torstai 25. syyskuuta 2014

Omenadonitsit uunissa + nopea kinuskikuorrutus



Näitä donitseja ei kannata tehdä ilman kuorrutusta, vaan nimenomaan juuri tuo omenan ja kinuskin liitto on näissä se juju. Kinuskikuorrutus on helppo ja se valmistuu nopeasti, ilman pitkää keittämistä.
Käytin donitseissa tekemääni melko vähäsokerista omenasosetta. Jos käytät makeahkoa/makeaa omenasosetta/-hilloa, vähennä taikinasta sokerin määrää.

Nämä on jälleen paistettu uunissa donitsipellillä, joten itse donitseissa ei ole paljon rasvaa, mutta kuorrutuksessa sitten kyllä, koska siinä on kermaa. Donitseilla kannattaa herkutella tekopäivänä, jolloin ne ovat parhaimmillaan kuorrutuksen hiukan kovetuttua.

Hyvä luonnonvalo alkaa olla kuvauksessa vain muisto kesästä, ainakin tällaisina sateisina pimeinä päivinä, joten oli turvauduttava keinovaloon. Kyllä se luonnonvalo vaan olisi kuvauksessa paras, mutta minkäs teet...

Donitsipellille mahtuu kerrallaan 12 donitsia, mutta tästä taikinasta tuli 19 donitsia. Paistoin ne kahdessa erässä, välillä donitsipelti talouspaperilla puhtaaksi pyyhkäisten ja uudestaan vuokasprayllä voidellen.

OMENADONITSIT KINUSKIKUORRUTUKSELLA (19 KPL)

Donitsit:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl raastettua muskottipähkinää
1,5 tl kanelia
0,5 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

1 kananmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl + 1 rkl omenasosetta
4 rkl maitoa
3 rkl (rypsi)öljyä

Kuorrutus:
2 dl vispikermaa
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl voita
ripaus/maun mukaan suolaa
1,5 desiä tomusokeria

Donitsit:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Voitele donitsipellin syvennykset sulalla rasvalla (voi/margariini) tai suihkaise vuokasprayllä.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kardemumma, muskottipähkinä, kaneli, vanilja ja suola keskenään. Sekoita toisessa kulhossa loput, eli kosteat aineet keskenään. Yhdistä seokset välttäen liiallista sekoitusta, ettei donitseista tule sitkeitä.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin ja leikkaa sen kulmaan pieni reikä. Pursota taikina siitä donitsipellin syvennyksiin noin puoleenvälin syvennystä. Allaoleva pursotuskuva on otettu mustikkadonitseja tehdessä. Näiden omenadonitsien taikina on hiukan paksumpi, mutta pursotusidea on ihan sama kuitenkin.


Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat kypsiä. Minulla kesti kiertoilmalla 180-asteessa 9 minuuttia.

Anna jäähtyä hetken donitsipellillä ja kumoa sitten donitsit ritilälle jäähtymään loppuun. Pyyhkäise donitsipellin syvennykset talouspaperilla puhtaaksi ja suihkauta uudestaan vuokaspraytä. Paista loput donitsit samoin.

Donitsipellillä paistetut donitsit eivät yleensäkään ole kauhean muhkeita, joten suosittelen niiden kuorrutusta, jolloin saat niihin lisää näyttävyyttä ja makua. Erityisesti tämä omenadonitsien taikinan ohje on vähäsokerinen, kun kinuskikuorrutus vastaavasti on makea. Eipä tullut omenadonitseja edes maistettua sellaisenaan ilman kuorrutusta, joten en kyllä osaa niiden mausta kuorruttamatta tarkemmin sanoa. En kuitenkaan usko näiden donitsien olevan erityisen herkullisia ilman kuorrutusta, koska suunnittelin reseptin nimenomaan kokonaisuudeksi kuorrutuksen kanssa. Ja kuka nyt ei haluaisi donitsejaan kuorruttaa, varsinkin kinuskilla :)?


Kuorrutus:
Kuorrutus kannattaa tehdä paistinpannussa, koska donitsit on helppo dipata siinä valmiiseen kuorrutukseen. Tämä kinuskikuorrutus eroaa perinteisestä kinuskista, jota pitää keitellä noin 20 minuuttia. Kinuskiseokseen lisätään kuumentamisen jälkeen tomusokeria, jolloin itse kinuskin ei tarvitse olla jähmettyvää, koska tomusokeri hoitaa tuon puolen.

Laita paistinpannuun kerma ja fariinisokeri ja kuumenna seosta hetki sekoitellen. Anna kinuskin sitten kiehua ja kuohua (varoen kuitenkin, ettei kuohu yli pannusta) hiukan puolitehoa suuremmalla, välillä sekoittaen, noin 5 -7 minuuttia, kunnes seos alkaa hiukan paksuuntua. Lisää voi ja nosta kinuski pois levyltä pannunalusen päälle. Lisää maun mukaan suolaa. Lisää sitten tomusokeria, siivilän läpi erissä, samalla sekoittaen. HUOM! Tässä todellakin kannattaa käyttää siivilää, muuten saat kuorrutukseen tomusokeriklimppejä. Jätä kuorrutus hetkeksi jäähtymään ja sekoita sitä välillä, ettei se kuorru.

Dippaa hiukan jäähtyneet donitsit kuorrutukseen yksi kerrallaan noin puoliväliin donitsia. Valuta hetki ylimääräistä kuorrutusta takaisin pannuun, hetki riittää. Nosta kuorrutettu donitsi jähmettymään ritilälle, jonka alla on leivinpaperi.


Kuorrutusta jää hiukan yli, mutta jos sitä olisi vähemmän, donitsien dippaus olisi hankalaa. Kuorrutus jähmettyy lopulliseen koostumukseensa noin 20 minuutissa, mutta  kovaa siitä ei tulekaan, vaan se jää pehmeähköksi.


2 kommenttia:

  1. Onpas hyvän näköisiä. Minulla ei ole donitsipeltiä, pitääpä lisätä semmoinen hankittavien listalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina. Donitsipelti on aika kiva kyllä ja donitsit paistuu siinä nopeasti uunissa. Ja on edes astetta terveellisempiä kuin friteeratut donitsit.

      Poista