keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Pienet lime -tartaletit/-piiraat - Key Lime Pies

Näiden lime -tartalettien ohjeen kehitin lauantain Ravintolapäivän kahvilaamme varten, eli tässä nyt ensimmäinen lupaamistani, aiemmin blogissani julkaisemattomista ohjeista Ravintolapäivän tiimoilta. Rapean murotaikinapohjan syleilyssä lepäilee kirpeänmakea limetäyte, jossa on kondensoitua maitoa, keltuaisia ja limenmehua sekä -kuorta. Tämäntyyliset leivonnaiset ovat omaan makuuni, koska rakastan limeä ja sitruunaa melkein muodossa kuin muodossa. Tartelettien/piiraiden jäähdyttyä, päälle voi vielä pursottaa koristeeksi kermaruusukkeet (tai kerman ja mascarponen seoksesta ruusukkeet) sekä ripotella niiden päälle hiukan hienoksi raastettua (luomu)limenkuorta. Minä pidän mintun mausta, joten omaan makuuni kuvissa näkyvät mintunlehdet kävivät hyvin näihin koristeeksi, mutta perheen muut maistelijat eivät ymmärtäneet mintunlehden päälle. Sitruunamelissan lehti on hyvä vaihtoehto näihin, jos haluaa laittaa jotain vihreää koristeeksi, muttei pidä mintun voimakkaasta mausta.

Parhaimmillaan nämä ovat leivontapäivänä, jolloin pohja on ihanan rapea ja vastaavasti täyte kermaisen pehmeä. Pohjan rapeus kärsii hiukan säilytettäessä, mutta hyviä nämä ovat seuraavanakin päivänä, vaikkei pohja ole enää niin rapea.  

VINKKI: Pohjat voi leipoa päivä-pari aiemmin ja säilyttää ilmatiiviissä rasiassa. Tarjoilupäivänä sitten laittaa pohjat takaisin tartalettivuokiin (muuten pohja ei pysy niin hyvin muodossaan), lusikoi täytteen päälle ja paistaa tartaletit/piiraat uunissa loppuun.

PIENET LIME -TARTALETIT/-PIIRAAT - KEY LIME PIES
( n. 16 kpl 10 cm tartalettivuokiin tehtynä)

Pohjat/tartaletit:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
0,5 dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
1 prk kondensoitua makeutettua maitoa
5 keltuaista
1 (luomu)limen kuori raastettuna
1 dl + 2 rkl limenmehua (n. 4 limeä)

Koristeeksi:
1 dl vispikermaa (tai kermaa ja mascarponea 50/50 suhteessa)
maun mukaan tomusokeria
hiukan vaniljapulveria/vaniljasokeria
hiukan limenkuorta raastettuna
mintun- tai sitruunamelissa lehtiä

Pohjat/tartaletit:
Laita muut piirakkapohja-aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista pohjia 9 minuuttia uunin alatasolla. Tarkkaile pohjia ja käännä tarvittaessa ritilää, jolla vuoat ovat kesken paiston.

Anna pohjien jäähtyä ritilällä ennen täyttöä.

Täyte:
Laita kaikki täyteaineet korkeahkoon kulhoon ja sekoita ne käsin esim. vispilällä keskenään kunnolla sekaisin.

Lusikoi täytettä esipaistetuille tartalettipohjille noin 2 rkl per tartaletti. Nosta takaisin uuniin ja paista vielä samassa lämmössä alatasolla 10 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.

Koristelu:
Vatkaa makeutettu ja maustettu  kerma, tai kerma ja mascarpone keskenään, esim. sähkövatkaimella vaahdoksi. Siirrä pursotuspussiin (tai tukevaan pakastepussiin), jossa sinulla on tähtitylla ja pursota tartaletteihin kolme pientä ruusuketta per tartaletti. Ripota raastettua limenkuorta päälle ja halutessasi koristele vielä mintun- tai sitruunamelissan lehdellä.

Säilytä ylijääneet tartaletit/piiraat kylmässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti