lauantai 20. syyskuuta 2014

Marja-aronia - osa II, mehut mehumaijalla ja aronia-omenahillo Äidiltä peritty Mehumaija on ollut keittiöremontin jälkeen varastossa, koska se ei käy induktiolle. Tänä syksynä kuitenkin valjastin sen mehustushommiin, kun halusin tehdä marja-aroniasta mehua sillä.  Homma onnistui vallan mainiosti meidän isolla ulkogrillillä, jossa on myös tehokas kaasulevy. Kun sain aiemmin niin paljon omenia naapureilta, niin omenasoseen ja aiempien mansikan ja muiden marjojen pakkaseen säilömisen ansiosta pakastin oli jo aika täynnä kaikkea hyvää talven varalle, joten kauheasti marja-aroniaa sinne ei enää mahtunut. Mehua meillä ei normaalisti kauheasti juoda, mutta koska lasken tämän marja-aroniamehun tietynlaiseksi terveysjuomaksi, huolimatta sen sisältämästä sokerista, aion tätä mehua juoda itsekin.

Tuo mehumaija, joka minulla on, on suuri, joten siihen mahtuu kerrallaan melkein täysinäinen 10 L ämpärillinen marjoja. Ja yhdestä mehumaijallisesta tuli keskimäärin 4 litraa valmista mehua. Nuo marja-aroniat, joista tein mehua, eivät olleet vielä ihan kypsiä ja niitä pitikin höyryttää aika kauan, että niistä irtosi kunnolla mehua. Uskoisin, että käytettäessä kypsempiä marja-aronioita, höyrytysaikaa voisi hiukan lyhentää. Laitoin myös sokeria aika paljon mehustusvaiheessa, koska marja-aronia mielestäni vaati sen maun takia. Mutta tässäkin uskon, että täysin kypsien marjojen kanssa sokeria voisi laittaa hiukan vähemmän. Kannattaa maistaa mehua ja laittaa sokeria sitten oman maun mukaan.


MARJA-ARONIAMEHU MEHUMAIJALLA (n. 4 L valmista laimennettavaa mehua)

Useammalta taholta olen kuullut/lukenut, että marja-aroniasta mehua tehdessä, siihen kannattaa sekoittaa jotain muutakin hedelmää/marjaa. Teinkin useampia eriä mehumaijalla, yksi maijallinen oli aronia-omenamehua, toinen aronia-puolukka-omenamehua, kolmas aronia-karpalomehua ja neljäs aronia-pihlajanmarja-puolukka-omenamehua. Kaikista tuli mielestäni hyvää mehua, eivätkä ne kovin oleellisesti eroa maultaan toisistaan, koska kaikissa on suhteessa marja-aroniaa eniten.

ISOON MEHUMAIJAAN 

Hiukan vajaa 10 L ämpärillinen marja-aroniaa ja jotain muita marjoja/hedelmiä (huuhdeltuna)
1,5 kg sokeria

Marja-aroniaa oli minulla kaikissa erissä kutakuinkin 8 litraa ja muita marjoja/hedelmiä vastaavasti n. 1,5 litraa. Marjoja ei tarvitse riipiä tertuista, eikä esim. omenia kuoria tai poistaa siemenkotia. Jos omenissa on huonoja kohtia, ne pitää leikata pois. Omenat kannattaa myös paloitella pienemmiksi.

Kerrosta marjoja/hedelmiä ja sokeria mehumaijan marjaosaan niin, että päällimmäinen kerros on marjoja.

Kuumenna koottua mehumaijaa, jossa alimmaisessa vesiosassa on vesisäiliö lähes täynnä vettä, melko suurella lämmöllä, jotta marjoista alkaa irtoamaan mehua hyvin. Jos mehunpoistoletkusi on niin pitkä, että se ylettyy mehumaijan keski- tai ylemmän kattilan kahvaan, ankkuroi se nipistimen avulla siihen kiinni, jottei maijasta ala valua mehua itsekseen.

Kun mehua alkaa valua kunnolla mehuosaan, kannattaa laskea mehua kuumuutta kestävään kannuun/kattilaan ja kaataa mehua marjojen päälle. Se auttaa mehua irtoamaan ja tasaa mehuerän makua. Itse höyrytin mehua vajaan tunnin, sitten laskin kannuun jo valunutta mehua pari litraa ja kaadoin sen uudestaan marjojen päälle. Kun olin mehustanut marjoja reilun tunnin, sammutin levyn ja annoin mehun valua vielä hiukan vajaa 1/2 tuntia. HUOM! Jos mehua irtoaa hyvin, kannattaa laskea noin 1/2 litraa mehua pois tässä vaiheessa, jotta kaikki mehu mahtuu mehuosaan.

Laske sitten mehunpoistoletkun kautta kuuma mehu pestyihin, kuumiin pulloihin melko piripintaan ja sulje kuumilla korkeilla/kumituppiloilla. Minä kuumennan hyvin pestyt pullot uunissa 100-asteessa 15 minuuttia ja otan aina yhden pullon kerrallaan pannukintaiden avulla teräskannuun, lasken teräskannussa olevaan pulloon kuuman mehun ja sitten nostan kattilasta suoraan kiehuvasta vedestä korkin pihtien avulla pullon päälle, suljen pullon ja nostan sen kuumuutta kestävälle alustalle. Sitten seuraavan pullon kanssa sama metodi.

Kun tein monta maijallista, tyhjensin joka maijallisen jälkeen marjaosan ja vastaavasti täytin vesiosan aina samassa yhteydessä.

Voit tehdä halutessasi höyrymehun myös niin, että et laita sokeria höyrytysvaiheessa, vaan höyrytät mehun ilman sokeria. Laske kuuma mehu kattilaan, sekoita sokeria makusi mukaan mehun sekaan ja kuumenna mehu sitten vielä säilyvyyden varmistamiseksi ja pullota kuumana.


Ylläluetelluilla tavoilla voit tietenkin tehdä höyrymehua muistakin marjoista/hedelmistä.


Marja-aroniamehusta saa tehtyä hyvänmakuista mehukeittoa vaikka puuron kanssa. Itse  kokeilin mannapuuroa marja-aroniamehukeitolla - hyvää.


Allaolevaan kuvaan pääsi mukaan meidän koko massiivinen omenasato. Kolmesta kääpiö-omenapuusta tuli yhteensä 1 kpl omenia. Jaoimme sen kristillisesti neljään osaan, jolloin jokainen perheenjäsen sai oman osansa omenasadosta. Onneksi tosiaan sain naapureilta omenia tänä vuonna reilusti.


Koska tähän aronia-omenahilloon jätetään sekä marja-aronioihin että omenaan kuoret, hillossa on kuumennuksen jälkeenkin jäljellä paljon hyväätekeviä aineosia. Hillo soseutetaan valmiina sauvasekoittimella, jolloin kuorenpalat hienontuvat samalla. Hillo on myös nopea ja helppo tehdä.

ARONIA-OMENAHILLO (n. 2 L valmista hilloa)

2 litraa marja-aroniaa, huuhdeltuna ja tertuista irrotettuna
1 litra omenalohkoja, huuhdottuna, siemenkodat ja huonot kohdat sekä karat poistettuna
1 dl vettä

1 kg hillosokeria

4 rkl Limoncelloa

Laita kattilaan marja-aroniat ja omenalohkot sekä vesi. Kuumenna ja keittele välillä sekoitellen 15 minuuttia. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois esim. reikäkauhan tai lusikan avulla. Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä välillä jälleen sekoitellen vielä n. 20 minuuttia tai kunnes omenalohkot alkavat hiukan soseutua.

Lisää 4 rkl Limoncelloa ja nosta kattila levyltä pannunalusen päälle. Soseuta hillo sauvasekoittimella suoraan kattilassa.

Purkita hillo kuumana pestyihin, kuumennettuihin purkkeihin ja kuumiin kansiin. Sulje heti. Katso tarvittaessa purkkien ja kansien esivalmisteluun ohjeet täältä

EDIT: 28.9.2014. Pahoittelut, ohjeesta oli unohtunut vesi. Nyt lisätty.

Hillo on kuumana melko löysää, mutta se kiinteytyy noin vuorokauden kuluessa. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta ne sitten jääkaappiin.9 kommenttia:

 1. Olipa hienoa, että löysin ihan sattumalta sivustoillesi. Tarkoitus on tehdä aidan marja-aronioista mehua sekä hilloa ja täältäpä löytyi oivat ohjeet myös mehumaijalla mehun tekemiseen. Upeat sivut ja niin herkullisen kauniita kuvia sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Mukavaa, että löysit blogini - tervetuloa!. Nykyään on niin paljon herkullisia ruokablogeja, että uusien blogien löytäminen taitaa olla aika sattumankauppaa.
   Marja-aroniat on ihania ja varsinaisia terveyspommeja! Kuten blogiinikin kirjoitin, minulla ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta niistä tehdä mitään, kun en ole aiemmin saanut niitä mistään. Mutta toivon, että saan niitä ensikin syksynä :).

   Poista
 2. Kiitos ohjeista...täällä mehumaijallinen jo valutettu maukasta omena/aronia mehua ja kohta hillot muhimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Ulriikka :). Parasta marja-aroniasta tehtynä on mielestäni nimenomaan mehut, sekä mehumaijalla tehdyt, että viini-/sitruunahapolla uutetut mehut. Toivon, että itsekin saan tänä syksynä taas marja-aroniaa naapuriltani, niin saisin mehuvarastoja täydennettyä. Pysyy flunssatkin paremmin loitolla, kun käyttää marja-aroniaa :).

   Poista
 3. Moi,
  Varmaan olet tämän kuullut mutta sinun mehu-maija näyttäisi olevan ruostumatonta terästä. Sen pitäisi kyllä toimia induktiohellallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kaiken järjen mukaan pitäisi toimia induktiolla, mutta eipä vain toimi. Oliskohan siinä jotain sekoitetta mukana ruostumattoman teräksen lisäksi, on nimittäin suht iäkäs.

   Poista
 4. Ei toiminut minunkaan mehumaijani induktiolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sait kuitenkin mehut tehtyä jossain muualla. Omalla tavallaan ihan okei itselle, ettei toiminut induktiolla, koska tolla grillin sivupolttimolla homma hoituu ihan kivasti ;)

   Poista
 5. Induktioliedellä toimii adapteri, joita saa esim.Piketasta, hinta n. 20€.Ei kannata hyviä kattiloita heittää pois.Adapteri laitetaan levyn kohdalle, ja niin homma toimii.Voi olla myös postimyynnissä.

  VastaaPoista