keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Raidalliset lakritsimarengit


Jauhettu luontainen lakritsijuuri antaa näihin marenkeihin ihanan pehmeän lakritsinmaun ja nostaa perusmarengit ihan uudelle tasolle. Kaksiväriset raidalliset marengit ovat myös näyttäviä, mutta ellet jaksa näprätä pursotinpussin ja pensselin kanssa saadaksesi näistä vahvasti raidallisia, maku on yhtä hyvä, vaikka sekoittaisit mustan elintarvikevärin puolihuolimattomasti vaaleaan marenkimassaan, jolloin saisit marmoroituja marenkeja tai tasaisesti koko massaan, jolloin marenkisi olisivat harmaanruskeita.

LAKRITSIMARENGIT (n. 2 pellillistä marenkeja, riippuen niden koosta)

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
1 rkl maissitärkkelystä
0,5 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
3 tl jauhettua lakritsijuurta (lisää siivilän läpi !)
n. 1 tl mustaa pasta- eli geelielintarvikeväriä

Marengit ovat siitä mukavia, että ne säilyvät ilmatiiviisti säilytettynä noin viikon, niiden rakenteen siitä kärsimättä. Ne käyvät hyvin myös leivonnaisten tai jälkiruokien koristeluun. Tavallinen kaupan vaniljajäätelö aateloitui esimerkiksi tässä jälkiruoassa lakritsimarenkien ja itsetehdyn lakritsikinuskikastikkeen, ohje täällä, ansiosta lakritsinystävän superherkuksi.

Marengit:
Laita uuni kuumenemaan 100-asteeseen, kiertoilmauuni 80-asteeseen ja leivinpaperoi pari peltiä.

Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kaksi peltiä kerrallaan. Tavallisella uunilla paistettaessa, paista pelti kerrallaan.

EDIT/27.2.2017 Paistoit marengit sitten kiertoilmalla tai tavallisessa uunissa, paista kaikki marengit kerralla. Marenkimassan rakenne kärsii ja  läsähtää odottaessa

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia ja valkoviinietikkaa, kunnes saat jämäkän marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten sokeria pienissä erissä koko ajan samalla vatkaten ja lopuksi vanilja ja lakritsijauhe siivilän läpi ja vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää. Jos haluat värjätä marengin tasaväriseksi, tee se tässä vaiheessa lisäämällä marenkiin mustaa pastaväriä. Marengin värjäykseen ei kannata käyttää nestemäisiä värejä, koska ne löystyttävät liikaa marengin koostumusta. Pasta- eli geelivärit soveltuvat marengin värjäykseen hyvin. Jauhemaistakin väriä voi käyttää, mutta ihan niin hyvä se ei ole marengin värjäykseen kuin pastavärit. Maista marenkivaahtoa ja lisää tarvittaessa vielä hiukan lakritsijauhetta siivilän läpi, jos se maistuu mielestäsi liian miedolta. Lisää lopuksi maissitärkkelys siivilän läpi ja pyöräytä pari kierrosta vielä.

Selkeän raidalliset marengit:
Jos haluat tehdä marengeistasi selkeän raidallisia, lusikoi marenkia pursotuspusssin tai tukevaan pakastepussiin. Ota sitten toinen pursotuspussi, ja maalaa pursotuspussin sisäosaan eri puolille pussia noin 3-4 pystysuoraa raitaa alhaalta ylöspäin. Väriraidat saavat olla melko vahvoja. Pursota maalaamasi pursotinpussin sisälle marenkia varovasti siitä pursotuspussista/pakastepussista, johon lisäsit marengin leikkaamalla alakulmasta pala pois. Kun raidallinen pursotuspussi on melko täysinäinen, leikkaa sen alakulmasta pala pois ja pursota marenkeja esivalmistelemillesi pelleille aika vieri viereen. Riippuen, minkäkokoisia marenkeja haluat, suurenna tarvittaessa pursotinpussiin leikkaamaasi reikää.
HUOM! Tarvitset marenkierään luultavimmin pari pursotuspussia, johon molempiin maalaat raidat, jotta saat koko marenkimassaan siistit raidat. Minulla ei ainakaan ollut niin suuria pursotuspusseja, että koko marenki olisi mahtunut kerralla pursotuspussiin. Eli pursotin ensin toisen pursotuspussillisen ja sitten valmistelin toisen pursotuspussin ja toimin samoin kuin ensimmäisen pursotuspussin kanssa. Näin sain siistit raidat kaikkiin marenkeihin.

Marmoroidut marengit:
Mikäli haluat kevyesti marmoroituja marenkeja, sekoita hiukan väriainetta marenkimassaan puolihuolimattomasti esimerkiksi nuolijalla ja lusikoi marenki sitten pursotuspussiin/tukevaan pakastuspussiin, leikkaa alakulmaan sopivankokoinen reikä  ja pursota esivalmistelluille pelleille.

Tasaväriset marengit:
Tasaväristä marenkia tehdessäsi, sekoita väriaine jo marenkia tehdessäsi, kuten ylempänä on kerrottu ja pursota sitten marengit esivalmisteluille pelleille.

Marengit eivät leviä paistaessa, joten ne voi pursottaa hyvin lähelle toisiaan.

Paista marenkeja kiertoilmalla kahdessa tasossa tai tavallisessa uunissa parissa erässä alatasossa 1,15 h (koosta riippuen). Kokeile nostaa marenkia kevyesti. Mikäli se irtoaa suht helposti pelliltä, se on kypsä, jos se taas on sisältä vielä täysin vaahtomaista, jatka vielä paistamista. Sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä kokonaan/lähes kokonaan uunissa, ennen kuin otat ne pois.

Säilytä valmiit marengit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.


3 kommenttia:

  1. Tulin vastavierailulle ja kiitos kommentistasi blogissani.Ihanan näköiset pikku marengit ja takuulla hyvän makuiset:)

    VastaaPoista
  2. Aika ihania juttuja on täälläkin:) Etenkin leivonnaiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael: Tervetuloa ja kiitos :). Lakritsimarengit oli aika namuja tosiaan. Ja aloitin blogin nimenomaan leivontablogina, mutta nyt olen laitellut myös muuta tänne, eli onkin nykyään ruokablogi, jossa pääpaino kuitenkin edelleen leivonnassa.

      Poista