tiistai 23. syyskuuta 2014

Marja-aronia - osa III, Marja-aronia-juustokakku





Pitihän minun testata marja-aroniaa leivonnaiseenkin. Tähänastisten marja-aroniakokeilujeni perusteella uskallan jo väittää, että tämä terveyspommi on todella monikäyttöinen marja, josta saa tehtyä vaikka minkälaisia herkkuja.

Todisteena siitä esim. tämä herkullinen juustokakku, jonka täytteeseen käytin tuoreita marja-aronioita (pakastetut toimisivat yhtälailla), kiilteen tein marja-aroniamehusta ja hyytelösokerista. Kiilteessä marja-aroniamehun todella kaunis väri pääsi hyvin oikeuksiinsa. Tosin tänään oli niin pimeä ja sateinen päivä, että kuvat eivät  tee täyttä oikeutta tuon kiilteen värille, kun oli pakko laittaa lisävaloksi hiukan keinovaloa huoneeseen. Kun täytteeseen hienonnetaan marjat kokonaisena, kaikki marjan hyväätekevät aineosat ovat mukana kakussa.

MARJA-ARONIA-JUUSTOKAKKU (18 cm pyöreään irtopohjavuokaan) 

Keksipohja:
85 g kaurakeksejä
35 g voita, sulatettuna

Täyte:
3 liivatelehteä
1 dl tuoreita/pakastettuja marja-aronioita
1 rkl sitruunamehua
1 dl kuohukermaa
1/2  prk/125 g Mascarponea
1 dl turkkilaista jogurttia
1,25 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta tai 1,5 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Kiille:
3 dl marja-aroniamehua, ohje mehuun tarvittaessa täältä
Laimensin mehun suhteessa 1 osa mehua, 2 osaa vettä, eli mehu saa olla makeahkoa
(Valmiin mehun tilalla voit painella survotuista marja-aronioista siivilän läpi mehua ja sokeroida sen kunnolla sekä laimentaa vedellä)
1,5 dl hyytelösokeria

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Voitele vuoan reunat kevyesti ruokaöljyllä tai käytä reunakalvoa. Molemmilla tavoilla saat juustokakun reunasta siistin ja se irtoaa vuoasta kauniisti.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Keksipohja:
Tee liivatteiden pehmetessä keksipohja. Sulata voi kattilassa levyllä tai kulhossa mikrossa. Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai esim. tukevassa pakastepussissa  kaulimella pussin päältä painellen/ajaen. Sekoita voisula keksimurskaan ja painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla tai käsin. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte:
Vatkaa kerma kulhossa sähkövatkaimella vaahdoksi. Laita toiseen kulhoon mascarpone, jogurtti, sokeri ja vaniljajauhe tai vaniljasokeri. Vatkaa seos tasaiseksi samoilla vatkaimilla, joilla vatkasit kerman.

Hienonna marja-aroniat ja 1 rkl sitruunamehua keskenään joko sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää tarvitaessa hiukan juustoseosta sekaan, jos marjat ei meinaa hienontua. Sekoita juustoseos ja marjasurvos keskenään. Minä halusin, että marjojen kaikki hyväätekevät aineosat ovat kakussa mukana, mutta voit halutessasi paseerata hienonnetut marja-aroniat sihdin läpi, jolloin kuorenpalat jäävät sihtiin ja saat tasaisen vaaleanpunaisen juustokakkutäytteen ilman kuorisattumia. Lisäisin silloin hiukan marjojen määrää desistä noin 1,25 desiin.

Kuumenna 2 rkl sitruunamehua mikrossa tai kattilassa levyllä ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet sekoitellen. Jätä hetkeksi jäähtymään. Sekoita sitten liivateliemi juustoseokseen, vatkaimilla hiljaisesti samalla vatkaten.

Nostele lopuksi kermavaahto nuolijan avulla juustoseoksen sekaan ja levitä täyte keksipohjan päälle tasaisesti. Laita kylmään hyytymään peitettynä minimissään pariksi tunniksi.

Kiille:
Kuumenna marja-aroniamehu kattilassa kiehuvaksi ja sekoita siihen hyytelösokeri. Kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi sekoitellen. Kun seos kiehahtaa, nosta se pois levyltä hetkeksi jäähtymään. Sekoita sitä silloin tällöin jäähtymisen aikana, jotta seos ei kuorru. Kun seos alkaa paksuuntua ja on jäähtynyt jonkun verran, ota juustokakku kylmästä ja lusikoi kiilleseosta aluksi lusikan avulla varovasti juustoseoksen päälle. Kun mehua on jo kerros, voit kaataa mehua hiukan enemmän kerrallaan. Laita jälleen peitettynä kylmään hyytymään noin tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

Joskus hyytelösokerikiillettä tehdessä kattilaan tulee pinnalle valkoista "kalvoa". Jos sitä tulee, kannattaa se kuoria lusikalla pois, ennen kiilteen kakun päälle laittoa.

Kakun voi tehdä tähän asti kokonaan valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.

Irrottaessasi kakkua irtopohjavuoasta, kannattaa käydä veitsen kanssa varovasti läpi kakun reuna koko matkalta, jotta kiille irtoaa irtopohjavuoan reunasta. Näin saat kakun kauniimmin irti.

Koristele kakku mieleiseksesi. Minä käytin tekemiäni minimarenkeja, ohjeen niihin löydät täältä
Osan minimarengeista pursotin ilman tyllaa (pyöreät minimarengit), pursotuspussin suuaukon reiän kautta suoraan, osassa käytin tähtityllaa. Marengit kestävät aika kauan kiilteen päällä pehmenemättä, mutta ne kannattaa laittaa kakun päälle kuitenkin vasta tarjoilupäivänä. Niitä ei tarvitse kiinnittää mitenkään, kunhan vain asettelee ne kakun päälle, kiille on sen verran nahkea, että ne pysyvät hyvin siinä kiinni sellaisenaan.

Vinkki: Jos et saa käsiisi marja-aronioita, voit tehdä kakun vaikka puolukasta. Puolukasta saat kauniinpunaisen kiilteen aikaiseksi. Katso vaikka puolukasta tehty kiilteen kuva täältä.

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku! Minä en edes tiedä miltä marja-aronia maistuu... Sisko istutti tänä vuonna näitä pensasaidoiksi ja olenkin hänelle lähetellyt linkkejä sun ihanista marja-aronia-ohjeista :) Pääsen varmasti sitten joskus maistamaan hänen marjojaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Itsessään marja ei, ainakaan hiukan alikypsänä, ollut kehuttavan makuinen sellaisenaan, aika hapan ja siitä jäi tosiaan hiukan ikävä tuntu suuhun, sellainen voimakkaan tanniininen.

      Mutta tosi makoisia juttuja niistä sai aikaiseksi ja niissä marja-aronia maistuu erinomaiselta. Toivon tosiaan, että saan naapurin kautta niitä tulevinakin syksyinä :). Sinulla taitaa tulevina vuosina marja-aroniat olla hyvin saatavilla :).

      Poista
  2. Tätä ohjetta testaan koska pakkasestani löytyy vielä Marja-aroniaa viime kesältä, jota työkaverini minulle kantoi. Mehua tehtiin myös mikä on ihan makoisaa. Itsessään ovat happamia. Kiva blogi sinullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista Irma :). Nyt kannattaa tosiaan pakastimesta tyhjennellä viime satokauden marjat. Yleensä tykkään lähes kaikista marjoista pelkiltään, mutta marja-aroniat on sellaisenaan kyllä niin happamia, ettei niitä viitsi sellasenaan syödä. Mutta muuten on kyllä monikäyttöinen marja. Minäkin tein mehuja erilaisilla sekoituksilla, marja-aronian lisäksi mm. pihlajaa, puolukkaa, omenaa jne. Smoothiessa marja-aroniat on hyviä, hilloissa, mehukeitossa jne. Marja-aronia on myös niin satoisa, että ne keillä sitä löytyy, pystyvät yleensä antamaan niitä muillekin :).

      Poista
  3. Hei! Olen huomenna tekemässä tätä ohjeellasi tuplana. Oletko siten testannut? Mietin vaan minkä kokoiseen vuokaan tekisin... tuo 18cm on liian pieni meidän isolle juhlaväelle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna! En ole testannut ohjetta tuplana, mutta arvioisin, että 28-30 cm halkaisijaltaan oleva vuoka olisi sopiva.

      Poista
  4. Hei! Tein kakun joskus tuplana ja hyvin onnistui. Teen nytkin viikonlopuksi! 😁Mietin vaan uskaltaisinko korvata marjat liköörisillä.... tein nimittäin aronialikööriä ja pullotin sen pari päivää sitten. Jääkaapissa odottaisi likööriset marjat ja olisi kiva hyödyntää ne johonkin. Onko sulla kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Sanna. Kiva kuulla, että tuplana onnistui myös hyvin. En näe mitään syytä, mikset voisi hyödyntää noita liköörisiä marjoja, vaikkei minulla niiden käytöstä olekaan kokemusta. Ehkä kannattaisi laittaa 1 liivatelehti enemmän kuin muuten, kun ovat varmaan kosteampia kuin nk. tavalliset marjat, jotta kakku hyytyy hyvin. Ja jos ovat kovin makeita, ehkä sokerin määrää kannattaisi myös hiukan vähentää.

      Poista