maanantai 5. joulukuuta 2016

Mustikka-vaniljaleivokset itsenäisyyspäiväksi


Huomisen itsenäisyyspäivän kahvihetkeä, tai tarkemmin teehetkeä varten, kun en kerran kahvia juo, tein näitä mustikan, vaniljan ja valkosuklaan makuisia leivoksia meille. Leivospohjien välissä on kerroksittain pehmeästi mustikalta maistuvaa moussea ja kaiken kruunaa valkosuklaapannacotta.

MUSTIKKA-VANILJALEIVOKSET (6-8 kpl leivosmuottien koosta riippuen)

Kakkupohja:
Kuivat aineet:
1,5 dl (jätä aavistus vajaaksi) vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
0,5 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljaoskeria

Kosteat aineet:
2 kananmunaa (M-koko)
1,25 dl sokeria
1,25 dl turkkilaista jogurttia
1/2 rkl (rypsi)öljyä

Täyte:
3 liivatelehteä
3 dl (n. 180 g) (pakaste)mustikoita
1/2 dl hillosokeria
1 rkl vettä
2 dl vispikermaa
3/4 dl tomusokeria
140 g Mascarponea (eli hiukan yli puoli purkkia/250 g)
1 dl turkkilaista jogurttia
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Valkosuklaapannacotta:
3 liivatelehteä
2,5 dl vispikermaa
2,5 dl kevytmaitoa
1,2 dl sokeria
50 g valkosuklaata
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi esim.:
Minimarenkeja (ohje täällä, jätä vain lakritsijauhe pois ja vaihda musta väri siniseen)
Tuoreita pensasmustikoita
Valkosuklaata

Kakkupohja:
Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään. Mittaa toiseen kulhoon kosteat aineet ja vatkaa ne sekaisin. Yhdistä seokset välttäen voimakasta sekoitusta, ettei taikina sitkisty.

Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja suihkaise se vuokaspraylla. Levitä taikina 25 x 30 cm:n kokoiseksi ohueksi tasaiseksi kerrokseksi tai aavistus suuremmaksi. Paista keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa. Nosta kypsä pohja leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi.

Vatkaa kerma ja tomusokeri sekä vanilja keskenään vaahdoksi. Mittaa toiseen kulhoon mascarpone ja turkkilainen jogurtti. Vatkaa samoilla vatkaimilla, niitä välillä pesemättä, mascarpone ja jogurtti keskenään sekaisin.

Mittaa mustikat ja hillo-marmeladisokeri sekä vesi kattilaan. Kuumenna hiukan keskitasoa kuumemmalla ja sekoittele silloin tällöin. Anna kiehua pari minuuttia. Paseeraa kuuma mustikkaseos tiheän siivilän läpi kulhoon. Purista liivatteista käsin ylimäääräinen neste pois ja lisää ne kuumaan mustikkaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetken, ennen kuin sekoitat mustikkaseoksen mascarpone-jogurttiseokseen. Nostele lopuksi sekaan kermavaahto nuolijalla nostellen.

HUOM! Riippuen leivosstanssiesi koosta, saatat saada 6-8 leivosta tehtyä ja sekä täyteseosta että pannacottaa saattaa jäädä hiukan yli.

Kasaa leivokset leivosstansseihin leikkaamalla ensin stanssin kehikko-osalla kakkulevystä pohjan kokoiset palat x 2. Jätä stanssin pohjalle toinen kakkuosa. Lusikoi täytettä kakkuosan päälle noin ruokalusikallinen. Tasoita pinta lusikalla ja lisää toinen kakkupohja. Toista kaikkien stanssien kanssa sama. Ota stanssiosa, tai lusikka, stanssin puuttuessa, ja paina sillä kakkupohjaa, jotta alimmaiset kerrokset tasoittuvat. Lisää uusi kerros täytettä ja tasoita taas pinta lusikalla. Laita kylmään minimissään pariksi tunniksi.

Valkosuklaapannacotta:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa.

Mittaa kattilaan kerma, maito, sokeri. Kuumenna lähes kiehumapisteeseen. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi käsin puristamalla ja lisää ne kuumaan kermaseokseen. Lisää myös valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdyttele seosta silloin tällöin sekoittaen. Kun seos on kutakuinkin huoneenlämpöistä, ota stanssit kylmästä ja kaada pannacottaa jokaiseen muottiin varovasti kerros. Et välttämättä tarvitse koko panna cottaa. Laita kylmään jähmettymään minimissään pariksi tunniksi.

Irrota varovasti muotista ja nosta tarjolle ja koristele mieleiselläsi tavalla.

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti