perjantai 17. heinäkuuta 2015

Blogisynttäreiden 3-kerroskakku - CT4U 2 vuotta 
Havahduin pari päivää sitten siihen, että CT4U:lla on blogisynttärit. Vaikea uskoa, että blogin aloituksesta on kulunut jo kaksi vuotta, sen verran vilauksessa aika on tuntunut blogin parissa kuluvan. Bloggaaminen onkin noussut harrastuksissa selkeästi ykkössijalle tässä kahden vuoden aikana. Mutta hyvistä aikeista huolimatta, en ole edelleenkään perehtynyt kauheasti blogin tekniseen puoleen, vaikka siinä olisi kyllä selkeästi ryhtiliikkeen paikka. Jotenkin vain leivonta ja ruoanlaitto  vetävät paljon enemmän puoleensa, kuin sellaiset asiat, jotka eivät samalla tavalla ole sydäntä lähellä. Toivottavasti blogin suht ahkera päivitystahti korvaa teille lukijoilleni ainakin osan blogin muista puutteista.

Kommentteja ja sähköposteja lukijoilta on aina ihana lukea, joten olkaahan  jatkossakin rohkeasti yhteydessä. Toiveitakin voi hyvin esittää esimerkiksi jostain tietystä aihepiiristä tai esimerkiksi jonkun tietyn aineosan käytöstä. Tällä hetkellä blogia voi seurata/olla yhteydessä blogiin, joko suoraan blogin kautta, tai blogin FB -sivujen kautta. Kunhan saan vaihdettua kännykkäni hiukan uudempaan, luultavasti jatkossa myös ainakin Instagramissa.Ennen blogin aloitustakin vihdyin hyvin keittiössä, mutten kuitenkaan leiponut sentään ihan niin usein kuin nykyään. Nytkin synttäreiden kunniaksi päätin leipoa kakun, enkä minkälaista kakkua tahansa, vaan peräti 3-kerroskakun, kun blogin 1-vuotissynttäreille tein kerran 2-kerroskakun. Näin mansikka-aikaan, mansikkakakku olisi tietenkin ollut oiva valinta, mutta tällä kertaa halusin kakun makumaailmasta hiukan trooppisemman. Kakku sai täytteekseen mango-ananasmoussea sekä kookosmoussea.

Tähän kakkuun tein mango-ananashillon mango-ananasmoussea varten sekä kookoskiisselin kookosmoussea varten. Kakun valmistus kannattaakin aloittaa niistä, jotta ne ehtivät jäähtyä. Tuo mango-ananashillo oli oikein onnistunut kokeilu ja sitä taidan tehdä muutenkin hilloksi joku kerta. Tähän suureen kakkuun meni koko tekemäni purkillinen hilloa. Myös kakkupohjat kannattaa leipoa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, kuten yleensäkin täytekakkuja tehdessä. 

TROPICAL DREAMS - 3-KERROSKAKKU (n. 42 hlölle)

KAKKUPOHJAT LEIVOTTUNA IRTOPOHJAVUOKIIN
Hyvä sokerikakkupohja täytekakkuihin
Teko-ohje ja laskukaava ylläolevan linkin mukaan, minulla munien/vuoan kokojen suhde seuraava:

1 x 28 cm vuoka, johon käytin 7 kananmunaa (Alataso 165 astetta/kiertoilma 145 astetta, n. 40 minuuttia)
2 x 20 cm vuoat ja 2 x 12 cm vuoat, joihin käytin yhteensä 7 kananmunaa (Taikina jaettuna vuokiin ja uunissa samaan aikaan paisto alatasolla 175 asteessa/kiertoilma 155 asteessa n. 25 minuuttia)

MUITA TARVIKKEITA
n. 2 m reunakalvoa tai vastaavaa kakkujen  täyttöä varten, leivinpaperisuikaleetkin käy hätätilanteessa

2 kpl kakkupahveja, 2-kerroksen ja 3-kerroksen kakkujen alle, leikattuna aavistuksen pienemmäksi, kuin kakkukerrokset ovat

n. 12 kpl  tukevia pillejä tai grillitikkuja tai kakkutukia, jotka leikataan kakun kasausvaiheessa ja jätetään aavistuksen korkeammaksi kuin kakkukerros on.
Minulla tukevia pillejä 2-kerroksessa 6 kpl (saattoi olla 8:kin, en muista varmasti), 3-kerroksessa 4 kpl

 1-1,5 kg kaulittavaa vaahtokarkkimassaa/kaulintamassaa. Käytä kaupan valmista massaa, tai tee tuplana tämä DIY vaahtokarkkimassa/mmf 

Koristeluun erilaisia kaulittavasta massasta tehtyjä kukkia ja lehtiä tms (Blogin Koristeet -kategoriasta löydät vinkkejä ja ohjeita). Kukat ja muut koristeet on hyvä tehdä päivä-pari aikaisemmin, jotta ne hiukan kovettuvat ja säilyttävät muotonsa paremmin.

Ohje syötävän pitsin tekoon tarvittaessa täältä

2. ja 3. kerroksen kakkujen alareunaan helminauhat tehty silikonimuotilla. Nauhat kiinnitetään heti tuoreeltaan kakkuihin. Kiinnitykseen riittää pieni vesimäärä, pensselillä siveltynä tai voit käyttää pikeeriä tai elintarvikeliimaa

MANGO-ANANASHILLO
300 g pakastettuja mangokuutioita/vastaava määrä tuoretta mangoa
1 pieni prk Dolen ananasrenkaita mehussa
1,5 dl Hillo-marmeladisokeria

KOOKOSKIISSELI
2 prk Kara kookoskermaa
0,5 dl kookossiirappia
1 dl  sokeria
1 dl vettä
2,5 rkl maissitärkkelystä

TÄYTE - JAETAAN PUOLIKSI TÄYTEMOUSSEJA VARTEN
11 liivatelehteä
2 prk Flora Vispiä          
1 dl tomusokeria (maista molempia täytteitä, lisää tarvittaessa maun mukaan)1 tl vaniljajauhetta/2,5 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

KOSTUTUKSEEN
n. 4,5 dl vaniljamaitoa  (maitoa, joka maustettu vaniljalla)

SOKERIKREEMI (KAULITTAVAN MASSAN ALLE KOSTEUSERISTEEKSI)
300 g voita
3 dl tomusokeria
3 tl vaniljaa
n. 3 rkl maitoa


MANGO-ANANASHILLO:
Paloittele kattilaan ananasrenkaat pienemmiksi paloiksi. Kaada myös mehu kattilaan. Lisää mango.
Keitä hiljaisella lämmöllä, välillä sekoitellen,  pienessä kattilassa noin 10 minuuttia.

Ota pois levyltä ja aja sauvasekoittimella hienommaksi. Anna jäähtyä.

Tämä koko hillomäärä käytetään tähän kakkuun.

KOOKOSKIISSELI:
Kaada kattilaan kookoskerma, kookossiirappi ja sokeri. Anna kuumentua. Sekoita maissitärkkelys veteen ja kaada kuuman kookosseoksen joukkoon samalla koko ajan sekoittaen. Kuumenna miedohkolla lämmöllä kiehuvaksi, koko ajan samalla sekoittaen.

Kaada kulhoon, laita tuorekelmu kiinni pintaan kuortumisen ehkäisemiseksi. Anna jäähtyä.
Myös kookoskiisseli käytetään kakkuun kokonaan.

KAKKUJEN TÄYTTÖ:

Pese ja vuoraa vuoat tuorekelmulla, joissa paistoit kakkupohjat seuraavasti, 1 x 28 cm:n vuoka sekä 1 x 20 cm:n vuoka ja 1 x 12 cm:n vuoka. Laita tuorekelmua sen verran reilusti, että se ylettyy hyvin reunojen yli.

Viritä reunakalvot tai vastaavat vuokien reunoille tukemaan niihin täytettäviä kakkuja. Kakuista tulee sen verran korkeita, että ilman ylimääräisiä tukia, niiden kasaus vuokiin ei onnistu.

Jaa 28 sentin kakkupohja 3:een kerrokseen. Leikkaa muut kakkupohjat kahtia.

Laita esivalmisteltujen vuokien pohjalle 1 kakkukerros.  Kakku kasataan vuokiin niin, että alimmaksi tulee silein pohja, eli se osa, joka on ollut paistossa vuokaa vasten. Näin kun kakut kumotaan täytettyinä vuoista pois, saadaan tasaisin kerros ylöspäin, jolloin kakuista saadaan mahdollisimman tasaiset, ennen kuin ne päällystetään vaahtokarkkimassalla.

Sekoita kostutuksen maito ja vanilja keskenään ja kostuta pullasudin avulla vuoassa olevat kerrokset.

Tee sen jälkeen täytemousset allaolevan ohjeistuksen mukaan. Mousseissa on sen verran liivatetta, että ne jähmettyvät melko nopeasti, siksi on hyvä, että kokoaminen käy suht nopeasti.

TÄYTE - JAETAAN PUOLIKSI TÄYTEMOUSSEJA VARTEN

Laita liivatelehdet pehmenemään veteen 5-10 minuutiksi.
Vatkaa sillä välin Flora Vispit tomusokerin ja vaniljan kanssa vaahdoksi.

Kuumenna 2 rkl vettä ja liuota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetkisen jäähtyä ja sekoita täytteen sekaan.

Jaa täyte puoliksi ja sekoita toiseen puolikkaaseen jäähtynyt kookoskiisseli ja toiseen puolikkaaseen suurin osa mango-ananashillosta. Jätä hilloa noin 1/2 dl siveltäväksi niihin kakkupohjiin, joihin laitetaan mango-ananasmoussea.

KAKKUJEN TÄYTTÖ, jatkoa:

Sivele nyt vuoassa olevien kostutettujen kakkujen pintaan ohuen ohut kerros mango-ananashilloa.

Lisää reiluhko kerros mango-ananasmoussea kakkupohjien päälle, paina seuraava kakkukerros päälle, kostuta ja laita seuraavaan kerrokseen reiluhko kerros kookosmoussea. Lisää seuraava kerros ja painele kädellä kakkupohjia tasaiseksi. Suurin kakkupohjista koostuu kolmesta kerroksesta, eli tässä vaiheessa suurin kakkupohjista on täytetty.

Jatka vielä kahden pienemmän pohjan kanssa, kuten yllä, vuorotellen täytekerroksia, kunnes kaikki kakkupohjat ja täyte on käytetty.

Nosta sitten vuokien reunoilta tuorekelmuliepeet kakkujen päälle. Laita kakut yksittäin joko elintarvikekäyttöön soveltuvaan muovipussiin tai viritä niiden päälle foliota, jotta saat pakattua ne  ilmatiiviiksi. Laita jääkaappiin hyytymään ja maustumaan seuraavaan päivään.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ/KAKKUJEN KUORRUTUS

SOKERIKREEMI (KAULITTAVAN MASSAN ALLE KOSTEUSERISTEEKSI)

Tee ensimmäiseksi kakkujen päälle levitettäväksi sokerikreemi, kakkujen pinnan tasoitukseen ja kosteuseristeeksi kaulittavan massan alle.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja vanilja vaahdoksi. Lisää maito ja vatka vielä hetki. Lisää tarvittaessa hiukan maitoa, jos kreemi on liian paksua ja vatkaa tasaiseksi.

Kumoa suurin kakuista tarjoilualustalle ja poista kelmu varovasti. Levitä sokerikreemiä palettiveitsen avulla kakun päälle ja reunoille. Tasoita mahdollisimman tarkkaan. Mitä tasaisemman pinnan saat tehtyä, sitä tasaisempi myös valmiin kakun pinnasta tulee.  Laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta sokerikreemi hiukan jähmettyy.

Leikkaa kakkupahvista aavistuksen pienempiä kakkuja pienemmät alustat kakuille. Kumoa kakut alustoille ja kuorruta myös ne sokerikreemillä. Nosta kylmään.

Hae suurin kakku kylmästä.

Jos sinulla on suuri silikonialusta, sen päällä on suht helppo kaulia suurintakin kakkua varten tuleva vaahtokarkkimassa. Puhdas alusta tai leivinapperikin käy kyllä. Pehmitä massaa ensin alustaa varten ja käytä tarvittaessa apuna tomusokeria. Kun massa tuntuu tarpeeksi elastiselta, levitä siivilän läpi alustalle tomusokeria. Ota massasta noin 1/4 sivuun ja peitä se muovilla. Kauli sitten loppu eli suurin osa massasta suureksi pyöreäksi levyksi, joka peittää suurimman kakun reilusti. Tarkista välillä, ettei massa tartu alustaan ja lisää tarvittaessa tomusokeria siivilän läpi. Massa kannattaa jättää melko paksuksi, noin 3-4 mm:n levyksi, jotta sillä saa tasaisen, siistin pinnan.

Rullaa massa sitten suuren kaulimen ympärille ja rullaa massa auki kakun päälle. Mikäli sinulla ei ole suurta kaulinta, nosta se varovasti käsien/käsivarsien avulla kakun päälle. Tasoittele kakkua päältä ja jaa poimuja tarvittaessa tasaisesti kakun ympärille. Painele sitten massa reunoihin kiinni. Leikkaa ylimääräinen massa pois kakun alareunan mukaisesti. Helpoimmin se onnistuu pizzaleikkurilla, mutta terävä veitsikin ajaa saman asian.  Tasoittele pintaa vielä joko tasoittimella tai käsin.

Ota talteen suurimman kakun päällystyksessä käytetystä kaulitusta massasta sellaset kohdat, joissa ei ole jäämiä sokerikreemistä. Lisää nämä "puhtaat" osat aiemmin sivuun laittamasi massan joukkoon ja anna massan olla muovin alla.

Kuorruta pienemmät kakut, kuten suurin kakuista.

KERROSKAKUN KASAUS


Mittaa 2.kerrokseen tulevan kakun paikka suurimman kakun päältä. Painele tukipillit/tikut tms. kakkuun niin, että tukipillit jäävät piiloon sen päälle tulevan kakun alle. Pillejä tms. tarvitset noin 6-8 kappaletta. Leikkaa pillit aavistuksen kakkua korkeammaksi, jolloin ne jäävät hiukan kakun pinnan yläpuolelle. Näin ne tukevat kakkua hyvin, kun paino lepää ensisijaisesti niiden päällä, sekä pillit on helpompi poistaa kakkukerroksia purettaessa.

Levitä sitten pieni kerros sokerikreemiä siihen kohtaan, johon 2. kerroksen kakku tulee. Nosta kakku pahveineen päälle.

Toista sama pienimmän kakun kanssa, mutta tueksi riittää 4 pilliä.

Koristele kakku vielä mieleiseksesi. Säilytä ylijäänyt kakku viileässä, mutta älä peitä sitä, muuten vaahtokarkkimassa pehmenee ja alkaa hikoilemaan.

Kakku leikkautuu melko kauniisti kakkulapiollakin, mutta kaikista siisteimmät palat kakuista saa leikkaamalla niitä terävällä veitsellä.

Kun 3. kerros on syöty, poista sen pohjalla ollut tukipahvi sekä pillit seuraavasta kerroksesta.

Jos olisin aavistuksen suunnitelmallisempi ihminen luonteeltani, olisin kuvannut nuo kasausvaiheet myös. Mutta koska koko kakun teko tapahtui minulla täysin omia ohjeitani vastaan, eli yhdessä päivässä, kakkupohjia ja koristeita myöten, minulla alkoi jo tulla kiire kakun kasauksen kanssa, että pääsimme maistelemaan kakkua oikeana päivänä. Olin kakkuun muuten ihan tyytyväinen, mutta koristeiden sijoittelua olisi voinut harkita siihen käyttämääni kahta sekuntia pidemmän aikaa. Nyt osa lehdistä ja kukista oli sijoiteltu vähän niin ja näin. Mutta hyvää kakku oli kaikkien sitä maistaneiden mielestä. Eikös se ole kuitenkin pääasia?

Tulipas tästä pitkä postaus...mutta noita tekovaiheita tällaisessa kakussa on kuitenkin melko monta (niin ja tulihan tuossa alussa lätistyä muutakin). Lupaan, etä seuraava postaus on selkeästi lyhyempi.


6 kommenttia:

 1. Voi mikä sattuma! Juuri tänään ajattelin mansikka-raparperitäytteistä kakkua kasatessani että kuinka kiva olisi tehdä jokin trooppinen versio joskus, ne maut kun ovat niin hyviä! Kiitos ohjeesta siis:) saa nähdä uskallanko ihan 3-kerrosta testata vielä...ja kiva kuulla jos instaan liityt, seuraan sitä kautta paljon leivontabloggareita ja näin blogittomana se toimii omana "jakopaikkanani" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :). Hauska sattuma tosiaan makumaailman suhteen. Jos kokeilet tätä makumaailmaa, olisi mukava kuulla, mitä pidit siitä. Rohkeasti vain 3-kerroskakkua kasaamaan, ei se kauheasti vaikeampi ole kuin 1-kerroksinenkaan, kunhan muistaa nu tukemiset sun muut. Tosin syöjiä on hyvä olla hiukan enemmän kasassa kuin muutama, jos tekee ison kerroskakun. Minä taas kannustan bloginaloitukseen ;). Se on hauska harrastus ja samalla reseptit ovat näppärästi löydettävissä. Mutta, joo, kyllä sitä instaan pitäisi tosiaan itsekin liittyä.

   Poista
 2. Onnea blogille. Herkullinen kakku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peggy :). Ja vaikka kakku oli melkoisen suuri, se katosi siihen nähden yllättävänkin nopeasti herkuttelijoiden suuhun, joten lopputulokseen voi olla ihan tyytyväinen.

   Poista
 3. Paljon onnea 2-vuotiaalle blogille! :) Löysin sut aikoinaan vahingossa, kun googlettelin ohjeita ja heti jäin koukkuun ;D Ihana blogi ja on mahtavaa, kun jaksat laitella niin yksityiskohtaisia ohjeita ja neuvoja muille :) Tämä kakku on tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Taru :). Kiva, kun löysit blogini aikoinaan, koska itse löysin samalla sitten sinun ihanan blogisi. Blogeja kun on niin paljon, on osittain sattumankauppaa, mitä blogeja löytää.

   Poista