maanantai 10. marraskuuta 2014

Tortillat maissi- + vehnäjauhoista


Nyt kun tortilloja tuli taas tehtyä, laitan myös näiden vehnä- ja maissijauhoista tehtyjen tortillojen ohjeen blogiin.  Maissijauhoista tehtyjen (ja siksi täysin gluteenittomien) tortillojen ohje blogissa jo onkin täällä. Tortillalättyjä on nopea tehdä itse, varsinkin jos teet ne vehnäjauhoista tai vehnä- ja maissijauhojen seoksesta.  Pelkistä maissijauhoista tortilloja on aavistuksen työläämpi ja hitaampi tehdä, koska maissijauhoista tehty taikina on paljon hauraampaa. Nämä vehnä- ja maissijauhoista tehdyt tortillat ovat mielestäni myös monikäyttöisempiä, kuin itsetehdyt maissitortillat, koska näiden rakenne on kestävämpi ja joustavampi sekä pehmeämpi, joten ne käyvät hyvin myös esimerkiksi wrappien tekoon. Molemmat ajavat paikkansa kyllä meillä, pelkistä maissijauhoista tehtynä tortillat ovat aika eri makuisia, joten niitäkin on kiva välillä tehdä.

Nämä tortillat ovat melko lähellä kaupan vehnätortillojen makua. Pieni öljymäärä taikinassa auttaa tortillojen kaulimisessa ja taikina on mukavan elastista ja helppoa työstää. Jos et vierasta kaulimista/piirakkapulikalla ajelua, niin näitä on kiva tehdä. Jostain syystä itse koen piirakkapulikalla erilaisten taikinoiden ajelun kivaksi ja suorastaan rauhoittavaksi ajanvietteeksi. Ja yllättävän nopeaakin näiden teko on, minulla kesti pulikoimisineen (onko tuo suomea?) ja lättyjen paistoineen näissä 20 minuuttia siitä, kun otin tekeytyneen taikinan käsittelyyn.

Paistoin nämä pinnoitetussa pannussa, jossa on kennokuvio, siksi kuvassakin näkyy tortilloissa tuollaista kennokuviota. Tosin kuvio tuli vain sille puolelle, jonka ensin paistoi, toinen puoli jäi ilman kennokuviota. Valurautapannu esimerkiksi käy oikein hyvin myös näiden paistoon.

TORTILLAT (12 kpl halkaisijaltaan n. 18-senttistä pyöreää tortillaa)

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl Masa Harina -maissijauhoja
1 tl suolaa
1 rkl (rypsi)öljyä
2,5 dl kuumaa vetttä

Sekoita kaikki aineet yhteen käsin ja vaivaa hetki, kunnes saat kimmoisan taikinan. Taikina saa olal melko pehmeää, muttai kuitenkaan kovasti käsiin tarttuvaa, eli lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Jos taas taikina tuntuu liian kuivalta, lisää pieni tilkka vettä. Laita taikina muovipussiin ja anna tekeytyä 1/2 tuntia.

Muotoile pötköksi, leikkaa 12 osaan ja laita muovin alle leikatut palat.

Kauli/ajele piirakkapulikalla pyöreiksi ohuiksi tortilloiksi (halkaisijaltaan noin 18 sentin ympyräksi) yksi kerrallaan, kevyesti jauhotetulla alustalla, tarvittaessa hiukan jauhoja apuna käyttäen. Nosta varovasti käsin ohueksi kaulittu tortilla pannuun ja paista kuumahkolla lämmöllä (minulla levy 6-7) kuivassa paistinpannussa (ilman rasvaa) noin minuutti per puoli. Kauli aina toisen pohjan paistuessa seuraava tortilla valmiiksi. Pidä muuta palat muovin alla koko ajan, etteivät ne kuivu.

Nosta paistetut tortillat lautaselle ja peitä aina joka tortillan lisäyksen jälkeen pino kostutetulla pyyhkeellä, etteivät tortillat kuivu ja ne pysyvät lämpiminä.

Jos tortilloja jää seuraavalle päivälle, säilytä ne huoneenlämmössä muovipussissa. Voit lämmittää niitä hetken mikrossa sellaisenaan tai uunissa foliolla peitettynä. En uskallla sanoa näiden säilyvyydestä tarkemmin, koska meillä nämä menee yleensä parissa päivässä. Uskoisin, että nämä voisi myös tarvittaessa pakastaa. Näiden teko on kuitenkin sen verran helppoa ja nopeaa ja itse arvostan juuri sitä, että ne on tuoreita, joten jos tuntuu, että 12 kpl on liikaa parille päivälle, voit vaikka puolittaa taikinan aineet ja tehdä vain 6 lättyä.


Olen aiemmin tehnyt Pulled Porkia uunissa, mutta nyt halusin nopeuttaa sen tekoaikaa ja tein sitä painekattilassa. Onnistui erinomaisesti, eikä aikaakaan mennyt kuin hiukan reilu tunti, eli aikamoinen ajansäästö uunissa kypsennettävään verrattuna. Täytimme tortilloja Pulled Porkilla, pavuista tehdyllä "mössöllä" jne. Laitan jossain vaiheessa blogiini myös painekattilassa tehdyn Pulled Porkin ohjeen ja nuo muut tortilla -ateriamme lisukkeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti