lauantai 24. elokuuta 2013

Brigadeirot

Valmiita Brigadeiroja. Osa kieritelty suklaaströsselissä, osa kookoshiutaleissa
Brigadeirot ovat Brasilialaisia makeisia, joita tarjotaan erityisesti lasten syntymäpäivillä ja usein muissakin juhlissa. Ne ovat makunsa puolesta suklaatryffelin, kinuskin ja fudgen välimuoto mielestäni. Tarina kertoo Brigadeirojen syntyperästä seuraavaa:

Nimensä  ne ovat saaneet  Brasilialaisen ilmavoimien kenraali Eduardo Gomesin mukaan, joka rakasti suklaata. Hän oli myöhemmin myös politiikassa mukana ja nämä karamellit kuulemma kehitettiin varainkeruutapahtumiin, kun hän pyrki presidentiksi. 1940-luvulla oli pulaa tuoreista tuontitavaroista sodan takia, ja samaan aikaan Nestlé toi markkinoille kondensoidun maidon ja kaakaojauheen maahan. Kondensoidusta maidosta ja kaakaosta alettiin tehdä näitä karamelleja. 

BRIGADEIROT (n. 30 kpl)

1 tölkki kondensoitua maitoa
3 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 rkl voita

Koristeluun esim. suklaaströsseliä
Voit pyöritellä valmiit Brigadeirot myös kaakaossa, kookoshiutaleissa jne.

Laita kondensoitu maito, kaakaojauhe sekä voi paistinpannuun tai kattilaan ja sekoita niitä voimakkaasti puulastalla, jotta kaakaoon ei jää paakkuja. Voit myös siivilöidä kaakaon, jolloin siihen ei jää niin helposti paakkuja. Säädä levy keskilämmölle ja koko ajan sekoittaen anna seoksen kiehua n. 15 -25  minuuttia, kunnes se sakenee tarpeeksi. Koostumus on sopiva silloin kun voit vetää lastalla seoksen läpi ja seokseen jää jälki hetkeksi näkyviin. Toinen keino todeta, että seos on valmis on se, kun kallistat pannua/kattilaa, ja seos valuu yhtenä osana toiseen reunaan. Seos jähmettyy vielä jonkun verran kun se jäähdytetään.

Liian löysästä seoksesta ei saa muotoiltua pieniä pyörylöitä, jotka säilyttävät muotonsa ja vastaavasti liian kauan keitetty seos on liian kovaa, jotta se olisi oikeanlaista. Ensimmäisessä kuvassa on Brigareiromassa, joka on jo jäähdytetty kylmässä. Mutta siitäkin näkee, että tosiaan aika paksuksi se kannattaa keittää.

Kun massa on sopivaa, kaada se voideltuun kulhoon tai lautaselle jäähtymään. Kun se on tarpoeeksi jäähtynyt, jotta sen voi laittaa jääkaappiin, siirrä se sinne loppujäähdytykseen. Kylmässä jäähdytetystä massasta on helpompi muotoilla Brigadeirot.

Valmiiksi keitetty ja kylmässä jähmetetty Brigadeido -massa. Koostumuksen kuuluu olla aika jämäkkä.
Jähmettyneestä massasta muotoillaan voilla voidelluin käsin pieniä pyöryköitä (n. pienen lihapullan kokoisia) ja pallo pyöräytetään esim. suklaasrösselissä, kookoshiutaleissa, pistaasirouheessa tms. Laita Brigadeirot pieniin paperivuokiin ja säilytä niitä jääkaapissa. Itse käytin viimeksi perusruokakaupasta saatavia paperisia karamellivuokia. Brigadeirot säilyvät jääkaapissa ainakin 2 viikkoa, mutta ne kannattaa ottaa tarjolle lämpenemään n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua, jotta ne pehmenevät sopivasti. Niiden on tarkoitus olla sisältä aika pehmeitä.

Joissain ohjeissa käytetään makeutettua kaakaojauhetta, mutta ainakin minun mielestäni Brigadeiroista tulee silloin liian makeita. Kokeilin myös niiden seosta, mutta minun makuuni olivat enemmän ne Brigadeirot, jotka oli tehty kokonaan makeuttamattomasta kaakaosta. Kondensoitu makeutettu maito on kuitenkin tosi makeaa.

Nämä sopisivat hyvin esim. lasten syntymäpäiville. Ovat toki makeita, mutta kuitenkaan eivät sisällä juurikaan lisäaineita. Olisivat myös hiukan  erilaisia kuin kaupan karamellit. Käyvät myös henkilöille, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Maistuu nämä suuremmillekin herkkusuille :-).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti