torstai 4. syyskuuta 2014

Omenapiirakka marengilla

No nyt on meidän perheellä omenahilloa/-sosetta niin paljon, että voin käyttää sitä leivontaankin, kun sain toisiltakin naapureilta omenia. Halusinkin heti kokeilla omenasosetta piirakkaan ja päätin testata tehdä piirakan niin, että pohjaan käytetään vain keltuaisia, jolloin marenkia varten jää sopivasti samoista kananmunista valkuaiset, eikä kumpiakaan jää turhaan yli lojumaan. Piirakkaan käytetään siis kokonaisuudessaan 2 kananmunaa, eli 2 keltuaista piiraspohjaan ja 2 valkuaista piiraan päälle tulevaan marenkiin. Parhaiten tähän piirakkaan käy meko vähäsokerinen hillo/sose, jottei piirakasta tule ylimakea.

OMENAPIIRAKKA MARENGILLA (n. 28 cm pyöreään piirasvuokaan)

Piirakkapohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
0,75 dl tomusokeria
100 g voita (jääkaappikylmää)
2 keltuaista (L-kokoisista kananmunista)

Täyte:
n. 2 dl omenahilloa/-sosetta (mielellään melko vähäsokerista), ohje esim. täällä
2-3 kotimaista omenaa raasteena (jos käytät ulkolaisia, 1 omena saattaa riittää)
(sitruunamehua n. 1/2 rkl)

Marenki:
2 valkuaista (L-kokoisista kananmunista)
(pari tippaa sitruunamehua)
1,25 dl Siro sokeria

Piirakkapohja:
Erottele keltuaiset valkuaisista ja jätä valkuaiset odottamaan. Ole tarkkana, ettei valkuaisten sekaan mene yhtään keltuaista.

Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi keltuaiset ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten keltuaiset ja käytä vielä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 170-asteeseen, kiertoilma 150-asteeseen.

Voitele piirasvuoka kevyesti voilla tai vuokaspraylla. Painele taikina jauhotetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille noin puoleenväliin.

Esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla 10 minuuttia.

Täyttö:
Lisää esipaistetun piirakan päälle kerros hilloa ja hillon päälle karkeasti raastettu omenaraaste. Jos raaste on kovin kosteaa, purista siitä kosteutta pois. Kotimaiset omenat ruskettuvat todella herkästi. Jos haluat välttää omenaraasteen ruskettumista, lisää omenaraasteen joukkoon hiukan sitruunamehua. Omenaraasteen päälle tulee kyllä vielä marenkia, joten sinänsä ei haittaa, vaikka omenaraaste ruskettuu.

Laita piirakka takaisin uuniin alatasolle ja paista samassa lämmössä n. 20 minuuttia.
Marenki:
Tee piirakan paistuessa paistoajan loppupuolella marenki. Vatkaa valkuaisia mielellään teräskulhossa (teräskulhoon ei jää rasvajäämiä, kuten muovikulhoihin joskus pesunkin jälkeen. Marengista ei tule kunnollista, jos vatkauskulhossa on yhtään rasvaa) sähkövatkaimella tai yleiskoneessa, kunnes ne vaahtoutuvat valkoiseksi ja kuohkeaksi. Lisää halutessasi sitruunamehua (auttaa vaahdotuksessa ja taittaa hiukan marengin makeutta, ei välttämätön) ja sokeria pienissä erissä samalla vatkaten. Vatkaa kuohkeaksi, napakaksi, kiiltäväksi marengiksi.

Lusikoi marenki napakkaan pakastepussiin tai pursotinpussiin, jos haluat pursottaa marengin piirakan päälle. Voit myös lusikoida sen piirakan päälle ja levittää marengin lusikalla tasaiseksi marenkipeitteeksi. Tee silloin vaikka lusikalla hiukan huippuja sinne tänne.

Ota piirakka uunista ja pursota/levitä marenki piirakan päälle. Nosta uunin lämpö 250-asteeseen, kiertoilma 230-asteeseen ja nosta piirakka uunin ylätasolle ja paista sitä vielä noin 2 minuuttia, kunnes marenkihuiput saavat aavistuksen väriä. Marenki palaa herkästi, joten ole tarkkana sen paistamisen kanssa.

Kuten useimmat marenkia sisältävät piirakat, tämäkin piirakka on parhaimmillaan leivontapäivänä, jolloin marengin rakenne on ideaalinen.

Voit tehdä piirakan halutessasi myös irtopohjavuokaan. Pingota silloin vuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Irtopohjavuokaan tehtynä piirakka on juhlavamman näköinen, koska sen voi jäähdyttyään siirtää esim. jalalliselle kakkuvadille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti