maanantai 15. syyskuuta 2014

Tarte Tatin omenasta
Tarte Tatin omenapiirakka on ranskalainen klassikkopiiras, jonka kehittäjiksi mainitaan Tatinin sisarukset. He pitivät Hotel Tatin -nimistä hotellia, ja tarina kertoo, että 1800-luvun lopulla toinen sisaruksista, joka yleensä hoiti kokkauksen, unohti vahingossa omenat  perinteistä omenapiirakkaa tehdessään liian kauaksi aikaa paahtumaan pannuun sokerissa ja voissa. Yrittäessään pelastaa piirakan, hän laittoi taikinan paahtuneiden omenapalojen päälle ja loppukypsensi sen uunissa suoraan pannussa, kumosi sitten piirakan ylösalaisin, jolloin omenanpalat tulivat päälle. Hän tarjoili sen vielä kuumana hotellivieraille ja piirakka sai niin hyvän vastaanoton, että jäi vakiotarjottavaksi.

Toisaalta väitetään myös, että kutakuinkin samanlainen piirakka olisi keksitty jo aiemmin, mutta niin tai näin, Tarte Tatin on joka tapauksessa herkullinen omenapiirakka, jossa omenat ja karamelliksi paahtunut sokeri ovat pääosassa, taikinan jäädessä selkeään sivurooliin. Taikinana voi yhtä hyvin käyttää murotaikinaa, kuten tässä ohjeessani, tai sitten voitaikinaa. Tarte Tatinin voi tehdä halutessaan myös esim. päärynästä, nektariineista, luumuista jne.

TARTE TATIN (4-5:lle hengelle - n. 24-senttiseen uuninkestävään paistinpannuun)

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tomusokeria
100 g voita (jääkaappikylmää)
1 kananmuna

Täyte:
1,5 dl ruokosokeria
50 g voita
1 rkl vettä
2 rkl Calvadosta (voi jättää poiskin halutessaan)
n. 5-6 hapokasta kotimaista omenaa (tai ulkolaisia omenoita n. 3-4, esim. Granny Smith -lajiketta)

Lisukkeeksi:
Jäätelöä/vaniljakastiketta/kermavaahtoa tms.


Tee ensin taikina:
Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna, voi pilkottuna pienempiin paloihin, ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi. Voit tehdä taikinan vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Täyte:
Mittaa uuninkestävään pasitinpannuusi sokeri, voi ja vesi sekä calvados. Laita levy kuumenemaan ja anna voiseoksen paahtua ja karamellisoitua noin 5 minuuttia. Kuori sillävälin omenat ja lohko ne neljään siemenettömään osaan. Lado omenanpalat pannulle kupera puoli alaspäin, koska piirakka kumotaan ylösalaisin kypsänä. Näin omenapalojen kupera, eli leikkaamaton pyöreä puoli tulee valmiissa piirakassa päällepäin. Varo, ettet polta itseäsi kuumassa karamellissa.


Anna omenapalojen karamellisoitua ja pehmetä karamellissa noin 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen. Voit välillä lusikoida karamelliseosta omenapalojen päälle, varsinkin jos omenapalat ovat melko suuria, eikä karamelli muuten kupli niiden päälle.

Nosta kuuma pannu pannunalusen päälle ja kauli kylmästä ottamasi taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohuehkoksi levyksi. Leikkaa levy hiukan paistinpannuasi suuremmaksi ympyräksi esim. lautasta apunasi käyttäen. Nosta taikina omenoiden päälle leivinpaperin avulla. Eli nosta taikina leivinpapereineen ja kippaa se sitten ylösalaisin omenoiden päälle varoen vielä kuumaa karamellia. Työntele taikinan ylijääneet reunat vaikka lusikan avulla vuoan ja omenoiden väliin. Ei haittaa, vaikkei lopputulos näytäkään tässä vaiheessa kovin kauniilta, koska piirakka kumotaan ylösalaisin paistamisen jälkeen.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 25 minuuttia, anna sen sitten jäähtyä noin 5-10 minuuttia ja kumoa se ylösalaisin lautaselle.  Helpoiten se käy, kun laitat pannua suuremman lautasen pannun suuaukon päälle ja pyöräytät sitten pannun ja lautasen samaan aikaan molemmista kiinni pitäen ympäri. Kannattaa valita lautanen/tarjoilualusta, jossa on hieman reunaa, ettei karamelli valu hukkaan, vaan jää tarjoilualustalle. Nauti lämpöisenä valitsemasi lisukkeen kanssa.

Tässä vaiheessa ennen kumoamista piirakka näyttää itseasiassa aika rumalta, vai mitä?


Mutta ei hätää, kun piirakan kumoaa, paljastuu pannusta ihanat karamellissa muhineet pehmeät omenanpalat. Melkoinen muodonmuutos, eikö?


Tarte Tatin on ehdottomasti parasta lämpimänä, joten herkutelkaa piirakalla nopeasti sen kumoamisen jälkeen, jolloin omenanpalat ja karamelli ovat vielä lämpöisiä. Mielestäni parasta piirakan kanssa on jäätelö, mutta käy sen kanssa vaniljakastike, kermavaahto tai vastaavakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti