perjantai 2. elokuuta 2013

Vaniljakeksejä Cupcake muoteilla


Muutamia päiviä sitten ostamani Cupcake keksimuotit houkuttelivat tekemään erän perusvaniljakeksejä. Nämä eivät ole nyt kauhean huoliteltuja, kun oli vain nk. koe-erä itselle.

Kuorrutus Royal Icing -kuorrutetta, eli munanvalkuaista, sitruunamehua ja tomusokeria. Tosin nyt halusin testata tätä niin, että laitoin hiukan glukoosisiirappia sekaan. Ideana se, että kuorrute ei kuivuisi ihan niin kovaksi. Saa nähdä, minkälaiseksi se tulee kunnolla kuivuttuaan.

Jokainen väri tehty kahdella vahvuudella, eli paksummalla tehty ääriviivat ja ohuemmalla täytetty väripinnat. Tiskiä tuli sen verran paljon jo eri väreillä kuorrutusta värjäten, että laitoin kuorrutusaineen nyt vain pieniin Minigrip -pusseihin ja leikkasin kulmaan reiän. Siistimpää jälkeä saisi, jos käyttäisi tyllaa, jossa olisi pieni pyöreä kärki tai leivinpaperista taittelisi tötterön. Leivinpaperitötterö on vain siitä huono, että siinä Royal Icing kuivuu hyvin nopeasti. Minigrip -pussit antoivat hiukan paremmin koristeluaikaa, kun niissä kuorrutus ei ala heti kuivua.

Koristelluista kekseistä saa esimerkiksi lastenjuhliin helposti teemaan sopivaa tarjottavaa, jotka voi myös tehdä jo useampi päivä etukäteen, niin kaikki leivonta ei jää viime tippaan. Tai voisihan koristeltuja keksejä käyttää esim. täytekakussakin koristeena...

Myös pieniksi lahjoiksi keksit sopivat hyvin kun ne pakkaa kauniisti. Erän kivasti koristeltuja keksejä voisi antaa esim. opettajalle tai tarhan tädille kiitoslahjana. Ei jäisi sitten turhaa tavaraa nurkkiin heillekään, kun lahja olisi syötävä. Tai joulun alla naapureille...

Itse laitoin aika paljon sitruunamehua tuohon Roayl Icing -kuorrutteeseen, jotta se taittaisi kuorrutuksen makeutta. En kyllä ole vielä maistanut näitä. Josko laittaisi teepannun päälle ja maistelisi iltapalalla yhden keksin ;-).

Keksit testattu ja pikeeri glukoosisiirapin kera havaittu toimivaksi, joten lisään tähän ohjeen niistä nyt.

Ohjeen näihin kekseihin löysin Glorious Treats -blogista, siellä nimenä Rolled Sugar Cookies.

VANILJAKEKSIT/SOKERIKEKSIT (n. 3 pellillistä keksejä, riippuen keksien koosta)

mittana jenkkimitta cup=2,5 dl

3 cups  vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 cup suolatonta voita, huoneenlämpöistä
1 cup sokeri
1 muna (iso)
1 tl vanilja-aromia

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella vatkaten n. 3 minuuttia. Lisää muna + vanilja, ja vatkaa minuutin verran.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos hitaasti joukkoon. Laita taikina jääkaappiin lepäämään n. 2 tunniksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä levittämällä sen litteäksi levyksi esim. leivinpaperin päälle.

Tee kuten joulupiparit, eli kaulitse taikinasta osa kerrallaan kevyesti jauhotetun  leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja pidä loppu taikinasta kylmässä. Tai kaulitse taikina leivinpaperin päällä niin, että kaulimen ja taikinan välissä on toinen leivinpaperi. Ota haluamallasi muotilla taikinalevystä keksejä ja siirrä ne leivinpaperoidulle pellille.

Paista keksejä 175 asteessa n. 8-10 minuuttia. Keksit jäävät aika vaaleiksi. Anna keksien jäähtyä paiston jälkeen pellillä n. 3-5 minuuttia, ennen kuin siirrät ne.

Keksit maistuvat ihan sellaisenaankin, mutta koristelemalla saat niistä kivemman näköisiä.
Voit koristella ne vaikka ihan tomusokerista ja vedestä tai valkuaisesta tehdyllä tomusokerikuorrutuksella tai sitten kestävämmällä Royal Icing -kuorrutteella.

ROYAL ICING/PIKEERI -KUORRUTUS

1 valkuainen
n. 2 1/2 dl tomusokeria
n. 3 rkl sitruunamehua
( 1 rkl glukoosisiirappia)

Vatkaa valkuainen ja tomusokeri keskenään hyväksi valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoklsi. Siihen menee sähkövatkaimella noin 3 minuuttia.

Lisää sitruunamehu ja halutessasi glukoosisiirappi ja vatkaa vielä ketken. Glukoosisiirappia kokeilin kuorrutteesen siksi, ettei pikeeri kovettuisi ihan kivikovaksi ja halkeilevaksi, ja omasta mielestäni se toimi hyvin pikeerissä. Se ei ole kuitenkaan mitenkään välttämätön ainesosa, eikä kuulu normaalisti pikeerin sekaan.

Voit säädellä pikeerin koostumusta lisäämällä siihen joko tomusokeria tai sitruunanmehua tai vettä sen mukaan haluatko siitä paksumpaa vai notkeampaa. Värjää pikeeri halutessasi elintarvikeväreillä.

Itse värjäsin pikeerin useammalla värillä ja kaikista väreistä tein kahta vahvuutta, toinen hiukan paksumpaa ääriviivoja varten, toinen ohuempaa täyttöä varten. Eli jaoin pikeerin useampaan lasiin, ja värjäsin eri väreillä. Sitten otin jokaisen värin paksusta pikeeristä osan pieneen minigrip -pussiin ja ohensin loppuosaa joka väristä, ja siirsin taas minigrip -pussiin sen. Näin sain joka väristä sekä hiukan paksumpaa ääriviivoja varten, että hiukan ohuempaa väriä täyttöä varten.

Ääriviivat tehdään ensin paksummalla värillä ja annetaan keksien kuivahtaa. Sitten täytetään ohuemmalla värillä ja annetaan taas kuivahtaa. Lopuksi voi vielä paksummalla tehdä tehosteita ja vaikka ripottaa nonparelleja tms. koristeiksi, kuten itse tein näissä koekekseissäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti