tiistai 28. heinäkuuta 2015

Mustikkapiirakkaa + muita mustikkareseptejä

 
 
Tänä vuonna tuntuu olevan hyvä mustikkavuosi. Mustikoita on melko runsaasti ja ne ovat hyvän kokoisia, joten nyt jos koskaan kannattaa mennä mustikkaan, poimimaan vitamiinit ja ilmaiset herkut talteen. En ole aiemmin kokeillut marjanpoimuria, mutta nyt hankin sellaisen itselleni, koska ajattelin, ettei haittaisi, vaikka marjojen poimiminen olisi hiukan nopeampaa. Mustikoita kun on aika hidas poimia käsin. En tiedä, johtuiko väärästä tekniikasta vai mistä, mutta vaikutti siltä, että ämpäriin päätyi lehtiä ja muita roskia samassa suhteessa marjojen kanssa. Melko nopeasti marjanpoimuri sai jäädä mättäälle odottelemaan, kun keräsin mustikoita kuitenkin käsin. Täytyy ehkä antaa poimurille jossain vaiheessa kuitenkin toinen tilaisuus.

Mustikkapiirakka on yleensä se leivonnainen, jota tulee tehtyä ihan ensimmäisistä mustikoista. T'ällä kertaa tein sekä pieniä annospiiraita että yhden hiukan isomman piirakan. Osaan piiraista tein muruseoksen piiraiden päälle ripoteltavaksi ja osaan päätyi pohjataikinasta pikkuleipämuotilla otettu koristekuvio.

MUSTIKKAPIIRAKKA JA PIENET ANNOSPIIRAAT 
(1 X 18 cm:n piirakka ja 12 kpl muffinsipellillä paistettua annospiirasta + koristeet)

Pohjataikina:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita (suoraan jääkaapista)
0,5 dl tomusokeria
1 kananmuna

Mustikkatäyte:
7 dl mustikoita
6 rkl hillo-marmeladisokeria
2 tl perunajauhoja

Muruseos osaan piiraista:
3 rkl kaurahiutaleita
3 rkl mantelijauhoa
2 rkl voita, huonennlämpöistä
3 rkl sokeria

Pohjataikina:
Laita muut pohjataikinan aineet monitoimikoneeseen, paitsi kananmuna ja käytä hetken aikaa. Lisää sitten kananmuna ja käytä vielä sen aikaa,  että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina muovipussiin ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi (säilyy pari päivää jääkaapissa, mutta ota silloin noin 10 minuuttia ennen leipomista taikina pehmenemään).

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen, kiertoilma 170 asteeseen.

Leivo ensin pienet annospiiraat muffinsipellillä. Suihkauta vuokaspraytä muiffinsipellin koloihin tai voitele ne muuten kevyesti.

Kauli noin puolet taikinasta, tarvittaessa jauhoja apunasi käyttäen ohuehkoksi levyksi. Ota pyöreällä, muffinsipellin koloa hiukan suuremmalla pyöreällä muotilla taikinasta paloja ja nosta ne muffinsipellin koloihin. Voit myös painella palan taikinaa kevyesti jauhotetuin sormin muffinsipellin koloihin. Nosta muffinsipelti hetkeksi kylmään.

Pingota 18-senttisen irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Suihkaise reunoille vuokaspraytä/voitele kevyesti reunat. Kauli loppu taikinasta ohuehkoksi levyksi ja leikkaa siitä esim. pizzaleikkurilla/terävällä veitsellä irtopohjavuoan halkaisijaa hiukan suurempi ympyrä. Nosta taikina varovasti vuokaan ja painele taikina vuoan pohjalle ja noin puoleenväliin reunoja.  Laita irtopohjavuoka hetkeksi kylmään.

Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota siitä haluamasi mallisella muotilla pieniä kuvioita piirakan/piiraiden päälle laitettavaksi. Minulla irtokuvioita tuli lopputaikinasta yhteensä 11 kpl, joista 6 laitoin muffinsipellillä paistettavien annospiiraiden pintaan, loput 5 irtopohjavuoassa paistetun piirakan päälle.

Mustikkatäyte ja muruseos: 

Sekoita mustikat, hillo-marmeladisokeri ja perunajauhot keskenään sekaisin. Jätä odottamaan.
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään, jotta saat murumaisen taikinan aikaiseksi. Taikinassa saa olla isompia ja pienempiä paloja. Jätä odottamaan.

Piirakan ja piiraiden kasaus:

Ota muffinsipelti kylmästä ja lusikoi joka koloon noin ruokalusikallinen mustikkatäytettä. Ripota kuuden annospiiraan päälle muruseosta kerros ja paina loppujen kuuden päälle pohjataikinasta otettu irtokuvio.

Paista uunin alatasolla 190 asteessa, kiertoilmalla 170 asteessa  n. 15  minuuttia. Nosta muffinsipelti ritilälle jäähtymään.

Ota irtopohjavuoka kylmästä ja lusikoi loppu mustikkatäytteestä irtopohjavuoassa olevan pohjataikinan päälle. Ripota loput muruseoksesta piirakan pintaan sekä asettele loput irtokuviot piirakan koristeeksi. 

Paista uunin alatasolla 190 asteessa, kiertoilmalla 170 asteessa  n. 15  minuuttia. Nosta  ritilälle jäähtymään.

Halutessasi voit ripsauttaa tomusokeria siivilän läpi piirakan/piiraiden koristeeksi.


Piirakka ja annospiiraat ovat ehdottomasti parhaimmillaan leivontapäivänä, jolloin niiden taikina on mukavan rapsakka. Ylijääneet piiraat säilyvät huoneenlämmössä, mutta kosteahkon mustikkatäytteen johdosta, seuraavaan päivään säilytetyt piiraat pehmenevät melko paljon.   

Muita mustikkaa sisältäviä ohjeita löytyy blogista runsaasti jo aiemmin, mm. tällaisia:

Mustikka- ja Mascarpone-rahka-mustikkapullat Helppo ja nopea mustikkapiirakka
 
 

Mustikkajuustokakku 
 


MustikkahilloMustikka-juustokakku piiraat/tartaletitNopea mustikkapaistosBlueberry Dream CupcakesBlueberry Crumble PiesKookos-mustikkakakkuMustikkapiirakka - Pala mummolaaTerveyshillo mustikoista ja Chian -siemenistäMustikkahyydykekakku

 

Joitain muitakin mustikkaa sisältäviä ohjeita blogista löytyy, mutta eiköhän näillä pääse alkuun ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti