keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Mint Chocolate Cookies




Cookiet ovat yksiä omista lempikekseistä. Nämä suklaiset cookiet saavat makunsa suklaan lisäksi mintusta, jota löytyy sekä taikinasta että koristelussa. Suklaata on useammassa muodossa, taikinassa sulatettuna sekä rouheena suklaasattumiksi ja kaakaota, koristelussa vielä valkosuklaata sekä tummaa suklaata. Jos pidät voimakkaasta mintun mausta, kannattaa taikinaan tulevaa minttuaromia annostella hiukan reilummalla kädellä. Itse halusin, että minttu maistuu kekseissä suht hienovaraisesti.

Rohitut minttukarkkikepit/Candy Canet kuuluvat usein omiin joululeivonnaisiin. Ne tekevät näistäkin cookieseista heti jouluiset, eikö vain? Oman perheen suosikiksi nousi muuten valkosuklaalla kuorrutetut cookiet.

MINT CHOCOLATE COOKIES (n. 20 kpl)

160 g sulatettua voita
120 g tummaa suklaata (n. 45 % kaakaopitoisuus)
90 g fariinisokeria
60 g sokeria
0,5-1 tl (maun mukaan) piparminttuaromia
2 rkl siirappia
1 muna + 1 keltuainen (L-kokoisia munia)
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
230 g vehnäjauhoja
1,5 tl  maissitärkkelystä
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta

Lisäksi kuorrutukseen/koristeluun:
n. 60 g valkosuklaata rouhittuna
n. 60 g tummaa suklaata (n. 45 % kaakaopitoisuus), rouhittuna
Piparminttukarkkikeppejä murskattuna (n. 4kpl Candy Caneja)

Sulata voi ja jätä se hetkeksi odottamaan.

Rouhi suklaa ja sulata siitä puolet eli 60 g mikrossa tai levyllä vesihauteessa. Toinen puolisko 60 g suklaasta sekoitetaan rouheena taikinan sekaan.

Sekoita voisula + sokerit, piparminttu ja siirappi taikinakulhossa. Lisää muna + keltuainen ja sekoita ne rasva-sokeriseokseen. Lisää vielä suklaasula.

Sekoita kaakao, jauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne taikinaan. Lisää lopuksi sekaan suklaapalat ja sekoita ne taikinan sekaan.

Laita taikina kylmään noin 1-2 tunniksi. Voit tehdä taikinan myös jo pari päivää aiemmin jääkaappiin valmiiksi. Ota taikina ennen paistoa noin 10:ksi minuutiksi lämpenemään.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Nostele leivinpaperoiduille pelleille cookie -kauhalla tai ruokalusikalla n. 20 kpl taikinapalloja. Paina taikinapallot litteämmiksi ja paista uunin keskitasolla 175-asteessa pelti kerrallaan, kiertoilmalla molemmat pellit kerrallaan 155-asteessa noin 10 minuuttia. Minä paistoin näitä omaan makuuni sopivaksi kiertoilmalla 155-asteessa 11 minuuttia. Cookiesit ovat uunista otettaessa vielä hyvin pehmeitä, mutta ne kypsyvät vielä hiukan uunista oton jälkeen. Jos pidät pehmeistä cookieseista, älä siis ylipaista niitä.

Anna cookiesien olla pellillä noin 5 minuuttia paiston jälkeen, ja nosta cookiesit 5-10 minuutin päästä ritilälle jäähtymään loppuun.

Paistoajalla voit säädellä cookiesien rapeutta. Jos pidät melko pehmeistä cookieseista, paista vähemmän aikaa, vastaavasti jos pidät rapeista, paista pidempään. 



Koristele jäähtyneet cookiet:
Rouhi karkkikepit rouheeksi esim. Pakastepussin sisällä ajaen kaulimella päältä.
Sulata rouhitut suklaat erikseen omissa kulhoissaan mikrossa tai levyllä vesihauteessa. Kuorruta osa cookieseista valkosuklaalla, osa tummasuklaalla, dippaamalla cookie noin puoleenväliin suklaasulaan. Nosta ritilän tai leivinpaperin päälle ja ripota karkkikeppirouhetta suklaasulan päälle. 

Anna jähmettyä ja säilytä ylijääneet cookiet ilmatiiviissä rasiassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti