolakaramellikastikettakin. Mutta onneksi omenat ovat terveellisiä!

OMENA-SUOLAKARAMELLIBOSTON SUOLAKARAMELLIKUORRUTUKSELLA (12 palaa)

2,5 dl kevytmaitoa (tai täysmaitoa)
1 kananmuna
1 rkl kardemumma
1 dl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita (huoneenlämpöistä)
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa (11 g)

Pullien voiteluun:
Kananmuna

Täyte:
3 dl omenakuutioita = n. 4 kotimaista omenaa
1 rkl voita¨
1 rkl fariinisokeria

90 g voita
1 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
3 rkl suolakaramellikastiketta, kuorrutukseen samaa, ohje täällä

Kuorrutus:
n. 2 dl suolakaramellikastiketta

Tee ensimmäiseksi suolakaramellikastike ja jätä se jäähtymään.. Voit tehdä sen hyvin jo useampi päivä etukäteenkin ja säilyttää jääkaapissa.

Pullataikina:
Lämmitä maito kädenlämpöistä lämpimämmäksi eli 42-asteiseksi. Tee taikina käsin taikinakulhossa tai yleiskoneessa. Sekoita kuivahiiva 3 desiin vehnäjauhoja ja lisää maidon sekaan. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma ja sekoita.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan samalla alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja alusta taikinaa, jotta saat siihen varmasti kunnon sitkon ja pullista tulee kuohkeita. Lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Taikina saa olla napakahkoa, mutta kuitenkin pehmeähköä. Kohota taikinaa muovilla/muovipussilla peitettynä lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia.

Pullataikinan kohotessa, valmistele täytettä varten omenat. Pese ja paloittele omenat pienehköiksi kuutioiksi (sokeripalaa pienemmiksi). Jos käyttämäsi omenat ovat kovin paksu-/kovakuorisia, kuori ne, muuten voit paloitella omenat kuorineen. Laita paistinpannuun 1 rkl voita ja 1 rkl fariinisokeria sekä omenakuutiot. Anna omenakuutioiden hautua keskilämmöllä välillä sekoittaen n. 4-5 minuuttia, kunnes omenakuutiot hiukan pehmenevät, mutta pitävät edelleen muotonsa. Ota pannu pois levyltä ja jätä omenakuutiot siinä jäähtymään.


Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle ja kevyesti jauhotetulle työtasolle. Kauli taikina ohuehkoksi suorakaiteen malliseksi n. 40x35 kokoiseksi levyksi, kuten tekisit korvapuusteja.


Levitä kaulitulle levylle ensin pehmeä voi veitsellä ja ripottele sitten voin päälle fariinisokeri, johon olet sekoittanut kanelin . Ripottele omenapalat tasaisesti päälle. Valuttele vielä päällimmäiseksi lusikan avulla suolakaramellikastiketta. Jos kastike on paksuuntunut liikaa, lämmitä sitä hetki mikrossa, jolloin saat siitä taas juoksevaa.

Kääri taikina rullalle, kuten kääretorttu pitkältä sivulta alkaen.. Leikkaa rulla 12 samansuuruiseen suoraan palaan terävällä veitsellä. Vuoraa suurehkon n. 20x30 cm (minimikoko, voi olla myös hiukan suurempi) kokoisen suorakaiteen mallisen vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi.


Nosta palat leikkauspinta ylöspäin vuokaan. Pullat saavat olla melko harvasti vuoassa, koska ne kohoavat melko paljon.


Peitä pullat leivinliinalla ja kohota niitä lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia tai kunnes ne ovat kunnolla kohonneet.

Laita uuni kuumenemaan kohotusajan loppupuolella 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Tässä kuvassa pullat ovat kohonneet 45 minuuttia ja valmiina uuniin, kunhan saavat yllensä vielä voitelun. Voitele pullat kevyesti munalla ja paista niitä uunin keskitasolla n. 25 minuuttia.

Anna pullien jäähtyä vuoassaan n. 5 minuuttia ja kuorruta ne sitten suolakaramellikastikkeella. Suolakaramellikastiketta voi  rohkeasti valuttaa melko reilulla kädellä pullien päälle. Minä käytin koko suolakaramellikastikkeen näihin pulliin, pienen määrän väliin ja reilusti päälle ( no okei, tunnustan, maistoin yhden lusikallisen kastiketta. Pitihän se maistaa, että on varmasti käyttökelpoista. Laadunvalvontaa siis). Nämä ovat kyllä makeita, mutta karamellikastikkeen suola leikkaa jonkun verran karamellin makeutta eikä suolakaramellikastike ole niin yltiömakeaa kuin esimerkiksi kinuski olisi.

Jos suolakaramellin määrä hirvittää, valuttele sitä pullien päälle hiukan maltillisemmin. Ainahan sitä voi tarvittaessa lisätä pullia maistettuaan, mutta pois sitä on hiukan hankalampi ottaa.


Ylijääneet pullat voi säilyttää huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa, mutta kuten  kaikki pulla, on tämäkin parasta leivontapäivänä, vaikka toki säilyy kauemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti