torstai 11. syyskuuta 2014

Sieni-pekonipiirakka




Sienestyksen tuloksena syntyi tämä sieni-pekonipiirakka sekä toiselle päivälle herkkutattipasta (ehkä blogiin tulossa myös sen ohje). Tähän piirakkaan käy hyvin ainakin kantarellit, suppilovahverot tai tatit. Enkä näe mitään syytä, miksei muutkin metsäsienet kävisi, niistä ei vain ole omakohtaista kokemusta juuri tämän piirakan kohdalla. Jos haluat piirakastasi  lihattoman version, jätä pekoni pois ja lisää hiukan sipulin, sienien ja yrttien määrää. Ja/tai käytä pekonin tilalla vaikka kesäkurpitsa-/kurpitsa-/bataattikuutioita  tai -raastetta antamassa lisämakua.

Voit halutessasi paistaa piirakan perinteisessä piirasvuoassa, mutta minä tykkään paistaa usein piiraani irtopohjavuoassa, koska A) piiraspohjasta tulee erityisen rapea ja B) piirakka on mielestäni paljon kauniimpi, kun se nostetaan vuoasta tarjolle ja C) piiraan pohjasta voi tehdä ohuemman, koska palat on helpompi leikata niin, että ne pysyvät kokonaisena. Myös suorakaiteenmallisissa esim. Teema -vuoissa saa kivan mallisia piiraita, joista on helppo leikata paloja. Käytit sitten minkälaista vuokaa tahansa, vuoan tulee olla suuri, pyöreässä vuoassa vuoan halkaisijan on hyvä olla 28 senttinen,  jotta pohjasta tulee tarpeeksi ohut. Tietty, jos olet paksun piiraspohjan ystävä, voit tehdä pienempäänkin vuokaan.

Olen usein sanonut, että hiukan syrjemmässä asumisessa on monia hyviä(kin) puolia. Esimerkiksi lähimetsä on aika pettämätön myös sienimetsänä, mutta kantarelleja en ole sieltä löytänyt yleensä kuin pari kerrallaan. Tatteja hyvinä tattivuosina, kuten tänä vuonna, hyvinkin ja lähes joka vuosi reilusti mm. suppilovahveroita.

SIENI-PEKONIPIIRAKKA (esim. 28 senttiseen pyöreään vuokaan, noin 8 reiluhkoa palaa)

Piiraspohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 dl juustoraastetta (esim. punaleimainen Emmental käy hyvin)
1 muna

Täyte:
1 pkt pekonia (140 g)
n. 1 litra kantarelleja/tatteja/suppilovahveroita
1/2 sipulia/1 pieni sipuli
1 rkl voita
ripaus suolaa ja mustapippuria

1 dl smetanaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
n. 2 tl suolaa
noin 3 pyöräytystä mustapippuria myllystä
n. 1,5 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
n. 1 rkl tuoretta persiljaa
hiukan tuoretta meiramia hienonnettuna
1,5 dl juustoraastetta

Aloita piirakan valmistus paistamalla pekoni. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja laita se kylmään pannuun ilman rasvaa. Ruskistele pekonipaloja keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes ne ruskistuvat kauniisti ja rapeutuvat. Siirrä pekoni lautaselle odottamaan.

Ruskista samassa pannussa pannua välillä pesemättä paloiteltuja sieniä niin, että niistä irtoaa nestettä ja ne alkavat hiukan kypsyä. Lisää sienien sekaan hienonnettu sipuli ja ruokalusikallinen voita sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Kypsennä sieni-sipuliseosta edelleen, kunnes sekä sienet että sipuli kypsyvät ja saavat vähän väriä. Jätä odottamaan.

Piirakkapohja:
Laita muut piirakkapohjan ainekset monitoimikoneeseen, paitsi voi ja kananmuna ja pyöräytä ne sekaisin. Lisää jääkaappikylmä voi pienempinä paloina ja käytä konetta hetki, kunnes taikinasta muodostuu ryynimäinen seos. Lisää sitten vielä kananmuna ja käytä taas konetta hetki, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Jauhoista riippuen saatat joutua hiukan lisäämään jauhoja, jotta taikinasta muodostuu pallomainen.

Voit tehdä taikinan myös käsin kulhossa. Nypi vehnäjauhot, juustoraaste ja voi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi ja lisää tarvittaessa jauhoja, jotta saat siitä pallomaisen.

Laita taikina pakastepussiin ja taputtele se ohuemmaksi levyksi. Laita taikina kylmään n. 30 minuutiksi tai kauemmaksi.

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota vuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja voitele pohja ja vuoan reunat kevyesti. Jos taas käytät piirakkavuokaa tai muuta vuokaa, voitele vuoan pohja ja reunat kevyesti. 

Kauli taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä hiukan vuokaasi suurempi ohuehko levy ja nosta se joko kaulimen avulla vuoan päälle ja painele vuoan pohjalle ja reunoille, irtopohjavuoassa vain noin puoleenväliin asti reunoja, tai nosta taikina leivinpapereineen ja kippaa taikina vuokaan ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille, irtophjavuoassa vain noin puoleenväliin reunoja. Tai jätä kauliminen pois ja  painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille sormin. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna.

Kun uuni on kuumentunut, pistele piirakkapohja haarukalla ja laita uunin alaosaan esipaistumaan 10 minuutiksi.  Pohjan esipaisto takaa sen, ettei piirakan pohjasta tule liian pehmeää.

Tee pohjan esipaistuessa täyte:

Sekoita keskenään kerma, smetana, kananmunat, juustoraaste ja mausteet.

Levittele esipaistetun pohjan päälle ensin sieni-sipuliseos ja ripottele sen päälle pekoninpalat. Kaada kerma-smetana-kananmuna-juustoseos täytteen päälle tasaisesti.

Laita piirakka takaisin uuniin ja paista vielä uunin alatasossa 180-asteessa, kiertoilma 160-asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes täyte hyytyy ja ruskistuu kauniisti. Nosta tarvittaessa paistoajan loppupuolella hiukan uunin lämpötilaa, jos piirakka ei ruskistu toivomallasi tavalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti