keskiviikko 21. elokuuta 2013

Vadelmajuustokakku

Lupasin ennen Ravintolapäivää laittaa ainakin osan testaamistani/kehittelemistäni ohjeista tänne blogiini.
Lupauksethan täytyy aina pitää, eli tässä nyt Vadelmajuustokakun ohje.

Kehitin ohjeen suorakaiteen malliseen kooltaan säädettävään irtoreunukseen, jossa reunus laitetaan sopivan alustan päälle, ja kakku tehdään suoraan siihen. Jos teet tällaisella, voit tehdä kakun halutessasi suoraan tarjoilualustalle tai sitten kuten minä tein leivinpaperin päälle, josta kakun siirtäminen esim. paloina on helppoa.

Ohje on n. 1,5 kertaa suurempi kuin esim. tavalliseen n.24 cm irtopohjavuokaan tehtäessä. Allaolevasta kuvasta näkee, että tällä tavalla tulee aika suuri kakku. Laitan alle ohjeen sekä tähän suurempaan kakkuun, että myös tavalliseen n- 24 senttiä halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan (sitä en ole itse kokeillut, mutta uskoisin noiden ainesmäärien olevan hyvinkin sopivat pienempään vuokaan, ottaen huomioon kokoeron).
Tällainen suurempi irtoreunus on kätevä jos tarvitsee tehdä suurempi kakku tai haluaa leikata kakun leivoksiksi. Jos tekee leivoksia, niin ne kannattaa leikata pienemmiksi ja suorakaiteen mallisiksi neliömuodon sijaan. Silloin tällä isolla irtoreunuksella saisi varmaan n. 40 leivosta aikaiseksi.


VADELMAJUUSTOKAKKU

Huom! tämä ohje on suureen irtoreunukseen, joka on n. 1,5 kertaa suurempi kuin tavallinen irtopohjavuoka.
Alempaa löydät ohjeen, joka on mukautettu pienmpään vuokaan.

Keksipohja:

270 g keksimurua (esim. Digestive/kaurakeksi tms. Minulla kaurakeksin ja Paussi -keksien seosta, josta kaurakeksejä suhteessa enemmän)
n.105 g voita tai Oivariinia

Helpoin tapa on laittaa keksit ja rasva samaan aikaan suoraan monitoimikoneeseen ja ajaa se ryynimäiseksi seokseksi. Halutessasi voit hienontaa keksit ja sulattaa rasvan mikrossa tai kattilassa levyllä ennen keksimuruihin lisäämistä. Keksit voi hienontaa myös esim. laittamalla ne muovipussiin ja kaulimalla muovipussin päältä.

Painele keksi-rasvaseos mielellään irtopohjavuoan pohjalle, jonka olet vuorannut leivinpaperilla.
Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte:

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 rkl vaniljasokeria
1 Flora Vanilla ( tai muu vatkautuva vaniljakastike)
300 g Philadelphia tuorejuustoa
7 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua (vaihtoehtoisesti lime)
2 rkl raastettua sutruunankuorta (vaihtoehtoisesti lime)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ensimmäiseksi, jotta ne kerkeävät pehmenemään. Niiden olisi hyvä pehmetä n. 10 minuuttia.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa ensin valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja jätä valkuaisvaahto odottamaan.

Vatkaa keltuaiset ja molemmat sokerit keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.

Vatkaa kolmannessa kulhossa Flora Vanilla (tai muu vatkautuva vaniljakastike vaahdoksi)

Kuumenna sitruunamehu joko mikrossa tai kattilassa ja liota siihen liivatelehdet, joista olet puristanut ylimääräisen veden pois. Sekoita ja tarkista, että ne liukenevat kunnolla, ettei juustokakkuun jää ikäviä liivateklimppejä.


Lisää keltuais-sokerivaahtoon ensin tuorejuusto ja raastettu sitruunankuori ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten liivateliemi hitaasti sekaan kaataen ja koko ajan vatkaten, jotta liivateliemi jakautuu tasaisesti.
Lisää seokseen aiemmin vatkaamasi Flora Vanilla ja sekoita taas ainekset sekaisin.

Viimeiseksi nostele sekaan valkuaisvaahto kevyesti esim. nuolijalla sekoittaen ja varoen, ettei vaahto laskeudu.

Tämä ei ole välttämätöntä, mutta jos haluat erityisen tasaisen reunan kakulle, kannattaa käyttää joko reunakalvoa tai voidella kevyesti öljyllä irtopohjavuoan reunat ennen täytteen lisäämistä. Näin kakku irtoaa varmasti vuoasta kauniisti joka kohdalta.

Lopuksi kaada täyteseos vuokaan keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa noin 2 tuntia tai kauemmin.

Vadelmakiille kakun päälle:

n.400-500 g tuoreita tai pakastettuja KOTIMAISIA vadelmia
2 dl hyytelösokeria
4 dl punaista mehua

Asettele hyytyneen juustokakun päälle vadelmat. Jos käytät pakastevadelmia, lisää ne suoraan pakastimesta jäisinä. Kuumenna ensin kattilassa mehu ja kun mehu kiehuu, lisää siihen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja ota pois levyltä. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja sakeutua välillä sekoittaen.

Varmimmin saat varmasti kaikki marjat kauttaaltaan hyytelösokerin alle, kun sivelet hiukan jäähtynyttä hyytelösokeri-mehuseosta pullasudilla marjojen päälle aluksi. Loput voit lusikoida tasaisesti kakun päälle.
Hyydytä vielä kylmässä tarjoiluun asti.

Jos hyytelösokeriseoksesi jähmettyy liikaa ennen kuin saat sen kakun päälle, voit kuumentaa sitä uudestaan, jolloin se muuttuu taas juoksevaksi.

Jos et käyttänyt reunakalvoa etkä voidellut irtopohjavuoan reunoja öljyllä, niin laittaessasi kakkua esille, vedä veitsellä kakun reunan ja irtoreunan välistä, jotta kakku irtoaa kauniisti.


VADELMAJUUSTOKAKKU N. 24 CM IRTOPOHJAVUOKAAN

Keksipohja:

n. 170-175 g keksimurua (esim. Digestive/kaurakeksi tms. Minulla kaurakeksin ja Paussi -keksien seosta, josta kaurakeksejä suhteessa enemmän)
n. 55 g voita tai Oivariinia

Täyte:

2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1 Flora Vanilla ( tai muu vatkautuva vaniljakastike)
200 g Philadelphia tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua (vaihtoehtoisesti lime)
1 rkl raastettua sutruunankuorta (vaihtoehtoisesti lime)

Vadelmakiille kakun päälle:

n.250 g tuoreita tai pakastettuja KOTIMAISIA vadelmia
1 dl hyytelösokeria
2 dl punaista mehua

Tee kakku kuten yllä suuremman kakun kohdalla on ohjeistettu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti