keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Kirsikkapiiras sveitsiläisellä marengilla




Ihana marja-aika! Ihan kohta vuorossa ne kaikista parhaat eli suomalaiset avomaan mansikat ja muut kotimaiset marjat. Hetki sitten kauppojen hyllyille ilmaantui ulkolaiset kirsikat. Makumuistoissani elän aina kirsikoita syödessäni jokusen kesää taaksepäin, jolloin meillä oli Provencen vuokravillan pihalla kolme valtavaa kirsikkapuuta, joiden paras sato sattui juuri sopivasti meidän kaksiviikkoisen lomamme ajalle.  En ole eläessäni syönyt niin paljon kirsikoita kuin silloin, enkä myöskään koskaan yhtä uskomattoman hyviä kirsikoita kuin ne.

Jos haluat valmistella piirasta etukäteen, piiraspohjataikinan ja kirsikkahillokkeen voi tehdä pari päivää aiemmin jääkaappiin, sveitsiläisen marengin vuorokautta aiemmin. Sveitsiläistä marenkia ei tarvitse ruskistaa, ellet halua, mutta halutessasi voit ruskistaa pinnan joko tohottimella tai uunissa grillivastuksien alla.

Jos teet piirakan kaikki osat tarjoilupäivänä, aloita valmistus kirsikkahillokkeesta, jotta se ehtii hiukan kiinteytyä. Sen ei ole tarkoituskaan olla kovin kiinteää, vaan se on hilloa selkeästi löysempää ja kirsikanpuolikkaat erottuvat hillokkeessa vielä selkeästi.

KIRSIKKAPIIRAS (20-22 cm pyöreään irtopohjavuokaan tai torttuvuokaan)

Kirsikkahilloke (n. 4 dl):
800 g kirsikoita
1,7 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Piiraspohja:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Sveitsiläinen marenki:
3 kananmunanvalkuaista
2 dl Siro sokeria (erikoishienoa)

Kirsikkahilloke:
Pese ja valuta kirsikat siivilässä. Puolita kirsikat ja poista niistä kivet.

Laita kirsikat kattilaan ja keittele niitä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia, kunnes ne hiukan pehmenevät ja niistä alkaa erottua kunnolla nestettä.

Lisää keskenään sekoitettu sokeri ja maissitärkkelys. Sekoittele koko ajan ja keitä pari minuuttia, kunnes hilloke selkeästi sakenee. Kaada laakeaan kulhoon jäähtymään. Ta tee aiemmin ja säilytä jääkaapissa jokusen päivän.

Kaikki hilloke ei kulu tähän kirsikkapiiraaseen, vaan hilloketta jää yli. Kirsikkahilloke käy ihanasti esimerkiksi juustokakun kanssa. Jäätelöannokseen tai brownien kanssa tämä hilloke sopisi myös varmasti erinomaisesti.



Sveitsiläinen marenki:
Voit käyttää marengin teossa tavallistakin sokeria, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole, siksi suosittelen käyttämään sitä.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja haaleaksi, noin 40-asteeseen, siinä kestää noin 5 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella. Siirrä valmis marenki pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt esimerkiksi tähtityllan.

HUOM! Myös marenkia jää yli. Tähän piirakkaan menee noin puolet marengista. Jos et aio käyttää sveitsiläistä marenkia muuhun vuorokauden sisällä, puolita ainemäärät.

Piiraspohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Ota taikina kylmästä ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, jonka päälle olet sirotellut jauhoja, ohuehkoksi pyöreäksi kiekoksi, halkaisijaltaan noin irtopohjavuoan kokoiseksi.  Nosta taikina leivinpaperin avulla vuokaan ja painele sormin taikina vuoan pohjalle ja hiukan alle puoleenväliin reunoja. Vaihtoehtoisesti voit painella taikinan suoraan sormin vuokaan heti kylmästä oton jälkeen, mutta itse suosin kaulimista, koska sillä tavalla saa helpoiten tasapaksun pohjan aikaiseksi. Pistele taikina haarukalla ja paista heti uunin alatasossa 185-asteessa, kiertoilma 165-asteessa 15 minuuttia.


Piiraas täyttö ja koristelu:
Jos haluat ruskistaa marengin uunissa, laita uunin grillivastukset kuumenemaan.

Levitä kirsikkatäytteestä noin puolet paistetun piiraspohjan päälle. Pursota samantien noin puolet sveitsiläisestä marengista päälle. Laita uuniin grillivastuksien alle n. 1- 2 minuutiksi, kunnes hiukan ruskistuu tai ruskista pinta tohottimella.

Piiras on parhaimmillaan melko nopeasti valmistuksen jälkeen, jolloin pohja on rapea, kirsikkatäyte hiukan valuvaa ja marenki pumpulinpehmoista. 


2 kommenttia:

  1. Nam nam, näyttääpä hyvältä!!
    Itse en ole vielä uskaltautunut kokeilemaan marenkia tuolla tyylillä. Tai ensin pitäisi kyllä hommata se lämpömittari ja sit vasta harkita marengin tekoa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne :). Et tarvitse välttämättä lämpömittaria. Riittää, kun kokeilet sormien välissä, ettei tunnu sokerikiteitä, eli ne ovat sulaneet, ennen kuin otat lämmöltä pois. Ja taas vatkatessa viileämmäksi, kunhan on noin kädenlämpöiseksi viilentynyt. Mutta joo, kyllähän tuo lämpömittari on hyvä ja jos haluaa tehdä esim- italialaista marenkia, jossa sokeriliemi kuumennetaan yli 100-asteiseksi, niin silloin kyllä tarvitsee mittaria.

      Poista