lauantai 11. lokakuuta 2014

Hyvän omantunnon kookosvohvelit, gluteeniton


Näissä vohveleissa ei ole ollenkaan vehnäjauhoja eikä valkoista sokeria ja rasvana käytin neitsytkookosöljyä sekä taikinassa että vohveleiden paistossa. Vohvelit sisältävät myös hyväätekeviä Chian -siemeniä ja ne ovat gluteenittomia, koska jauhoina on kookos- sekä riisijauhoja.  Kun vohveleiden lisukkeeksi tarjoilee vielä hillon sijaan esimerkiksi siivutettua banaania, makeuttamatonta turkkilaista/kreikkalaista jogurttia ja annoksen makeutukseen joko agave -siirappia tai vaahterasiirappia, niin näillä vohveleilla kelpaa herkutella hyvällä omallatunnolla.

Koska perheen ruokakriittisinkin yksilö kelpuutti nämä, uskoisin, että nämä uppoavat hyvin suurimmalle osalle. Tosin jos kookos ei kuulu omaan suosikkimakupalettiisi, niin sitten näiden kanssa voi olla vähän niin ja näin. Kookosjauhoissa ja neitsytkookosöljyssä on molemmissa kuitenkin suht vahva kookoksen maku.

Ruokabloggaajana, jonka blogi painottuu makeaan leivontaan, tulee terveellisyysnäkökohdat huomioiden leivottua vähän liiankin usein. Siksi on joskus hyvä tehdä jotain vähän terveellisempää herkkua.

Laktoosittomiakin näistä saa helposti, esimerkiksi vaihtamalla maidon laktoosittomaksi.


HYVÄN OMANTUNNON KOOKOSVOHVELIT - GLUTEENITON (6 KPL)

2 rkl neitsytkookosöljyä, sulatettuna
3 munaa
6 dl (kevyt)maitoa
2 dl kookosjauhoja
2 rkl agave -siirappia
1,5 dl riisijauhoja
1/2 dl Chian -siemeniä (voi jättää pois halutessaan, ei vaikuta juurikaan rakenteeseen)

Paistamiseen:
n. 1 rkl neitsytkookosöljyä

Lisukkeeksi:
1-2 banaania siivutettuna
1-2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
maun mukaan makeutukseen agave -siirappia tai vaahterasiirappia

Vohvelit:
Sulata taikinaan tuleva neitsytkookosöljy esimerkiksi mikrossa miedohkolla teholla.

Riko kulhoon munat ja lisää niiden sekaan puolet eli 3 dl maidosta sekä kookosjauhot sekoittaen. Lisää sitten loput 3 dl maidosta ja muut ainekset, sulatettu neitsytkookosöly mukaan lukien, ja sekoita ainekset tasaiseksi.

Annostele hiukan neitsyskookosöljyä vohveliraudalle esimerkiksi veitsen avulla ennen jokaisen vohvelin paistoa. Lisää taikinaa vohveliraudalle noin desin verran ja paista kullanruskeaksi. Vohvelirautojen vetoisuus vaihtelee jonkun verran, joten annostele ensimmäisen vohvelin taikinaa hiukan maltillisemmin, ellet tiedä, paljonko taikinaa mahtuu kerrallaan.

Kookosjauhojen ansiosta taikina on melko paksua ja vohvelit helpommin rikkoutuvia, kuin tavalliset vohvelit. Hyvin nämä kuitenkin pysyivät kasassa, kunhan vohvelin nosti raudalta melko varovasti lastan avulla. Kovin rapeita näistä vohveleista ei tule.

Nauti lämpimänä siivutetun banaanin, turkkilaisen/kreikkalaisen jogurtin ja agave -siirapin tai vaahterasiirapin kanssa.  Kreikkalainen/turkkilainen jogurtti kuuluu itsellä moneen herkutteluhetkeen, mutta perheessä ei kukaan muu ymmärrä sen päälle sellaisenaan tai esimerkiksi näiden vohvelien lisukkeena.  Minun mielestäni se antoi hyvän lisän vohveliherkkuun. Näin ne makuasiat välillä eroavat. Testasin sekä agave -siirappia että vaahterasiirappia näiden kanssa. Molemmat toimi ihan hyvin, mutta vaahterasiirappi antoi hiukan voimakkaamman maun ja se oli oma ja koko muunkin perheen suosikki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti