tiistai 4. marraskuuta 2014

Lakritsikinuskikastike


Suolakaramellikastike (Salted Caramel Sauce)) on ihanaa, mutta päätin kokeilla virittää suolakaramellikastikkeesta vaihteeksi lakritsikinuskikastiketta, lisäämällä juuri valmistuneeseen suolakaramellikastikkeeseen raakaalakritsijauhetta siivilän läpi.  Kokeilu oli niin onnistunut, että jaan ohjeen heti myös tänne blogiin. Ohje on muuten ihan sama kuin suolakaramellikastikkeessa, mutta tässä on vähemmän suolaa ja lisäksi raakalakritsijauhetta.

Sokeria kuumennettaessa on parasta käyttää esimerkiksi teräskattilaa, jossa sokerin paahtumisen näkee kunnolla sokerin väristä. Muutenkin sokeria paahtaessa lämpötilat ovat sen verran kovia, etten senkään puolesta suosittele mitään pinnoitettua kattilaa.

LAKRITSIKINUSKIKASTIKE (n. 2,5 dl) 

3 rkl glukoosisiirappia
2 dl sokeria
35 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl kuohukermaa, huoneenlämpöistä
n. 0,5 rkl suolaa (Fleur de Sel)
3 tl raakalakritsijauhetta (minulla Urtekramin luomulakritsijauhetta, jota löytyy ainakin Prisman mausteosastolta)
hiukan mustaa pasta-/geelielintarvikeväriä

Kun alat valmistamaan lakritsikinuskikastiketta, ota voi ja kuohukerma hyvissä ajoin huoneenlämpöön tai vaihtoehtoisesti lämmitä niitä hetki mikrossa. Voi ja kerma kuohuu voimakkaasti, kun ne lisätään paahdetun sokerin sekaan ja mitä suurempi on lämpötilaero, sitä enemmän ne kuohuvat.

Mittaa kattilaan glukoosisiirappi ja kuumenna sitä hetki. Lisää sekaan sen jälkeen sokeri ja sekoittele seosta hiljakseen, kunnes sokeri on kokonaan sulanut ja se on nestemäistä. Anna sokerin paahtua, sitä varovasti ihan hiukan silloin tällöin sekoittaen. Glukoosisiirappi helpottaa karamellin tekoa, eikä sokeri kristallisoidu niin helposti.

Jotta karamelliin saadaan makuun tarpeeksi syvyyttä, sokerin pitää paahtua tarpeeksi. Valitettavasti se myös silloin kärvähtää helposti, joten oikea ajoitus on tärkeää. Sokeri muuttuu ensin kirkkaasta kellertäväksi, mutta nyt siihen halutaan tummempi punertavanruskea väri. Jos karamelli jää melko vaaleaksi, se on toki käyttökelpoista, mutta siitä puuttuu mausta se tietty syvyys, jota ollaan tähän hakemassa. Jos sinulla on digitaalimittari, karamelli paahdetaan 175-asteeseen. Ilman mittaria karamellin sopivaa tummuutta pitää arvioida silmämääräisesti. Kun se alkaa muuttua pihkanvärisestä punertavanruskeaksi kauttaaltaan ja samalla siitä tulee paahtunut tuoksu, ota kattila heti pois levyltä pannunalusen päälle. Muuten saat pohjaanpalanutta sokeria ihan hetken kuluttua ja silloin se on pilalla, koska siihen tulee kitkerä maku. Karamellin lämpötila jatkaa vielä hetken nousua levyltä poisoton jälkeenkin, joten kippaa nopeasti koko voi karamellin sekaan ja sekoittele. Varo, se kuohuu voimakkaasti. Sen jälkeen kaada kermaa koko ajan sekoittaen sekaan ja varo taas kuohumista.

Lisää lopuksi suola ja siivilän läpi raakalakritsijauhe. Sekoita kunnolla sekaisin. Lisää myös musta elintarvikeväri.  Maista, onko lakritsin maku tarpeeksi vahva, ja lisää tarvittaessa sitä lisää siivilän läpi. Varo käräyttämästä kieltäsi, kun otat kuumaa karamellia lusikkaan ja maistat sitä. Pysyy nimittäin aika pitkään tosi kuumana.

Anna lakritsikinuskikastikkeen jäähtyä hetki ja purkita se sitten puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin tai rasiaan.  Lakritsikinuskikastike säilyy pari viikkoa jääkaapissa. Se jähmettyy kylmässä aika paljon, joten riippuen siitä, mihin sitä käytät, voit lämmittää kastiketta hetken mikrossa, jolloin se muuttuu takaisin juoksevampaan muotoon.

Esimerkiksi jäätelöannoksessa tämä lakritsikastike oli tosi hyvää. Mutta käy tämä varmasti muuallekin, en vain vielä ole kerennyt kokeilemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti