perjantai 19. syyskuuta 2014

Marja-aronia - osa I, Smoothiet ja hyytelö

En ole aiemmin tehnyt marja-aroniasta mitään, yksinkertaisesti siitä syystä, etten ole saanut aiemmin kyseisiä supermarjoja mistään. Kiitos naapurin, nyt sain käsiini ison määrän marja-aroniaa. Marja-aronia on superfoodia parhaimmillaan. Suomessa marja on vielä vähemmän tunnettu, mutta mm. USA:ssa ja Venäjällä marjaa on hyödynnetty jo pitkään sen hyväätekevien aineosien vuoksi. Kun luki sen terveyshyötyjä (voi ehkäistä syöpää, diabetesta, alentaa verenpainetta, lisää vastustuskykyä jne.), olin päättänyt etukäteen, että maistui se sitten miltä tahansa, aion sitä käyttää jo ihan sen terveysvaiktutusten vuoksi.   Marja ei sinällään ollut mielestäni hyvän makuinen, vähän hapan ja mauton, muistuttaen maultaan pihlajanmarjaa. Lisäksi marjasta jäi suuhun hyvin tanniininen jälkituntu. Mutta tuoreena esim. smoothiessa ja jatkojalostettuna mehuksi, hilloksi, hyytelöksi jne., osittain muiden marjojen/hedelmien kanssa, se oli tosi hyvän makuista.  Ja koristearonian marjojakin voi hyödyntää samoin, ne ovat hiukan pienempiä ja hiukan miedompiaromisia kuin marja-aronian marjat.

Suosittelen marja-aroniaa lämpimästi! Kokeilin marja-aroniaa niin moneen paikkaan, että jaan ohjeet pariin eri postaukseen, tässä tulee siis marja-aronia - osa I.

Smoothieen marja-aronia kävi erinomaisesti. Kannattaakin pakastaa marja-aroniaa talven varalle vaikka pienissä Minigrip -pusseissa, jolloin smoothien saa buustattua tällä superterveellisellä marjalla. Kun marja pakastetaan ja käytetään sitten kokonaisuudessaan kuorineen päivineen, se on myös kaikista terveellisimmässä muodossa.


Vasemmanpuoleinen smoothie on aronia-puolukka smoothie ja oikella puolella on aronia-banaanismoothie. Kuvassa näkyvät kiiltävänmustat marjat ovat tietenkin juuri marja-aroniaa.

Tässä smoothiessa marja-aronia saa kaverikseen raakamehua puolukasta. Ohjeen raakamehuun löydät täältä. Voit toki korvata puolukkamehun jollain muullakin mehulla.
Puolukkamehua käytettäessä kaipasin pientä lisämakeutusta, joten lisäsin aavistuksen agave -siirappia smoothieen.

ARONIA-PUOLUKKA SMOOTHIE (1:lle hengelle) 

n. 1 dl marja-aroniaa, tuoreena tai pakastettuna
1 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1 dl raakamehua puolukasta
hiukan agave -siirappia tai hunajaa

Laita kaikki aineet joko blenderiin tai kulhoon, jossa voit käyttää sauvasekoitinta ja blendaa/poraa kuohkeaksi smoothieksi.

Tässä toisessa smoothiessa kypsä banaani antoi niin hyvin makeutta, etten kaivannut lisämakeutta, mutta tarvittaessa voit lisätä aavistuksen makeutta esim. agave -siirapilla tai hunajalla.

ARONIA-BANAANI SMOOTHIE (1:lle hengelle) 

n. 1 dl marja-aroniaa, tuoreena tai pakastettuna
1 kypsä banaani
1 dl rasvatonta maitoa
1 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
(makeutukseen tarvittaessa hiukan agave -siirappia tai hunajaa)

Laita kaikki aineet joko blenderiin tai kulhoon, jossa voit käyttää sauvasekoitinta ja blendaa/poraa kuohkeaksi smoothieksi.


Aroniahyytelö käy liharuoille (sekä punaiselle lihalle että linnunlihoille) lisukkeeksi ja oman kokemukseni mukaan uskallan suositella sitä myös turkkilaisen/kreikkalaisen jogurtin maustajaksi (lusikoi jogurttia lasiin ja jogurtin päälle kauniinväristä aroniahyytelöä, hyvää ja terveellistä). Juustojen kanssa en ole sitä vielä ehtinyt kokeilla, mutta niidenkin kanssa sen pitäisi sopia.

MARJA-ARONIAHYYTELÖ (N. 2,5 L)

9 litraa marja-aroniaa, tertuissaan
7  dl vettä

3 pkt (á 330 g) Hillo-marmeladisokeria
1/2 - 1 sitruunan mehu

3 rkl Limoncelloa

Huuhtele marja-aroniat ja laita ne suureen kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä marjaseosta 15-20 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes mehu irtoaa marjoista. Marja-aronioiden kypsyysasteesta riippuen, voit tarvittaessa hiukan avittaa mehun irtoamista painelemalla marjoja vaikka perunasurvimella.

Siivilöi mehu tiheän siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Jos haluat täysin kirkasta hyytelöä, laita sideharso siivilään, johon jää pienemmätkin marjanrippeet.

Lisää mehun joukkoon Hillo-marmeladisokerit ja 1/2 - 1 sitruunan mehu ja keittele miedohkolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin 10 minuuttia.

Jos marja-aroniasi ovat jo täysin kypsiä, saatat tarvita hiukan enemmän Hillo-marmeladisokeria. Kannattaa tehdä hyytelökoe, eli ota hyytelöseosta lautaselle noin ruokalusikallinen. Vedä sormella siihen hetken päästä vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista. Muuten lisää vielä hiukan Hillo-marmeladisokeria ja keitä vielä lisää 5-10 minuuttia.

Sekoita lopuksi hyytelön joukkoon 3 rkl Limoncelloa ja sekoita se hyvin hyytelön sekaan.

Purkita hyytelö kuumana hyvin puhditettuihin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje heti kuumennetuilla kansilla. Katso ohjeet purkkien ja kansien esikäsittelyyn tarvittaessa täältä.

Hyytelö jähmettyy lopulliseen muotoonsa noin vuorokauden kuluessa. Purkitusvaiheessa se on erittäin löysää. Itse koin helpimmaksi purkittaa hyytelön niin, että laitoin purkin suulle suppilon, jonka kautta kaadoin hyytelön purkkiin.







2 kommenttia:

  1. Olen paljon ehnyt kaikenlaista marja-aroniasta. Itsellä onn:45 pehkoa linnuille jää aina syötäväksi loput. Tuorepuristamalla omenoiden kanssa tulee hyvää. Kuorten ja siementen kanssa ei maistu, kun kuoret jäävät koviksi. Mitenköhän diabeetikot voisi syödä hilloja millä makeuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas teillä paljon marja-aroniaa, niistä tosiaan riittää myös linnuille, vaikkka säilöisi kuinka paljon :). Yhdestäkin pensaasta tulee jo aikamoinen määrä marjoja. Nykysuositusten mukaan diabeetikotkin voivat syödä hiukan sokeria, joten varmaan riippuu myös siitä, paljonko sokeria laittaa. Mm. Stevia taitaisi ainoana makeutusaineena olla aika oudon makuista, mutta jos laittaisi vaikka steviaa ja sitten ihan vähän hillo-marmeladisokeria, toimisikohan sellainen myös diabeetikolle...

      Poista