tiistai 9. kesäkuuta 2015

Raparperipiirakka pehmeällä Mascarpone -täytteellä



 

Raparperi on ihana alkukesän herkku ja ennen juhannusta se on parhaimmillaan. Siirsin viime vuonna pihani raparperejä ja siksi niiden kasvu on hiukan jäljessä normaalista. Meidän tontti on sen verran kuiva, aurinkoinen ja kallioinen, ettei raparperi muutenkaan kauheasti meillä pihassa rehota. Toki raparperissa ja raparperissakin on eroja, mutta osa raparpereista on samaa lajiketta, jotka edellisessä paikassa kasvoivat mahdottoman suuriksi ja komeiksi. Kaiholla muistelenkin niiden valtavaa kasvuvoimaa, koska nykyisin raparperi ei tuota satoa läheskään niin paljon, mitä toivoisin. Sen verran raparpereistani sain kuitenkin nyt varsia nyhdettyä, että sain tehtyä tämän piirakan niistä. Piirakan lempeänmakuinen Mascarpone-rahka -täyte pehmentää sopivasti kirpakkaa raparperin makua.

RAPARPERIPIIRAKKA PEHMEÄLLÄ MASCARPONE -TÄYTTEELLÄ (n. 26 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
75 g voita, huoneenlämpöistä
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl Mascarponea
1 dl kermarahkaa
1 dl vispi-/kuohukermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta/2,5 tl vaniljasokeria
2 rkl vaahterasiirappia

Täytteen päälle:
 n. 3 raparperinvartta/n. 3 dl raparperinpaloja
sokeria, kanelia

Pohja:
Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Suihkaise pohja ja reunat vuokasprayllä tai voitele kevyesti muulla rasvalla. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen, kiertoilma 150 asteeseen.

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit keskenään kulhossa sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat samalla koko ajan vatkaten.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne voi-munaseokseen vatkaimen pienimmällä nopeudella vatkaten.

Painele taikina esivalmistellun vuoan pohjalle ja reunoille noin puoliväliin asti jauhotetuin sormin. Taikina on melko löysää.

Täyte:
Pyöräytä täytteen kaikki aineet keskenään sekaisin esimerkiki sähkövatkaimella. Kaada täyte pohjan päälle. Täyte on erittäin löysää, mutta se kiinteytyy kypsyessään.

Ripota täytteen päälle varovasti raparperinpalat ja ripota niiden päälle hiukan sokeria ja kanelia.

Paista uunin alatasossa noin 50 minuuttia, kunnes täyte alkaa hyytymään. Täyte saa olla hiukan hyllyvää vielä uunista oton aikaan, se kiinteytyy jäähtyessään vielä. Minulla kesti kiertoilmalla 150 asteessa 47 minuuttia.

Ripota jäähtyneen piirakan päälle hiukan tomusokeria (kuten kuvista näkyy, meikäläisellä meni hiukan enemmän kuin vähän, kun en löytänyt sillä hetkellä pientä siivilää...)

Säilytä ylijäänyt piirakka jääkaapissa.

3 kommenttia:

  1. Hei, olipas ihanan makuinen piirakka! Paistoin sitä tosin liian lyhyen aikaa uunissa, ja täyte jäi vähän löysäksi. Ensi kerralla paistan pitempään. Mutta näinkin kelpasi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja oli mukava kuulla, että piirakan makumaailma oli mieleinen :). Jokainen uuni on oma yksilönsä, joten ilmoitetut paistoajat ovat aina hiukan viitteellisiä. Mutta kuten mainitsit, ensi kerralla tiedät paistaa omassa uunissasi piirakkaa hiukan pidempään.

      Poista
  2. Vihdoin löytyi resepti, jota olen kaivannut. Täydellinen makuelämys makean ja kirpeän yhdistelmästä. Leipominen oli helppoa, kun kaikki aineet oli saanut haalittua kaupasta kotiin. Kermarahkaa en löytänyt, mutta tavallinen maitorahka täytti sen paikan mainiosti. Tätä piirakkaa tulen tekemään silloin tällöin. Taivaallisen ihanaa!

    VastaaPoista