perjantai 30. joulukuuta 2016

Lohicanapéet, galetet ja parmesantähdet





Loppuvuosi tuntuu olevan pelkkää juhlaa. Juuri kun joulunpyhistä on selvitty, seuraava juhla jo kolkuttelee nurkan takana uuden vuoden muodossa. Samalla polkaistaan Suomen 100-vuotisjuhlavuosi käyntiin, joten ehdottomasti siis juhlan ja kuplivan paikka. Nämä pikkusuolaiset käyvät erinomaisesti shampanjan/kuohuviinin kanssa tarjottavaksi ja niitä voi valmistella osittain etukäteen.

Kaikki kolme erilaista leivonnaista tehdään samasta taikinasta, joten päätä itse, teetkö kaikkia kolmea erilaista leivonnaista vai vain yhtä tai kahta lajia. Taikinan voi tehdä halutessaan päivä-pari aiemmin jääkaappiin valmiiksi. Myös canapéiden ja galettejen täytteet voi tehdä valmiiksi jääkaappiin edellisenä päivänä. Itse leipominen kannattaa jättää tarjoilupäivään, jotta leivonnaisten rapeus on parhaimmillaan. Parmesantähdet sopisivat hyvin esim. juustotarjottimen kanssa tarjoiltavaksi.

TAIKINA/KAIKKIIN KOLMEEN SAMA:
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita, jääkaappikylmää
ripaus sokeria
0,5 dl kotikaljaa/tummaa olutta, jääkaappikylmää

LOHICANAPÉET
Osa taikinasta
Minimuffinsivuoka
Tähtipiparkakkumuotti

Canapé -täyte (n. 20 kpl)
3 rkl Créme Fraîchea
1 tl hienonnettua tilliä
mustapippuria myllystä
n. 75 g kylmäsavulohta
vähän sitruunankuorta
n. 1/2 tl sitruunamehua
hiukan hienonnettua punasipulia
(suolaa)

Koristeeksi:
kylmäsavulohta
tilliä
hienonnettua punasipulia

GALETET
Osa taikinasta
n.12-14 cm:n rengasmuotti

Täyte (n. 4 kpl):
1,5 rkl yrttituorejuustoa
0,5 dl Mustaleima Emmental -raastetta
0,25 dl tillisilppua
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
75 g kylmäsavulohifilettä

Koristelu:
Kananmuna + 1 tl vettä (voiteluun)
(Mustia seesaminsiemeniä)

PARMESANTÄHDET
Osa taikinasta
Tähtipiparkakkumuotti

Koristelu:
Kananmuna + 1 tl vettä (voiteluun)
Hienoksi raastettua parmesania
Seesaminsiemeniä

Taikina:
Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, jauhot, jääkaappikylmä voi paloina ja sokeriripaus. Käytä konetta hetki ja lisää sitten kotikalja/olut ja käytä vain sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallo. Jauhojen kosteusprosentista riippuen, saatat joko joutua lisäämään hiukan jauhoja tai nestettä. Ota taikinapallo koneesta, litistä se pyöreäksi kiekoksi ja laita pakastepussissa jääkaappiin. Anna jähmettyä tunnin tai pidempään. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa odottelemassa käyttöä.

Ilman monitoimikonetta:
Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää pieniksi paloiksi paloiteltu jääkaappikylmä voi ja nypi nopeasti sormenpäillä voi jauhojen kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi kotikalja/olut joukkoon.

Canapéet - Paisto ja täyttö:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Ota taikina kylmästä ja kauli osa siitä kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota tähtimuotilla minimuffinsivuoan syvennystä hiukan suuremmalla tähden mallisella piparkakkumuotilla siitä paloja. Nosta ne minimuffinsivuoan syvennyksiin niin, että tähden sakarat nousevat reunoille.

Paista uunin keskitasolla, ritilän päällä, noin 9 minuuttia/kunnes kypsiä. Nosta ritilän päällä jäähtymään. Ota pois muffinsipellin syvennyksistä ja täytä vasta täysin jäähtyneenä. Canapéet kannattaa täyttää vasta hiukan ennen tarjoilua, ettei täyte pehmennä pohjia.

Täyte/Canapéet:
Pilko savulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Lusikoi täytettä tähden syvennyksiin ja koristele peinellä kylmäsavulohipalalla, tillillä ja punasipulisilpulla.

Galetet - Paisto ja täyttö:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Sekoita muut täytteen aineet keskenään, mutta jätä kylmäsavulohi erikseen.

Ota taikina kylmästä ja kauli osa siitä kevyesti jauhotetun leivnpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota rengasmuotilla levystä paloja. Levitä veitsellä ympyröille hiukan vajaa ruokalusikallinen täytettä niin, että et levitä täytettä ihan reunoille asti. Leikkaa päällimmäiseksi kylmäsavulohta pienehköinä paloina päälle. Kääntele reunat täytteen päälle haluamallasi tavalla. Voit esim. rypyttää reunat kuten karjalanpiirakassa tai sitten kääntää osan reunasta kerrallaan keskustaan päin. Molemmilla tavoilla jätä kuitenkin täyte näkyviin.

Voitele reunat munalla ja ripota halutessasi esim. mustia seesaminsiemeniä reunojen päälle. Nosta pellille, jonka päällä on leivinpaperi. Paista uunin keskitasolla noin 13 minuuttia, kunnes galetet ruskistuvat kauniisti ja ovat kypsiä. Nosta leivinpaperin kanssa ritilälle hetkeksi jäähtymään.

Parmesantähdet:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Leivinpaperoi pelti valmiiksi.

Ota taikina kylmästä ja kauli osa siitä kevyesti jauhotetun leivnpaperin päällä ohueksi levyksi. Voitele munalla ja ripota päälle hienoksi raastettua parmesania ja seesaminsiemeniä. Paista noin 8 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Parmesantähdet sopivat esim. juustotarjottimen kanssa tarjottaviksi tai kata tarjolle esimerkiksi erimaksuisia tuorejuustoja/levitteitä niiden kanssa tarjottavaksi.

VINKKI: 
- Kylmäsavulohen sijaan täytteeseen kävisi hyvin myös katkaravut tai kylmäsavuporo (vaihda silloin tilli johonkin muuhun yrttiin)

- Koko taikinasta saat myös halutessasi yhden suuren galetten. Paista sitä silloin noin 190-asteessa, kiertoilmalla 170-asteessa noin 30 minuutia


TOIVOTTELEN UPEAA UUTTA VUOTTA 2017!

-Raili 


2 kommenttia:

  1. Ihania suolaisia herkkuja! Itsekin juuri päivitin yhden nopean kalaherkun :)
    Ihanaa uutta vuotta sinulle ja perheellesi! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru ja kiitos samoin, oikein ihanaa uutta vuotta koko teidän perheelle :)!

      Poista