keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Lähiruokapäivä - tomaatti-kesäkurpitsakeitto oliivi-focaccian kera

Tomaatti-kesäkurpitsakeitto lämpöisen oliivi-focaccian kanssa

Onni on pieniä asioita. Esimerkiksi sitä, kun aamulla hipsuttaa paljain jaloin aamukasteen raikkaassa nurmikossa ja noutaa pihalta kesän kypsyttämää oman pihan satoa. Lähiruokaa parhaimmillaan!

On mielenkiintoista seurata kasvien kasvuvoimaa. Meillä on minikokoinen kasvihuone pihalla, mutta vaikka se on pieni, saa sieltä yllättävän paljon satoa. Tänä kesänä ilmat ovat suosineet niin, että jo nyt on saanut poimittua kasvihuonekurkkua ja chilejä, tomaatit alkavat kypsyä ja punastua sekä paprikat pullistua pikku hiljaa. Koska kasvihuone on pieni, siirrän aina ilmojen lämmettyä osan kasveista ulos yöhallojen mentyä. Pihalla rehottaakin mm. kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja tänä(kin) kesänä.

Kesäkurpitsa kuuluu omiin lempikasvatettaviin, koska se on helppo ja satoisa. Lisäksi kesäkurpitsa taipuu keittiössä monenlaisiin ruokiin. Se antaa mm. raastettuna hyvää mehevyyttä sämpylätaikinaan (terveellisyysnäkökohtaa unohtamatta), sopii uunissa haudutettaviin ruokiin, keittoihin, grilliin, paistettavaksi, säilöntään avomaan kurkun tavoin ja moneen muuhun ruokaan.

Yksi omista lempiohjeistani kesäkurpitsasta on kehittämäni tomaatti-kesäkurpitsakeitto. Tuoreen leivän kanssa siitä saa hyvän lounaan tai päivällisen ja taipuu se hyvin esim. alkukeitoksikin usemman ruokalajin illallisella. Silloin sitä voi höystää esim. niin, että ripottelee valmiin keiton pintaan lisämausteeksi fetaa ja viipaloituja oliiveja.

TOMAATTI-KESÄKURPITSAKEITTO (4-6 hengelle)

n. 3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
1-2 kesäkurpitsaa
1 kartonkitetra paseerattua tomaattia
1 rkl sokeria
n. 1 rkl Herbes de Provence yrttiseosta
Chiliä (maun mukaan), tuoretta tai kuivattua
Mustapippuria myllystä, reilusti/maun mukaan
Basilikaa, oreganoa, tuoretta tai kuivattua
Balsamicoa (edullista, ruoanlaittoon hankittua)
n. 2,5 dl vettä
1 Fond du Chef TAI fondia pullosta n. 1 rkl TAI liha-/kasvisliemikuutio
(Suolaa. Maista ennen kuin laitat, jos esim. käytät Fond du Chefin, ei mielestäni tarvitse lisätä suolaa)
Siruunamehua n. 2-5 rkl
Kermaa maun pyöristykseen, vajaa puoli desiä/maun mukaan

Pilko sipuli ja kesäkurpitsat palasiksi ja freesaa niitä oliiviöljyssä kattilassa, lisää mausteet mukaan (paitsi jos käytät tuoretta basilikaa, niin se kannattaa lisätä vasta aika lopussa).

Lisää paseerattu tomaatti, fondi, vesi, balsamico ja sitruunamehu. Anna kiehua kannen alla n. 1/2 tuntia tai kunnes kasvikset kunnolla kypsiä.

Surauta keitto esim. sauvasekoittimella sileäksi (jos käytät tuorebasilikaa, lisää se, jotta se hienontuu samalla). Nosta vielä hetkeksi kuumalle levylle ja lisää viimeiseksi kerma. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa makusi mukaan.

Jos haluat keittoon lisämakua, voit tosiaan tarjoilla sen fetakuutioiden ja siivutettujen oliivien kera. Esim. kulhoihin laitettuna, jolloin jokainen syöjä voi ripotella makunsa mukaan keiton päälle fetaa/oliiveja.

Tuore leipä käy hyvin keiton kanssa, tässä esim. kuvassa näkyvän Focaccian ohje.

FOCACCIA (2 suurta leipää =  2 pientä peltiä)

Tämä ohje on napattu alunperin jostain suomalaisesta ruokalehdestä, kun nyt taas muistaisi mistä, jotain pieniä muutoksia ohjeeseen tehden...

25 g hiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl haaleaa vettä
2 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

1. Tuorehiivaa käyttäessäsi kaada kulhoon hiukan kädenlämmintä vettä (n. 37 asteista) ja liota siihen hiiva, lisää loput vedestä, oliiviöljy, hunaja ja sormisuola.
Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää hiiva-jauhoseos lämpimään (n. 42 asteiseen) veteen. Lisää oliiviöljy, hunaja ja sormisuola.

2. Lisää vähän kerrallaan vehnäjauhot, koko ajan sekoittaen. Alusta taikinaa joko käsin tai yleiskoneessa n. 5-10 minuuttia. Käsin vähintään tuo 10 minuuttia.

3. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla/taikinakulho muovipussissa n. 30 minuuttia.

4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa se 2 osaan. Taputtele taikinat kahdelle leivinpaperilla vuoratulle öljytylle pellille öljytyin käsin n. 1-2 cm paksuisiksi leiviksi. Kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

5. Lämmitä uuni 230 asteiseksi, kiertoilma n. 210 asteiseksi. Painele kohonneeseen taikinaan sormilla koloja sinne tänne. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Halutessasi voit maustaa leivän esim. ripottelemalla päälle viipaloituja oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna, tuoretta basilikaa, rosmariinia tms.

6. Paista leipiä noin 10-15 minuuttia, kunnes ovat saaneet väriä ja tuntuvat kypsiltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti