torstai 23. lokakuuta 2014

Halloween -kakku - Haamujengi kasassa


Tässä nyt ohje lupaamaani toiseen halloween -kakkuun, jonka koristeena käytin haamumarenkeja, joiden ohje löytyy aiemmasta postauksesta täältä. Tämä kakku on helpompi tehdä kuin aiempi pinjata-kakkuna toteutettu halloween -kakku, mutta makumaailma on melko samanlainen. Mehevä suklaakakku, jota raikastaa appelsiini. Suklaaganachea laitetaan kakkukerrosten väliin sekä kakun päälle eikä kakkua tarvitse erikseen kostuttaa, koska pohjat ovat melko meheviä ja suklaaganache mehevöittää niitä lisää. Koristeet odottavat valmiina ja ne vain nostetaan kakun päälle ennen tarjoilua.

HAAMUJENGI KASASSA -KAKKU  (18 cm halkaisijaltaan oleva 4-kerroksinen kakku)

Kakkupohjat (2 kakkupohjaa, molemmat vuoat 18 cm halkaisijaltaan):
200 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
200 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl ruokosokeria
4 kananmunaa
2 tl espresso -jauhetta
1 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta, jos haluat gluteenittomat kakkupohjat)
1 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

Suklaaganache - kakun väliin ja päälle:
1,5 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata (74 %)
100 g maitosuklaata
2,5 rkl voita

Appelsiinikreemi:
70 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl + n. 1,5 dl tomusokeria
100 g Mascarponea
3/4 (luomu)appelsiinin raastetusta kuoresta
3 rkl appelsiinimehua (appelsiinista puristettua)
1,5 rkl Cointreau -appelsiinilikööriä
vähän oranssia pastaelintarvikeväriä


Kakkupohjat:
Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa 2 x 18 cm:n irtopohjavuokien pohjat leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperit. Voitele vuoan reunat ja pohjalla oleva leivinpaperi kevyesti.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella voi ja ruokosokeri vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään.

Laita ruokalusikallinen jauhoseosta muanvaahtoon ja lisää yksi kananmuna. Vatkaa se kunnolla sekaisin. Lisää taas lusikallinen jauhoseosta ja yksi muna vatkaten. Toista sama, kunnes kaikki neljä munaa on lisätty. 

Lisää sitten loppu jauhoseoksesta ja jogurtti ja nostele ne seokseen sekaisin nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina tasaisesti kakkuvuokiin ja paista uunin alatasossa n. 35 minuuttia. Minulla sopiva paistoaika oli kiertoilmalla 155-asteessa 37 minuuttia. Kakut saavat jäädä meheväksi paiston jälkeen, mutta niitä ei saa jättää liian kosteaksi, jotta leikatut kakkukerrokset pysyvät kasassa. Nosta kakut vuokineen ritilälle jäähtymään. Ne loppukypsyvät vielä hiukan uunista oton jälkeen ja kiinteytyvät jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä, mielellään seuraavaan päivään (peitä vaikka foliolla tai kakkukuvulla, kun kakku on jäähtynyt), ennen kuin leikkaat ne kahtia ja täytät ne.


Appelsiinikreemi:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi esim. sähkövatkaimella korkeareunaisessa kulhossa. Lisää 3 dl  tomusokeria ja sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei se pöllyä kauheasti. Vatkaa hetki kovemmalla nopeudella.

Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto, raastettu appelsiininkuori, appelsiinimehu ja Cointreau sekä tomusokeria ja vatkaa taas ensin hiukan hiljempaa ja lisää  sitten nopeutta. Tarkista kreemin koostumus ja lsiää tarvittaessa vielä hiukan tomusokeria ja vatkaa tasaiseksi. Kreemi saa olla aika napakkaa.

Jätä odottamaan hetkeksi ja tee sitten suklaaganache.

Suklaaganache:
Paloittele molemmat suklaat. Kuumenna kerma mikroaaltouunissa tai levyllä kattilassa lähes kiehumapisteeseen. Minulla kesti mikrossa 50 sekuntia täysteholla. Lisää kerman sekaan paloiteltu suklaa ja voi. Voi ei ole välttämätön, mutta se antaa suklaaganachelle kauniin kiillon ja suklaaganache jää aavistuksen pehmeämmäksi sen ansiosta. Anna seoksen olla noin 40 sekuntia ja sekoittele se sitten tasaiseksi.

Kakun kasaus:
Leikkaa kunnolla jäähtyneet kakkupohjat kahtia, jotta saat 4 kakkukerrosta. Käsittele pohjia varoen, koska ne murenevat helposti.

Laita 1 kakkupohja tarjoilualustalle ja levitä sille ohuehko kerros suklaaganachea. Nosta toinen kakkukerros päälle ja sen päälle taas suklaaganachea. Toista vielä kolmannen kerroksen kanssa ja laita sitten kakun päällikerros päälle. Jätä osa ganachesta kakun päälle laitettavaksi.

Levitä kakun päälle ja reunoille appelsiinikreemiä kerros ja tasoita se esimerkiksi palettiveitsellä. Laita kakku kylmään noin 5 minuutiksi.

Levitä kakun päälle ja valumaan hiukan reunoille alas suklaaganachea kaatamalla ganachea kakun päälle ja siirtämällä ganachea reunoille esim. lusikalla, jotta sitä valuu myös reunoille. Suklaaganachen pitäisi olla vielä tarpeeksi juoksevaa, mutta jos se on jähmettynyt liikaa, voit lämmittää sitä hyvin varovasti miedolla lämmöllä, jolloin saat siitä juoksevampaa.

Koristelu:
Nosta ennen tarjoilua haamuja kakun päälle. Koska marengit pehmenevät melko nopeasti kakun päällä, ne kannattaa laittaa vasta vähän ennen tarjoilua. Muuten kakun voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä ja säilyttää kuvun alla kylmässä. Jos kakku on säilytetty kylmässä, marengit eivät välttämättä tartu suklaaseen kiinni. Jos haluat marenkien pysyvän tukevasti pystyssä, vit sulattaa pienen määrän suklaata mikrossa/kattilassa levyllä ja siirtää sen pieneen pakastepussiin. Leikkaa kulmaan pienen pieni reikä ja pursota haamun pohjaan pieni määrä suklaata ja paina haamu haluamaasi kohtaan kakussa.


2 kommenttia:

  1. Noniin, eli jos mä onnistun sössimään sen toisen, niin seuraavaksi yritän tätä. Tai sit teen tätä muuttoevääksi ja sitä toista tupareihin. Omnomnom!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan helpompi ja nopeampi tehdä, mutta ei se toinenkaan mitenkään vaikea ole, vähän vaan kauemmin menee sen kanssa. Toivottavasti onnistut ja maku miellyttää :).

      Poista