torstai 9. lokakuuta 2014

Kiinalaiset kevätsipulipannarit (Cong you bing)Kiinassa nämä kevätsipulipannukakut ovat perinteisten ravintoloiden tarjonnan lisäksi katuruokaa ja niitä syödään usein aamiaiseksi tai välipalaksi sekä aterian lisukkeeksi. Edellisen postauksen possudumplingseja tehdessä minulla jäi dumpling -taikinaa yli ja törmäsin silloin samalla tähän ohjeeseen, johon tuon ylijäämätaikinan sai näppärästi käytettyä, kun taikina näytti olevan identtinen dumpling -taikinan kanssa. En mielelläni heitä mitään käyttökelpoista ruokaa pois, joten ohje tuli vastaan sopivaan saumaan. Pannukakut voi tarjoilla sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa. Dumpling -aterialta meillä jäi yli myös dippikastiketta, joten laitoin sen tarjolle näiden kanssa.

Minun tuntemani perinteisen pannukakun kanssa näillä ei ole mielestäni mitään tekemistä, vaan ovat lähinnä pannussa paistettavia ohuita leipäsiä. Taikina kaulitaan ympyräksi, voidellaan seesamiöljyllä ja päälle ripotellaan kevätsipulirenkaita, rullataan spiraaliksi ja kaulitaan uudelleen sekä paistetaan pannulla. Pannukakusta tulee paistettaessa rapea päältä ja sisältä lehtevä.

Dumpling -taikinan ohjeen otin CHOWn ruokasaitilta, tarkemmin täältä, mutta kevätsipulipannarien ohje näyttäisi olevan aika identtinen sen kanssa, eli on oikeastaan kahden ohjeen yhdistelmä. Ohjeen pannukakkujen työstämiseen otin Serious Eatsin sivuilta, täältä.

KIINALAISET KEVÄTSIPULIPANNARIT (4 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
2 dl tulikuumaa vettä (tarvittaessa hiukan enemmän)

Lisäksi:
vähän seesamiöljyä
kevätsipulinippu

kasviöljyä
suolaa

Taikina: Mittaa jauhot monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä. Lisää tulikuumaa vettä koneen käydessä hiljalleen. Käytä, kunnes taikinasta muodostuu pallo, eli noin 10 sekuntia. Lisää tarvittaessa joko jauhoja tai vettä ihan pieni määrä kerrallaan.

On tärkeää, että vesi on nimenomaan erittäin kuumaa, koska kuumasta vedestä tehtynä taikinasta tulee erilainen, kuin kylmään veteen tehtynä. Jos teet taikinan käsin, varo vain polttamasta itseäsi kuumalla vedellä.

Voit tehdä taikinan myös käsin. Mittaa jauhot kulhoon ja tee kulhoon jauhoihin syvennys. Lisää sitten vettä, samalla vettä ja jauhoja keskenään sekoittaen, esimerkiksi haarukalla, kuten pastan teossa. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja. Vaivaa sitten käsin taikinaa kulhossa, jotta saat muodostumaan yhtenäisen kimmoisan pallon.

Teit sitten taikinan koneella tai käsin, jauhota työtaso kevyesti ja työstä taikinaa kämmensyrjällä, noin 30 sekuntia koneella tehtyä taikinaa, n. 2 minuuttia käsin tehtyä taikinaa, jotta saat siitä elastista ja kimmoisaa. Paina taikinaan sormella jälki. Sen pitäisi nousta hitaasti ja siihen pitäisi jäädä vähän sormenjälkeä.

Siirrä taikina muovipussiin  ja anna sen levätä huoneenlämmössä minimissään 15 minuuttia tai aina 2 tuntiin asti. Tai laita taikina muovipussissa yön yli jääkaappiin ja ota se huoneenlämpöön hiukan ennen käyttöä.

Pannukakkujen teko:
Ripauta työtasolle hiukan jauhoja. Jaa taikina neljään osaan. Ota yksi osa kerrallaan käsittelyyn ja peitä loput kostealla pyyhkeellä, etteivät ne kuivu. Kauli taikina ohuehkoksi ympyräksi. Alempana kuvasarjan yhteydessä teko-ohje vaiheittain.

Tässä ohjeessa pannukakkujen lehtevyyttä korostetaan sillä, että taikinan rullaus ja kaulinta tehdään kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla pelkän öljyn kanssa,  toisella kerralla öljyn ja kevätsipulirenkaiden kanssa. Suurin osa ohjeista näyttää olevan kertakaulintaisia, eli kertakin ilmeisimmin riittää vallan mainiosti. Itse en osaa ottaa kantaa, onko lehtevämpiä kahden kaulintakerran ansiosta, koska dumpling -taikinaa jäi sen verran vähän yli, että siitä tuli tasan yksi pannukakku. Mutta minulla on tapana mennä yleensä vaikeimman kautta, eli tottakai valitsin tuon kahden kaulimiskerran metodin ja niin tuli mielestäni mukavan lehtevä tuosta pannukakusta. Jos/kun teet useamman kuin yhden pannukakun, voit kokeilla, onko yhden ja kahden kaulintakerran metodilla selkeää eroa. Jos kokeilet, olisin kiinnostunut kuulemaan, huomasiko eroa lehtevyydessä. Pistähän siis viestiä minullekin, jos kokeilet, kiitos!

Jos kaulit vain kerran, levitä seesamiöljy ja kevätsipulirenkaat jo ensimmäisellä kaulintakerralla, eli toimi täsmälleen, kuten allaoleva kuvasarja näyttää.

Jos teet kahden kaulimiskerran metodilla:  Tee muuten samoin, kuin allaoleva kuvasarja näyttää, mutta ensimmäisellä kaulimis-, rullaus- ja spiraalinmuodostuskerralla älä levitä vielä kevätsipulirenkaita ympyrälle, vaan levitä sille kevyesti seesamöljyä, sitten rullaa se kuten kääretorttu ja kierrä se sitten spiraaliksi ja taita pääty rullan alle. Paina kädellä tasaiseksi, ja toimi sitten, kuten allaoleva kuvasarja näyttää (eli kauli uudestaan ympyräksi, levitä taas seesamiöljyä ja ripottele kevätsipulirenkaita päälle ja toista sama rullaus, spiraaliksi muodostus ja kaulinta).

Levitä kaulitun ympyrän päälle ohuelti seesamiöljyä ja ripottele kevätsipulirenkaita päälle.


Rullaa rullalle, kuten kääretorttu.


Kierrä spiraaliksi ja laita pääty rullan alle, jotta sipulirenkaat pysyvät paremmin rullan sisällä.


Paina käsin matalammaksi ja kaulitse uudestaan ympyräksi.


Sitten laita pinnoitetulle/tarttumattomalle pannulle kasviöljyä noin ruokalusikallinen, anna pannun kuumentua hiukan keskilämpöä kuumemmalla, nosta varovasti pannukakku pannuun ja paista n. 2 minuuttia, kunnes ruskistuu kauniisti. Käännä esim. pihtien avulla  ja paista toinen puoli taas pari minuuttia.

Nosta valmis pannukakku paperin päälle, jotta se imee mahdollisen ylimääräisen rasvan. Toimi samoin kaikkien pannukakkujen kanssa.

Ripottele suolaa päälle (tai ripota suola jo samalla, kun täytät ne kevätsipulirenkailla), leikkaa sektoreiksi ja nauti lämpöisenä joko sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa.

Laitan tähän tuon dippikastikkeen ohjeen, jonka tein dumplingseja varten, toimi ihan ok myös kevätsipulipannarin kanssa...

Dippikastike kevätsipulipannarien  kanssa tarjottavaksi:

6 rkl soijakastiketta
1/2 rkl seesamiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1/2 limen mehu
1/2 tl kookospalmusokeria
1/2- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
n. 1/2 rkl hienonnettua korianteria
2 tippaa Sriracha -chilikastiketta
1/4 punainen chili ohuina renkaina (siemenet ja välikalvot poistettuna)
tarvittaessa vettä (riippuu vähän, mitä soijakastiketta käyttää)

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään, maista ja tarkista maku ja hienosäädä mieleiseksesi tarvittaessa. Soijakastikkeissa on aika paljon eroja, minä lisäsin omaani hiukan vettä, koska muuten kastikkeesta olisi mielestäni tullut liian suolaista.


Jos minulta kysytään, niin kyllä makeat pannukakut hakkaa tämän pannukakun maun mennen tullen, mutta ei kuitenkaan hassumpaa tämäkään. Luonnollisesti perheen sipulinvälttelijä ei halunnut tätä maistaa. Jos teen toiste niin, ettei ole pelkkä pieni ylijäämäpala taikinaa, niin voisi kokeilla tehdä osan niin, että tekee ilman kevätsipulia ainakin yhden ja laittaa väliin vaikka chiliä tai jotain.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti