maanantai 23. kesäkuuta 2014

Salted Caramel Cupcakes


Näitä cupcakeja tein Ravintolapäivään, mutta silloin en ottanut kuorrutteen ainemääriä ylös. Nyt kun tein näitä uudestaan juhannukseksi, otin nuo ainemäärät ylös, jotta saan näiden ohjeen nyt tänne blogiin. Nämä saivat koko perheeltä hyväksynnän ja kakkuosana on jo aiemmin julkaisemani suklaacupcake -ohjeeni. Laitan kuitenkin nyt pohjaosan ohjeen tähän samaan, ettei tarvitse pomppia useampaan linkkiin.

Lämpötilaa ja muutenkin säätilaa katsoessa on vaikea uskoa, että nyt on keskikesä, sen verran viileää ja sateista se nyt on ollut parisen viikkoa. No, eipä ole nurmikkoa ja perennoja tarvinnut kastella ja mikään ei ole kärähtänyt pihassa. Käänteisesti taas kesäkukista osa on alkanut homehtua pystyyn, kun osa niistä ei kestä ainaista vesisadetta. Samoin epäilen, ettei tänä kesänä pienestä kasvihuoneestani kauheasti ehdi satoa tulla ainakaan tomaateista, kurkuista ja paprikoista, jotka tarvitsisivat enemmän lämpöä ja aurinkoa.

Kun kesällä on hellettä, sitä välillä tulee välteltyä leivontaa ja uuninkäyttöä, ettei nosta lisää sisälämpötilaa. Tänä kesänä ei ainakaan toistaiseksi ole ollut tuota ongelmaa...

SUKLAA -CUPCAKES (n. 16 normaalikokoista) 

3 dl sokeria
2,5 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1,5 kananmunaa
1,5 dl kermamaitoa
1 dl (hiukan vajaa) (rypsi)öljyä
 1 tl vanilja-aromia
1,5 dl kiehuvaa vettä johon sekoitettu 1/2 stickiä Nescafé Espresso -jauheesta
(tai vahvaa kahvia)

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen.

Mittaa kulhoon sokeri, jauhot, kaakao, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vanilja-aromi. Sekoita ainekset keskenään.

Lisää jauhoseokseen munat, kermamaito ja öljy ja vatkaa niitä noin minuutin verran.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen Espresso -jauhe. Lisää kahviseos taikinaan ja sekoita aineet keskenään.
Taikina on todella löysää, älä pelästy, että olet tehnyt jotain väärin. Sen kuuluu ollakin hyvin löysää.

Koska taikina on niin löysää, sitä on hankala lusikoida muffinivuokiin, eli ota joku kannu, jossa on nokkaosa ja kaada taikina siihen. Siitä kaada sitten taikinaa suoraan muffinsipellillä oleviin paperivuokiin n. 3/4 täyteen muffinsipaperia. Jos teet ilman muffinsipeltiä, muffinsipaperien pitäää olla tosi tukevia.

Paista uunin keskiosassa n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat ne kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsipellillä ja jäähdytä ne loppuun ritilällä.

Kuorruta cupcaket vasta täysin jäähtyneenä.


SALTED CARAMEL -KUORRUTUS

Kuorrutuksessa ja kuorrutuksen päälle koristeeksi tulevan Salted Caramel -kastikkeen ohjeen löydät täältä

75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 4 dl tomusokeria
100 g tuorejuustoa
3 rkl Salted Caramel -kastiketta

Päälle koristeeksi:
Salted Caramel -kastiketta
Pretzeleitä

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää voivaahdon sekaan tomusokeri ja vatkaa se sekaisin. Lisää sitten Salted Caramel -kastike ja tuorejuusto suoraan jääkaapista. Vatkaa vielä kuohkeaksi. Voit tarvittaessa lisätä hiukan tomusokeria, kunnes saat sopivanpaksuisen kuorrutuksen. Olen huomannut, että eri tuorejuustomerkkejä käytettäessä, niiden koostumuksessa on hiukan eroja. Minä käytän normaalisti Philadelphiaa ja jos käytän esim. Mascarponea, mainitsen sen ohjeessa.

Lusikoi pursotusta pursotinpussiin tai tukevaan pakastepussiin ja pursota kuorrutusta tyllan avulla tai pursotuspussin/pakastepussin kulmaan leikkaamasi reiän kautta cupcakien päälle (tai levitä kuorrutusta veitsellä/lusikalla cupcaken päälle). Valuta kuorrutteen päälle vielä Salted Caramel -kastiketta ja paina halutessasi cupcakeen vielä pieni Pretzel koristeeksi. Jääkaappikylmän Salted Caramel -kastikkeen saat juoksevammaksi lämmittämällä sitä hetki mikrossa. Lusikoi esim. pieneen pakastepussiin pieni määrä Salted Caramel  -kastiketta, lämmitä sitä hetki mikrossa ja leikkaa sitten pussin kulmaan pieni reikä, josta pursotat kastiketta cupcaken päälle.

Säilytä cupcaket jääkaapissa. Pretzelit pehmenevät jääkaapissa, joten jos teet cupcaket jääkaappiin valmiiksi, paina niihin Pretzel vasta tarjolle laitettaessa.


2 kommenttia:

  1. Jo ravintolapäivä-kuvista silmäni osuivat näihin herkkuihin, ovat todella herkullisen näköisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nimesin nyt nämä puolivahingossa eri tavalla kuin Ravintolapäivänä, mutta samoja ovat.

      Poista