lauantai 13. syyskuuta 2014

Herkkutattipasta + tuoretagliatelle



Sieni-pekonipiirakan ohjeen yhteydessä mainitsin, että laitan ehkä myös herkkutattipastan ohjeen tänne blogiin ja tässä se tulee. Tein tagliatellen itse, mutta yhtä hyvin voit käyttää jotain kaupan valmispastaa halutessasi. En ole muuten vieläkään saanut aikaiseksi hankkia Kitchen Aidiini pastakonetta, joten siksi useimmiten tuorepastaa tehdessäni päädyn tekemään tagliatellea, koska se on aika helppoa tehdä ilman pastakonettakin. Helppo ja nopea ruoka, erityisesti jos käytät valmispastaa.

Koska herkkutatit ovat niin hyvänmakuisia itsessään, halusin mennä tässä pastaruoassa nyt hyvin yksinkertaisella linjalla, jotta herkkutattien oma maku ei peity.

Jos teet pastan itse, aloita siitä, koska sen pitää levätä jonkun aikaa ennen valmistusta. Jos et tee pastaa itse, hyppää suoraan herkkutattipastan ohjeeseen.
'
TUORETAGLIATELLE, ohje täällä

+ Yksi muutos aiempaan ohjeeseen:

Kääri pastalevy rullalle molemmista päistä keskustaa kohti, kuten allaolevassa kuvassa, pasta on silloin helpompi avata kuivumaan. Editoin tämän myös toiseen pasta-ohjeeseen.


Tässä pasta kuivahtamassa polentajauhoilla ripoteltuna. Tavallisetkin jauhot käyvät, mutta minä käytän mieluiten polentaa. Valmiiseen pastaan ylimääräinen polenta ei jää, vaan painuu keitettäessä kattilan pohjalle.


HERKKUTATTIPASTA (4-5 hengelle)

suolaa pastan keitinveteen
tekemäsi tuorepasta tai
n.300-400 g keittämätöntä pastaa

n. 1/2 litraa perattuja ja paloiteltuja herkkutatteja
1-2 rkl voita
1 salottisipuli tai 1/2 keltasipulia
1/4 kanaliemi-/kasvisliemikutiosta murusteltuna
1,5 rkl tuoretta hienonnettua timjamia + hiukan annoksen koristeeksi
0,5 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa + hiukan annoksen koristeeksi
n. 0,5 tl suolaa
n. 4 pyöräytystä mustapippuria myllystä
1/2 rkl balsamicoa
1/2 rkl sitruunamehua
1 dl kuohukermaa
n. 1,5 dl pastan keitinvettä

Raastettua parmesania n. 50 g, osa pastakastikkeeseen, osa annosten päälle.

Jos käytät tuorepastaa, se kypsyy parissa minuutissa, eli älä kypsennä sitä liian aikaisin. Syöjät voivat odottaa pastaa, mutta pasta ei syöjiä, koska pasta on parhaimmillaan juuri keitettynä. Jos käytät kuivapastaa, laita pasta kiehumaan hiukan ennen tai viimeistään samaan aikaan kuin teet tattikastiketta. Keitä kumpi tahansa pastoista runsaassa suolatussa vedessä.

Tattikastike:
Kuullota tatteja ja pieneksi pilkkomaasi sipulia pannussa voissa, kunnes sienistä irtoaa nestettä ja sienet ja sipuli ruskistuvat.

Lisää mausteet ja kuohukerma sekä pastan keitinvettä noin 1 dl. Anna hetki kiehua, jotta seos paksuuntuu.

Lisää vielä hiukan pastan keitinvettä, jotta saat sopivan paksuuden ja maista ja hienosäädä mausteet kohdalleen. Raasta parmesania kastikkeen joukkoon.

Sekoita kevyesti valutettu pasta ja herkkutattikastike keskenään. Raasta parmesania annosten päälle ja lisää vielä hiukan timjamia + persiljaa hienonnettuna annoksiin. Tai laita iso pasta-annos tarjolle, josta jokainen voi ottaa omalle lautaselleen annoksen. Kata silloin pöytään lisäksi kulho raastettua parmesania/parmesanipala+raastin ja yrttejä.


2 kommenttia:

  1. Aivan ihastuttava pasta-annos, suoraan kuin jonkun italialaisen mamman pitopöydästä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :). Perheen ja välillä ystävienkin kesken tulee usein katettua ruoka juuri tuolla tyylillä, josta jokainen saa ottaa itselleen sopivan annoksen. Ja kun ei pleittaa ruokaa lautasille, ei ruokakaan yleensä ehdi jäähtyä, kun sen nopeasti kuvaa.

      Poista