perjantai 13. marraskuuta 2015

Pienet Quichet: Pekoni-juusto ja Salami-paprika



Pienet annoskokoiset Quichet ovat mukavaa pikkusuolaista tarjottavaa esimerkiksi buffet -pöydässä. Itse tein näitä pieniä annospiiraita veljeni yrityksen sidosryhmätilaisuuteen. Näiden lisäksi tarjolla oli toki muutakin, mm. rieskarullia parilla eri täytteellä. Niiden ohjeetkin voisin laittaa blogiin jossain vaiheessa.

Molemmissa piiraissa on sama pohjataikina, johon lisämakua antaa mustaleimainen Emmental -juusto raasteena.  Samaa juustoa käytin myös piiraiden täytteessä. Juustoa tarvitset kaikenkaikkiaan n. 300 g. Kannattaa raastaa kaikki juusto heti kerrallaan ja laittaa se kannelliseen rasiaan, josta sitä on helppo ottaa taikinaan ja piirakan täytteisiin.

PIENET QUICHET - PEKONI-JUUSTO JA SALAMI-PAPRIKA

Quiche -taikina (n. 35 pikkupiirasta, vuokien koosta riippuen. Riittää molempiin täytevaihtoehtoihin):
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
300 g voita (jääkaappikylmää)
2 dl mustaleimasta Emmentalia raasteena
2 kananmunaa (L-koko)
ripaus suolaa ja sokeria

Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa veitsiosa, jauhot, voi kuutioina, juustoraaste ja suola ja sokeri. Käytä konetta hetki, jotta aineet menevät kunnolla sekaisin. Lisää kananmunat ja käytä konetta enää sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jauhojen kosteusprosentista riippuen, saatat joutua lisäämään aavistuksen jauhoja. Taikina jää melko pehmeäksi. Laita taikina pakastepussiin/kääri tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin noin 30 minuutiksi (tai pidemmäksi aikaa).

Munamaito (n. 35 pikkupiiraaseen, vuokien koosta riippuen. Riittää molempiin täytevaihtoehtoihin):
5 dl kuohukermaa
3 dl kevytmaitoa
8 kananmunaa (L-koko)
Mustapippuria myllystä n. 6 pyöräytystä

Sekoita munamaidon aineet kulhossa haarukalla kunnolla sekaisin


Pekoni-juusto/Quiche Lorraine täyte (n. 17 pikkupiiraaseen)
300 g pekonia kuutioina
n. 2,5 dl mustaleimasta Emmentalia raasteena
n. 1/2 ruukkua lehtipersiljaa hienonnettuna

Paista pekonia maltillisella lämmöllä pannulla parissa erässä, välillä sekoitellen, kunnes pekonikuutiot ruskistuvat kauniisti. Kaada lautaselle, jonka pohjalla on talouspaperia, johon ylimääärinen rasva imeytyy.

Hienonna persilja.


Salami-paprika täyte (n. 17 pikkupiiraaseen)
150 g salamia siivuina
1 keltainen paprika
1 punainen suippopaprika
1/2 ruukkua basilikaa
n. 1 dl  mustaleimasta Emmentalia raasteena

Leikkaa salami pieniksi paloiksi. Pese ja kuutioi paprikat pieniksi kuutioiksi ja silppua basilika.

Piiraiden kasaus:
Ota taikina kylmästä. Voitele pienet annospiirasvuoat esim. vuokasprayllä.

Leivinpaperoi työtaso ja ripota sille kevyesti jauhoja. Ota puolet taikinasta ja laita toinen puolisko takaisin jääkaappiin. Kauli taikina ohueksi levyksi.

Ota taikinasta pyöreällä, annosvuokaa suuremmalla muotilla paloja ja painele ne yksittäin vuokiin. Jos jostain kohtaa taikina on paksumpaa, painele sitä sormin vuoan reunaa vasten, jolloin mahdollinen ylimääärinen taikina on helppo poistaa. Tai nosta taikinalevy vieri viereen asettelemiesi annosvuokien päälle ja kauli kaulimella niiden päältä. Painele taikina käsin vuokiin, kuten ensimmäisellä tavalla kerrottu.

Voit myös painella taikinapallon käsin vuokiin, mutta mielestäni kaulitsemalla saa parhaan tuloksen aikaiseksi, eikä taikina lämpiä niin paljon sillä tavalla.

Toista samoin toisen taikinapuoliskon kanssa. Laita vuoat kylmään.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

VINKIT:
Kerrallaan uuniin mahtuu keskimäärin 12 pikkuvuokaa paistumaan. Kannattaakin tehdä piiraita erissä niin, että painelet n. 12 kpl piirastaikinaa vuokiin, laitat ne kylmään ja sitten teet toisen n. 12 kpl setin. Kun olet saanut toisen setin valmiiksi, ota ensimmäinen setti kylmästä, täytä ja paista. Sitten toinen jne. Näin saat uuniin aika uuden erän paistumaan sillä aikaa, kun kaulit taas uusia taikinaeriä.

Jos sinulla ei ole metallisia annosvuokia, kannattaa esipaistaa taikinaa vuoissa ennen täyttöä, jotta pohjasta tulisi rapeampi. Painele taikina vuokiin, laita taikinan päälle pala leivinpaperia ja sen päälle kuivattuja herneitä/papuja tai keraamisia paistokuulia, paista sitten uunin alatasolla ritilän päällä n. 6 minuuttia, ota herneet ja leivinpaperi pois ja paista vielä 4 minuuttia. Ota pois ja anna jäähtyä hiukan ritilän päällä, ennen kuin täytät ja paistat loppuun. Lyhennä silloin loppupaistoaikaa muutamalla minuutilla.

Jos sinulla ei ole annosvuokia (tai sinua ei huvita näprätä annosvuokien kanssa), voit paistaa piiraat myös kahtena isona piiraana, josta leikataan paloja. Silloin molempien annsovuokien tulisi olla pyöreän vuoan ollessa kyseessä n. 28 cm halkaisijaltaan. Esipaista silloin pohjataikinoita vuoissaan 180-asteessa, kiertoilmalla 160-asteessa uunin alatasolla, ritilän päällä 10 minuuttia, ennen täytteen lisäystä. Loppupaista sitten samassa lämmössä uunin alatasolla, ritilän päällä vielä n. 25 minuuttia.

Täyttö ja paisto:
Ota kerrallaan niin monta taikinalla vuorattua vuokaa kylmästä, kun uuniisi mahtuu kerrallaan ritilälle paistumaan. Pistele pohjat haarukalla.

Pekoni-juusto Quichet: Ripota taikinan päälle ensin pekonikuutioita, sitten noin 1 tl juustoraastetta ja hiukan persiljasilppua. Täytä vuoka 3/4 täyteen munamaidolla ja ripota vielä hiukan juustoraastetta pinnalle. Paista uunin alatasossa ritilällä n. 18 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ritilän päällä, ennen kuin kumoat piiraat vuoista ritilän päälle jäähtymään loppuun.

Salami-paprika Quichet: Ripota taikinan päälle ensin paloiteltua salamia, sitten paprikakuutioita, basilikaa ja n. 1/2 tl juustoraastetta. Täytä vuoka n. 3/4 täyteen munamaidolla. Paista uunin alatasossa ritilällä n. 18 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ritilän päällä, ennen kuin kumoat piiraat vuoista ritilän päälle jäähtymään loppuun.


Salaatti käy hyvin molempien piiraiden kanssa. Näiden piiraiden kanssa oli tarjolla klassista fetasalaattia, joka toimikin oikein hyvin molempien piiraiden kanssa.

4 kommenttia:

  1. Onpas söpöjä. Minäkin haluisin tommoset pienet piirakkavuoat, oisivat käteviä ja kivan kokoisia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :). Nuo pienet piirakkavuoat ovat tosiaan aivan ihanat, käytän niitä tosi usein sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin.

      Poista
  2. Tosi ihanan näköisiä! Heti ajattelin, että niiiiin heti upottaisin hampaani noihin jos lähelle pääsisin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos Taru ;). Itse pidän kaikista pienikokoisista leivonnaisista, ne on jotenkin paljon kauniimpia kuin vastaavat isompikokoisena, vaikka maku olisikin aika sama.

      Poista