tiistai 30. kesäkuuta 2015

Kesän makuja - Hortasoosi ja pyyntituoretta haukea

Omassa lapsuudenkodissa hyödynnettiin paljon luonnonantimia - sieniä, marjoja, kalaa, nokkosia, voikukkia jne. Silloin tieto sienien ja kasvien tunnistamisesta ja niiden hyödyntämisestä siirtyi enimmäkseen vanhemmilta lapsille, nykyään tietoa löytyy pilvin pimein netin kautta ja alan kirjoista ja on mahdollista oalllistua myös erilaisille kursseille. Suomen luonto on vielä melko puhdasta, joten onkin hienoa, että luonnonatimien hyödyntäminen on taas noussut suosioon.

Itsepyydetty kala maistuu aina paremmalle kuin kaupan kalatiskiltä ostettu kala, ihan jo senkin takia, ettei pyyntituoretta kalaa saa kaupan tiskiltä. Hauki on kala, pyyntituoreena hyvä sellainen.Meillä ei ole kesämökkiä, eikä enää venettäkään, joten kalaan pitää vartavasten lähteä. Eipä siinä mitään, kalastaminen on mielestäni tosi kivaa. Lapsuudessa tuli kalastettua erityisen paljon, kun vietimme paljon aikaa Sipoon ulkosaaristossa veneillen ja telttaillen, tuttavaperheemme veneellä. Kalankäsittely on siitä syystä itselle hyvin tuttua puuhaa. Ehkä juuri sen takia meikäläinen on se, joka perkaa kaiken kalan, riippumatta siitä, kuka perheenjäsenistä sen on kalastanut. Pannuun päätyneen hauen kalasti perheen nuorin mies, juurikin ylläolevasta kuvasta näkyvästä paikasta.


Tuoretta kalaa ei kannata lähteä ylimaustamaan, vaan antaa kalan itsensä maistua. Ruisjauhoissa molemmin puolin pyöritellyt filepalat kannattaa paistaa ehdassa voissa, jolloin maku on enemmän kuin kohdillaan. Kylkeen uusia kotimaisia perunoita, tilliä ja kasviksia sekä hortasoosia.


Jos ja kun jätät nahan haukeen paikalleen, kannattaa suomustaa nahkapuoli kunnolla, jolloin rapeaksi paistuneen nahankin voi halutessaan syödä. Hiukan reilun kilosesta hauesta tulee noin 700-800 fileitä eli noin 6-7 filepalaa. Itse en lähtenyt haukea fileoimaan täysin ruodottomaksi, vaan jätin nk. y-ruodot paikalleen. Ne on helppo kuitenkin syödessä nyppiä kypsästä kalasta pois.

PANNUPAISTETTUA HAUKEA

700-800 g haukifileitä
n. 1/2 dl ruisjauhoja
suolaa, mustapippuria
n. 1 tl sitruunamehua

Voita

Mausta filepalat suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Laita laakealle lautaselle ruisjauhot ja paistinpannuun reilu nokare voita sulamaan ja ruskettumaan.

Pyörittele filepalat molemmin puolin ruisjauhoissa ja nosta pannulle paistumaan. Paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Lisää tarvittaessa hiukan voita kun käännät filepalat.

Kalalle tein hortasoosin pihalta löytyneestä hortasta sekä muutamasta yrtistä. Itse keräsin pihalta montaa eri hortaa: suolaheinää, pieniä voikukanlehtiä, pieniä vuohenputkenlehtiä, pihatähtimöä ja piharatamoa sekä yrteistä rucolaa, tilliä ja basilikaa. Voit itse vaihdella hortaa ja yrttejä makusi/saatavuuden mukaan.

HORTASOOSI

1-2 kourallista hortaa + yrttejä yhteensä, esim. suolaheinää, piharatamoa,  pieniä voikukanlehtiä, pieniä vuohenputkenlehtiä, pihatähtimöä ja rucolaa, tilliä sekä basilikaa
1 prk Cremé Fraîchea
3 rkl majoneesia
3 rkl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 tl valkoista balsamicoa

suolaa, mustapippuria maun mukaan
ripaus sokeria

Lataa blenderiin tai vastaavaan kaikki aineet ja pöräytä tasaiseksi soosiksi. Tarjoile kylmänä kalan ja mielellään uusien perunoiden kera.

Itse paistoin lisukkeeksi pienestä kesäkurpitsasta ohuiksi lanteiksi leikattuja siivuja, jotka maustoin sitruunamehulla, mustapippurilla, suolalla ja ripauksella balsamicoa. Ohuet kesäkurpitsalantit kypsyvät pannussa nopeasti lisukkeeksi.  Napsaisin pihasta vielä rucolaa (joka on talvehtinut nyt 3 talvea pihassa suojaamatta) ja paloittelin tomaatteja rucolan sekaan. Yksinkertaisen hyvää kesäruokaa.

2 kommenttia:

  1. Ihan pikku vikki se hauki file on parempaa yhden päivän seisseenä kun kalan lihakset ovat rentoutuneet ns kuolemankankeus on poistunut lihasta sama pätetee kaikiin kaloihin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kommentista Juuso :). Ja kyllä, olet oikeassa, niinhän se on. Itseasiassa itsekin kyllä paistoin hauen vasta seuraavana päivänä, joten ehkä tuo termini pyyntituore oli hiukan harhaanjohtava. Tosin jos kalareissulla ei ole mukana kunnon kylmäsäilytysvehkeitä eikä kotona jääkaapissa 0-+3 -asteista kylmäsäilytysmahdollisuutta, kala kannattaa valmistaa melko nopeasti ruoaksi.

    VastaaPoista