tiistai 23. heinäkuuta 2013

Pizzaa ja pullaa iltalomalaiselle

Intin iltalomilla käyvää piti hemmotella pizzalla ja pullalla. Pulla on herkku nro 1 hänen mielestään. Pizzataikinan laitoin nousemaan jo useampi tunti ennen pizzan paistoa, koska se syventää pizzapohjan makua, kun se saa rauhassa tekeytyä.

Tonnikala-oliivipizzaa


PIZZAPOHJA ( 4 isoa pyöreää pizzaa)

4 dl lämmintä vettä
ripaus suolaa
n. 1/7 osa kuivahiivapussista tai ihan pieni nokare tuorehiivaa
n. 10 dl jauhoja
n. 1/4 dl oliiviöljyä

1. Jos käytät tuorehiivaa, lisää se n. 37 asteisen (suurinpiirtein kädenlämpöisen) veden joukkoon ja sekoita, kunnes se liukenee. Vastaavasti kuivahiivaa käyttäessäsi, se kannattaa sekoittaa ensin pieneen osaan jauhoja, ennen kuin lisäät sen lämpimään n. 42 asteiseen (eli  kädenlämpöistä lämpimämpään) veteen. Liian viileässä taikinanesteessä hiiva ei aktivoidu ja vastaavasti liian lämpöisessä hiivan aktiiviset aineosat taas tuhoutuvat.

2. Lisää suola ja jauhoja pieni osa kerrallaan. Sekoittele/vatkaa reilusti joko taikinakulhossa esim. puuhaarukalla/vispilällä tai käytä esim. yleiskonetta. Alussa kannattaa vatkata jauhoja pieni osa kerrallaan, jotta saat ilmaa sitoutumaan taikinaan hyvin. Näin  pizzapohjaasi tulee hyvä rakenne.

3. Jatka jauhojen lisäystä ja lisää öljy taikinaan, kun taikina on jo paksuuntunut jonkun verran. Öljy löysyttää taikinaa, joten joudut lisäämään vielä jauhoja sen jälkeen. Vaivaa taikinaa hyvin joko käsin tai yleiskoneessa. Kannattaa jättää taikina mieluummin liian löysäksi kuin tehdä siitä turhan paksua. Löysemmästä taikinasta saat maukkaamman ja ilmavamman pizzapohjan ja voit tarvittaessasi lisätä jauhoja vielä pohjaa leivottaessa.

4. Kun pohjataikina vaikuttaa mielestäsi sopivalta, laita kulho, jossa taikina on muovipussiin ja sulje pussin suu. Jätä kohoamaan mielellään hyvin pitkäksi aikaa esim. n. 3 tunniksi huoneenlämpöön. Mikäli haluat nopeammin pizzaa, nostata taikinaa minimissään n. 1/2 tuntia.


Pizzapohjan noustessa tee pizzakastike

PIZZAKASTIKE

1 sipuli
1/2 yksikyntistä valkosipulia tai n. 3 kynttä tavallista valkosipulia
tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia/tuoretomaatteja tai näiden sekoitusta eri suhteissa
balsamicoa (edullista ruoanlaittoon varten hankittua), ei välttämätön
mustapippuria myllystä
suolaa
oreganoa, basilikaa ja muita haluamiasi mausteita esim. vähän chiliä jne.
(maun mukaan voit lisätä näitä: sitruunamehua, vähän fondia, sokeria, viinietikkaa)

1. Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi ja kuullota niitä öljyssä kattilassa tai pannussa

2. Lisää mausteita ja tomaattimurska tai mitä tomaattia käytät. Itse teen usein tätä kastiketta isomman määrän, jolloin laitan 1 purkin tomaattimurskaa+ 1 purkin paseerattua tomaattia ja jos on vähän jo liian kypsiä tomaatteja, myös niitä. Tästä kastikkeesta saa hyvän pastakastikepohjan tai keittopohjan esim. seuraavan päivän ruokaa varten samalla vaivalla. Toki säilyy muutamankin päivän jääkaapissa.

3. Maistele kastiketta tässä vaiheessa, ja lisää oman makusi mukaan mausteita. Hyvä olisi olla jotain hapanta (balsamicoa, muuta viinietikkaa, sitruunamehua, limen mehua, soijakastiketta tms.) sekä jotain makeaa (sokeria hiukan, hunajaa tai ketsuppia tms.), jotta saat makean ja happaman sopivasti tasapainoon. Luota omaan makuaistiisi tässä. On hyvä antaa kastikkeen porista pienellä melko kauan, jotta  maku syvenee. Kannattaa vielä maistella kastiketta sen tekeydyttyä ja päättää, tarvitseeko se vielä lisämausteita.

4. Surauta lopuksi pizzakastike sileäksi sauvasekoittimella. Huom! tämä vaihe ei ole välttämätön, mutta sileä pizzakastike on mielestäni paljon parempaa kuin sellainen, jossa on sipulinpaloja. Ja meidän perheessä 1 inhoaa sipulinpaloja niin paljon, että hän kaivaa kaikista ruoista näkyvät sipulinpalat pois :-).

 **

Mieti, mitä haluat pizzoihisi täytteeksi. Kun sinulla on hyvä pizzapohja ja pizzakastike, ne muodostavat jo hyvän makuliiton, eikä sinun tarvitse maun takia lisätä paljon täytteitä. Tässä taas oma makusi ratkaisee, tällä kertaa minä tein meidän perheelle tonnikala- oliivipizzaa, mutta koska makuja on melkein niin paljon kuin pizzansyöjiä, kannattaa miettiä, tekisikö eri makuisia pizzoja syöjien lempimaut huomioonottaen.

**

Ja sitten pizzaleipuriksi:

Lämmitä uuni hyvissä ajoin kuumaksi, n. 270 -asteiseksi, kiertoilma n. 250 -asteiseksi. Pellit kannattaa laittaa tyhjänä uuniin kuumenemaan, jotta saat pohjastasi rapeamman. Leivo pizzapohjat suoraan leivinpaperin päällä jauhoja ja öljyä apuna käyttäen, eli ripota leivinpaperille hiukan jauhoja ennen kuin laitat siihen taikinaa. Ota taikinaa sopivan kokoinen pala ja laita se leivinpaperille. Öljyä kätesi reilusti ja muotoile taikina joko käsin tai kaulimella/piirakkapulikalla sopivaksi. Minä olen ohuen pizzapohjan ystävä ja mieluiten piirakkapulikalla ajelen pizzapohjan sopivaan muotoon. Jos kaulitset taikinaa, älä paina kauhean kovaa, jottet poista ilmaa hyvin nouseesta pizzataikinastasi, eli hellästi.
Kun pizzapohjasi on sopiva, vedä se suoraan leivinpaperin päällä kuumalle pellille ja laita uuniin. Paista uunissa n. 5 minuuttia, ja lisää sen jälkeen ensin pizakastiketta ja sitten haluamasi täyteaineet. Ripottele juustoraastetta tai revittyjä mozzarellapaloja pizzan päälle ja laita takaisin kuumaan uuniin. Anna olla,  kunnes sopivan värinen, tähän menee n. 5-10 minuuttia. Kun pizzapohjan esipaistaa ennen täytteiden lisäämistä, pohja pysyy rapeampana kuin niin, että lisäisi heti täytteet päälle.

Valmiin pizzan päälle voit ripotella oreganoa ja esim. rucolaa ja/tai yrttejä. Toista sama muiden pizzojen kohdalla. Jos paistat kiertoilmalla, voit paistaa ainakin 2 pizzaa kerrallaan. Jos uunisi on iso, varmaan kolmekin. Nauti vaikka raikkaan salaatin kera.

  
Onhan se lämmin pulla kyllä hyvää. Peruskamaa, mutta aina maistuvaa. Teen pullataikinan ihan Sunnuntai -jauhopussin kyljessä olevalla ohjeella. Tai no, en kyllä mittaile jauhoja, vaan ne laitan näppituntumalla, kunnes taikina on sopivaa. Tässäkin sama kuin esim. pizzapohjassa, sämpylöissä, leivissä jne. Kannattaa jättää taikina aika löysäksi, jotta lopputulos on ilmava ja pehmeä pulla. Eli älä lisää kaikkia jauhoja kerralla ja tarvittaessa lisää niitä vasta siinä vaiheessa, kun leivot pullaa, kun olet jo kohottanut taikinan. Aina voi lisätä jauhoja, mutta pois niitä ei saa. 
Ja parempaa pullaa tulee, jos jauhaa kardemumman siemenistä morttelissa, eikä käytä valmista jauhettua kardemummaa. Olen aika ex tempore leipoja ja siksi käytän usein pullataikinassa juoksevaa kasvirasvaa. Jos teen korvapuusteja, kuten nyt, niin täytteeksi rasvana käytän useimmiten esim. Oivariini vähärasvaisempaa. Näin leivonta on nopeaa, mutta täytteenä oleva Oivariini riittää  tekemään pullasta paremman makuisen. Paistan myös pullani hiukan alhaisemmalla lämmöllä, mitä useimmat. Meidän perhe pitää vaaleista ja mehevistä pullista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti