lauantai 17. tammikuuta 2015

Munaton suklaakakkupohja x 2


Munattomia kakkupohjia en ole aiemmin tehnyt, mutta nyt tein parin päivän sisällä kahdella eri ohjeella munattoman suklaakakkupohjan. Yllätyin positiivisesti kakut leivottuani, koska olin ajatellut, että ilman kananmunia kakuista tulisi paljon tiiviimpiä ja mauttomampia, mitä näistä loppujen lopuksi tuli. Rakenne oli toki erilainen, kuin munaa sisältävissä pohjissa, muttei hassumpi ollenkaan. Toinen kakkupohjista oli hiukan kuohkeampi, muttei vastaavasti mielestäni niin hyvänmakuinen kuin hiukan tiiviimpi pohjista. Tosin molemmissa kakuissa minulla oli erimakuiset täytteet, joten osittain se tietenkin vaikutti kakkujen lopulliseen makuun.

Tämän ensin leipomani munattoman suklaakakkupohjan ohjeen otin Pullahiiren makeat kakut -kirjasta. Kirjan ohjeessa kakku oli munaton, maidoton ja gluteeniton, mutta minä käytin rasvana voita ja tavallisia vehnäjauhoja, joten oma versioni on vain munaton. Tämä kakkupohja oli näistä kakkupohjista kuohkeampi.

MUNATON SUKLAAKAKKUPOHJA (18-senttiseen korkeareunaiseen irtopohjavuokaan)

5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria (laitoin 1 tl vaniljajauhetta)
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
200 maidotonta margariinia (laitoin voita)
3 dl kivennäisvettä

Öljyä vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 170-asteeseen, kiertoilma 150-asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sulata voi. Lisää kuivien aineiden joukkoon sekä kivennäisvesi että sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi.

Lusikoi taikina vuokaan ja paista kakkua 45-60 minuuttia. Kakkupohja saa jäädä sisältä hieman kosteaksi. Minulla kesti kiertoilmalla 150-asteessa 55 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan ritilällä noin 10 minuuttia, ennen kuin kumoat sen jäähtymään ritilälle loppuun. 

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja täytä mieleisilläsi täytteillä.

Tämän toisen suklaakakkupohjan ohjeen löysin vastaavasti Kakkuateljee Pionilaakson blogista, täältä. Tämä oli mielestäni paremman makuinen pohja. Mutta kuten aiemmin mainitsin, täytin kakut eri täytteillä, joten makuero voi toki osittain johtua siitäkin.


MUNATON SUKLAAKAKKU (n. 18-20 cm halkaisijaltaan olevaan pyöreään vuokaan)

4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
 1 tl ruokasoodaa
1 dl kaakaojauhetta
100 g voisulaa
1 dl jogurttia (laitoin turkkilaista jogurttia)
1 dl maitoa (laitoin 1,5 dl)

Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli paistettu 175-asteessa suorakaiteenmallisessa vuoassa n. 25 minuuttia. Itse paistoin pyöreässä korkeareunaisessa 18-senttiä halkaisijaltaan olevassa irtopohjavuoassa kakkupohjani kiertoilmalla 155-asteessa 45 minuuttia. Perinteiseen uuniin kannattaisi siis laittaa uunin lämpötilaksi juurikin tuo 175-astetta.

Valmistele vuoka vuoraamalla irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Suihkaise
vuokasprayta/voitele reunat kevyesti.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula, jogurtti ja maito. Sekoita tasaiseksi.

Lusikoi taikina vuokaan ja paista uunin kesktitasossa, kunnes kakkua kokeiltaessa, tikkuun ei enää tartu taikinaa.

Jäähdytä kakkua vuoassaan ritilällä n. 10 minuuttia, ennen kuin kumoat kakkupohjan vuoasta jäähtymään loppuun ritilän päälle.

Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä mieleisilläsi täytteillä.

Vinkit:
- Kakut kannattaa leikata vasta täysin jäähtyneinä, koska ne ovat murenevampia kuin kananmunaa sisältävät kakkupohjat

- Kakkupohjia täytettäessä, pohjia kannattaa kostuttaa enemmän, kuin kananmunaa sisältäviä kakkupohjia

- Täytekakut kannattaa pääsääntöisesti täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta ne mehustuvat ja maut kehittyvät. Säilytä täytetty kakku jääkaapissa kakkukuvun alla tai tuorekelmuun kiedottuna

- Täytän useimmiten täytekakut paistovuokaan. Vuoraan pestyn kakkuvuoan tuorekelmulla ja täytän kakun vuokaan. Näin tehtynä kakun reunoista saa tasaiset ja kakku pysyy hyvin kasassa

4 kommenttia:

  1. Täytynee testata noita veganisoituina versioina :)

    Ite oon tehny aivan loistavaa, todella mehevää ja täysin vegaanista kaakaokakkua jenkkireseptillä, jonka oon muuntanu ite suomalaisiin mittoihin plus huomioinut erot suomalaisen ja amerikkalaisen väkiviinan konstraatioissa:

    -3,5 dl + 1 tl vehnäjauhoa
    -3 rkl kaakaojauhetta
    -2 dl + 2 rkl + 1 tl sokeria
    -1 tl ruokasoodaa
    -0,5 tl suolaa
    -1 tl vaniljasokeria

    -0,5 rkl väkiviinaetikkaa
    -5 rkl ruokaöljyä (neutraali maku, esim. rypsiöljy)
    -2,5 dl + 1 rkl + 1,5 tl haaleaa vettä

    -öljyä/vegaanista margariinia (http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/margariinit/) + kaakaojauhetta/jauhoa leivitykseen

    1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen, voitele ja jauhota halkaisijaltaan n. 20 cm lasivuoka TAI laita leivinpaperi vastaavan irtopohjavuoan pohjalle ja voitele + leivitä reunat

    2. Siivilöi jauhot + kaakaojauhe kulhoon, sekoita erittäin huolellisesti joukkoon lopun kuivat aineet vispilällä

    3. Tasoita kuivien aineiden pinta ja tee isompi & syvempi reikä öljylle toiselle puolelle jauhosekoitusta ja erillinen pienempi reikä väkiviinaetikalle

    4. Mittaa vesi valmiiksi pieneen kulhoon tms. Varmista, että uuni on lämmin ja kaikki muukin täysin valmiina ennen etikan lisäämistä.

    5. Kaada ensin ruokaöljy isompaan koloon ja sitten etikka pienempään koloon. Kaada valmiiksi mitattu haalea vesi päälle ja sekoita äkkiä kaikki huolellisesit sekaisin. Kaada mitä pikimmiten jauhotettuun vuokaan ja siirrä nopeasti uuniin.

    6. Paista n. 20-35 minuuttia, vältä uunin avaamista paiston aikana. Kokeile kypsyys puutikulla: valmiiseen ei tartu taikinaa. Nosta kypsä kakkupohja pois uunista ja anna jäähtyä hieman ennen kuin irrotat vuoasta.

    7. Kuorruta täysin jäähtynyt kakku esim. vegaanisella suklaaganachella tai kasvikermavaahdolla. Maistuu suht hyvältä ja mehevältä ihan sellaisenaankin!

    -----

    Tästä taikinasta tulee suht matala kakku, sun kuvissa näkyvään tarvis varmaan tupla-annoksen taikinaa. Normaaliin irtopohjavuokaan tätä tulee n. puolet.
    Kohoaminen perustuu ruokasoodan ja väkiviinaetikan reaktioon, eli samaan reaktioon jolla jenkkisarjoissa lapset tekevät kouluun tulivuoria tai jolla jotkut availevat viemäriä - taikina alkaa siis kuplia ja kuplat kohottavat taikinan. Tämän takia etikan lisäämisen jälkeen täytyy toimia todella nopeasti, ettei taikina kupli menemään ennen kuin uunin lämpö ehtii tallettaa ilmakuplat kakun sisään :)

    Tähän ei tarvita periaatteessa mitään muuta kuin kuiva-aineita, eli perusleipuri taikoo tällaisen kakun käymättä kaupassa :) Kuorrutukseenkin käy vaikka tomusokerin ja veden yhdistelmä. Oon tehny tällä peruskakkua tosi monta kertaa, menee ilman kuorrutettakin, vegaaniaganachella aivan todella hyvää myöskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau, paljon kiitoksia kattavasta ohjeesta :). Tuo etikka+ruokasooda on itsellekin tuttu metodi mm. Red Velvet kakusta. Täytyy testata jossain vaiheessa tätä ohjettasi.

      Poista
  2. Ainiin! Tuon edellä mainitun kakun voi helposti tehdä myös täysin gluteenittomana, tein keliakista kärsivälle äidilleni ja hyvin onnistui! Äidin mukaan paras gluteeniton leivonnainen tähän mennessä, eikä vegaanisuutta huomannu kuulemma lainkaan.

    Jauhoiksi laitoin Semperin cake mixiä, lisäsin muistaakseni 1 tl enemmän ruokasoodaa ja varotoimeksi ostin täysin avaamattomat paketit muita kuiva-aineksia (ettei sekaan ois mitenkään päässy esim. vehnäjauhoa), mutta huolelliselle leipurille tuo jälkimmäinen tuskin on välttämätöntä :D
    Tein yhden matalan kakkupohjan (jollainen tuosta ohjeesta nyt siis tulee) ja kuorrutin riisimaidosta, tummansinisesta keijusta, tomusokerista ja Lidlin tummasta suklaasta tehdyllä vegaaniganachella.

    Oon ite leiponu yli päätään tasan 2 kertaa elämässäni täytekakkua ja eilen tein ekaa kertaa elämässäni tästä pohjasta vegaanista täytekakkua.

    Tein 2 tällasta pohjaa, mutta koska en osaa leikata kakkupohjaa, en uskaltanut nytkään sitä tehdä... Tein kakkupohjat toissapäivänä ja elmukelmutin jääkaappiin lautasten päällä. Eilen elmukelmutin irtopohjavuoan, laitoin pohjalle toisen kakkupohjan, kostutin vahvalla minttumaidolla (haudutin tuoreena pakastettua piparminttua kauramaidon ja veden sekoituksessa miedossa lämmössä n. 30 min), laitoin täytteeksi tuoreena pakastetulla silputulla mintulla ja tomusokerilla maustettua Oatlyn vaniljakastiketta + reunoille mintulla maustettua vegaanista sokerikreemiä.

    Päälle toinen minttumaidolla kostutettu kakkulevy, muheutun jääkaapissa n. 6h ja ennen kasausta pidin pakkasessa n. 30 min.
    Kuorrutin pitkään vatkatulla ja tomusokerilla maustetulla Alpron soijakermavaahdolla ja tein ekaa kertaa elämässäni kermavaahtipursotuksia improvisoidulla pursotuspussilla aka minigripillä, jonka kulmaan leikkasin tähtityllan muotoisen reiän. Pidin jääkaapissa n. tunnin ennen tarjoilua.

    Muuten tuli aivan sairaan hyvää, mutta ois pitäny joko leikata kakkupohjat puoliksi tai kostuttaa enemmän! Alemmasta pohjasta tuli tosi mehevä ja kostea, mutta ylempi jäi aavistuksen kuivahkoksi. Minttu maistui reilusti ja pohjakin maistuu tosi suklaiselta. Täytettä laitoin myös ehkä liian vähän, pelkäsin sen pursuavan yli tms. Alpron viskikerma maistui mielestäni tosi hyvältä.
    En ois ité erottanu, onko tää kakku vegaaninen vai ei :D Oon syöny elämäni aikana aika paljon ei-vegaanisia täytekakkuja ja suklaakakkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ookoo, kiitos vielä tästä lisäyksestä myös. Kuulostaa hyvältä.

      Poista