keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Bataattihummus


Tämä lempeänmakuinen hummus saa makua ja väriä bataatista. Tein tätä juhannukseksi itsetehdyn foccaccian kanssa tarjottavaksi. Sen kanssa se kävikin erinomaisesti, mutta käy hyvin kaikkeen, mihin tavallistakin hummusta käytetään. Terveellisen ja täyttävän leivän saat esimerkiksi levittämällä ruisleivän päälle ensin bataattihummusta ja viipaloimalla sen päälle avokadoa, johon ripautat hiukan limenmehua. Herkkua!

Minä maustoin omaa hummustani hiukan säilötyllä sitruunalla, mutta se ei ole välttämätön aineosa. Jos et käytä säilöttyä sitruunaa, lisää hiukan sitruunamehua ja samoin suolaa.

BATAATTIHUMMUS (n. 3,5 dl)

500 g bataattia = 1 isohko bataatti
n. 300 g  (vajaa tölkki) kypsiä kikherneitä
1/6 yksikyntisestä valkosipulista/1 vs kynsi
1/4 säilöttyä sitruunaa, ohje täällä (käytä sekä kuori että hedelmäliha, vain  siemenet poistettuna)
1 rkl sitruunamehua (jos et käytä säilöttyä sitruunaa, laita enemmän sitruunamehua)
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl tahinia
1/2 tl jeeraa
mustapippuria myllystä
Hiukan suolaa
Tarvittaessa hieman kikherneiden lientä tai vettä ohennukseen

Tähän käyvät joko itsekeitetyt kikherneet tai säilötyt kikherneet. Koska säilötyt sitruunat ovat hyvin suolaisia, kannattaa suolaa lisätä maltilla. Mikäli et käytä hummukseen säilöttyä sitruunaa, suolaa voi lisätä hiukan reilummin oman maun mukaan.

Pese, kuori ja lohko bataatti. Keitä bataattia suolattomassa vedessä noin 15 minuuttia/kunnes pehmenevät. Valuta ja jätä odottamaan.

Mittaa bataattia lukuunottamatta kaikki hummuksen aineet monitoimikoneen kulhoon, jossa leikkuuterä. Pyöräytä pari kertaa. Lisää bataatit. Surauta tasaiseksi tai aja hummus sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Jos hummus vaikuttaa liian paksulta, lisää hiukan vettä tai kikherneiden lientä sekaan ja sekoita uudestaan.


Blogistani löytyy muuten jo aiemmin pari hummusohjetta, toinen perinteinen hummus ja toinen porkkanahummus

Juhannuksen tienoilla kesä on mielestäni parhaimmillaan. Ihanan valoisat illat ja monet pihan suosikkikasvit ovat parhaimmillaan. Yksi upeimmista kukista omassa pihassa sekä ulkonäöltään/näyttävyydeltään että tuoksultaan, on juuri nyt kukkiva pioni. Ihan mielettömän kokoiset kukat lukuisine sillkisine terälehtineen ovat aikamoisia katseenvangitsijoita.

Aurinkoista ja ihanaa kesäviikkoa!



keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Marjatartaletit





Olen tehnyt tämäntyylisiä marjatartaletteja monta kertaa, mutta jostain syystä niiden ohje näytti blogista puuttuvan. Kun tuoreita marjoja on saatavilla, saa kohtuuhelpolla näyttäviä tartaletteja aikaiseksi. Syötävät kukat viimeistelevät herkullisen ulkonäön, mutta pelkillä marjoillakin saa herkullisen näköisiä. Marjojen tilalla tai lisäksi voit käyttää tartaletteihin myös hedelmiä, esim. nektariinit ja kiwi -hedelmät käyvät hyvin.

Näissä tartaleteissa marjojen alla on vaniljainen Crème Pâtissière eli tuttavallisemmin leipurinkerma/vaniljakreemi, joka on keitetty kermamaidosta ja munankeltuaisista.



MARJATARTALETIT (8-9 kpl)

Tartalettipohjat:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Täyte, Crème Pâtissière:
3 dl kermamaitoa
3 keltuaista (L-kokoisista munista)
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vehnäjauhoja
suolaripaus
1 rkl voita
1/2 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

Lisäksi:
mansikoita, mustikoita, vadelmia, karhunvadelmia tai muita haluamiasi marjoja/hedelmiä
(syötäviä kukkia)

Täyte, Crème Pâtissière:
Sekoita sokeri, maissitärkkelys, vehnäjauhot ja suola keskenään.

Vatkaa kierrevatkaimella keltuaiset ja sokeri-jauhoseos keskenään sekaisin. Seos on aika paksua.

Kuumenna kattilassa kermamaito noin puoliteholla. Kaada noin 1-1,5 dl kermamaidosta keltuaisseokseen ja vatkaa kierrevatkaimella kunnolla sekaisin. Kaada seos kattilaan lopun kermamaidon sekaan ja sekoittele/vatkaa koko ajan kierrevatkaimella. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos selkeästi sakenee. Ota pois lämmöltä ja lisää voi sekä vanilja. Sekoita kunnolla sekaisin.

Kaada jäähtymään kulhoon ja paina pintaan kiinni muovikelmu, ettei seos kuoretu. Anna jäähtyä.

Tartalettipohjat:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota taikina jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.


HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista alatasolla 12 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ennen täyttöä.

Tartalettien täyttö:
Lusikoi Crème Pâtissièrea tartalettiin noin ruokalusikallinen per tartaletti. Asettele valitsemiasi marjoja kauniisti päälle ja halutessasi koristele vielä syötävin kukin.

VINKIT:
- Tartalettipohjat ja Crème Pâtissièren voit valmistaa päivä, pari aiemmin. Säilytä tartalettipohjat ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä ja Crème Pâtissière jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

- Crème Pâtissièren tilalla voit käyttää tartaleteissa nopeampaa täytettä: Vatkaa 1 dl vispikermaa ja 1 dl mascarponea, vaniljalla ja tomusokerilla maustettuna, sähkövatkaimella vaahdoksi. Levitä pohjille ja asettele marjat kauniisti päälle

- Marjat voit kiillottaa halutessasi hyytelösokerilla tehdyllä kiilteellä


sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Taste of Helsinki 2016



Kävin tänään mieheni kanssa herkuttelemassa Taste of Helsinki -festivaalissa, joka levittäytyi Kansalaistorin Puistoon tänä vuonna 16.-19.6. Valinnanvaraa ravintoloissa ja annoksissa oli jälleen lukuisa määrä, 10 ravintolaa ja peräti 39 annosta. Viisi ravintoloista oli mukana tapahtumassa ensimmäistä kertaa ja mukana oli myös yksi kansainvälinen huippuravintola, eli Tallinnalainen Restoran Ö.

Sääli, että ilma oli tänä vuonna tapahtuman aikana pääosin heikko tai todella heikko. Tänään ei satanut sinä aikana, minkä vietimme tapahtumassa, mutta kyllähän tänäänkin vettä on taivaalta tullut. Viime vuonna Taste of Helsingissä käydessäni, ilma oli aivan upea ja väkimäärä ja jonot sen mukaiset. Hämmästyin, miten vähän porukkaa tänään oli varsinkin alussa, eikä jonoista tietoakaan.

Kaikki ruoat ja juomat maksetaan Taste of Helsinki markoilla, joita voi vaihtaa alueen pankissa tai alueella kiertäviltä rahanvaihtajilta ja yksi markka vastaa yhtä euroa. Annosten hintahaitari oli tänä vuonna viime vuotista suurempi, koska ravintoloilla oli tänä vuonna vapaasti hinnoiteltnimikkoannokset, joista osa oli hiukan kalliimpia, kuin suurin osa muista annoksista. Annosten hinnat olivat 5-10 euroa.

Tänä vuonna, kun menin tapahtumaan vasta viimeisenä päivänä, olin ehtinyt hiukan kurkata tärppejä muiden suosituksista. Ensimmäiseksi suuntasimme Telttaa numero 2 kohti, jossa oli mm. Bistro O Matin piste. Halusin maistaa heidän haukiburgeri Vol.2 -annostaan, jossa rapean sämpylän välissä oli pehmeä ja maukas haukipihvi sekä majoneesia, salaatteja ja pikkelöityä kurkkua. Oli kyllä hyvää, eli onnistunut aloitus tapahtumaan.


Seuraavaksi otimme suunnan Tocaa ja heidän nimikkoannostaan Arancini ja pestoa kohti.


Vaikka mieheni ei olekaan suuri risoton ystävä, innostui hänkin maistamaan rapeaa friteerattua risottopalloa. Erinomainen arancini, tomaattista pehmeää risottoa valuvalla mozzarella sydämellä, rapean friteeratun kuoren sisällä. Osui ja upposi molemmille.



Sitten oli aika maistella liha-annosta ja päädyimme maistamaan Pastorin nimikkoannosta Pluma á la Pastor.


Grillattua porsaan plumaa, maissisalsaa, chimichurria ja rapeaa maissia. Annos oli molempien mielestä muuten oikein hyvä, mutta suolaa oli todella reilusti. Käytämme aika vähän suolaa, joten jollekin toiselle annos oli varmasti sopivasti suolaa sisältävä, meille aivan liian suolainen.




Sitten alkoi tehdä mieli jotain jälkiruokaa ja Taste of Helsingin opaskirjasta selattuamme, päädyimme maistamaan Hella & Huoneen annosta "Herukkapensa". Annoksessa oli herukanlehtivaahtoa, paahdettua valkosuklaata ja hapankermajäätelöä. Miehelleni tämä annos oli selkeä huti, se maistui hänen mielestään liian happamalle, mutta itse pidin annoksesta, koska se ei ollut liian makea. Aika herkän näköinenkin annos oli.


Itse halusin maistaa Sinnen lohiannosta, jossa oli pintapaahdettua lohta, avokadokreemiä ja retiisiä,



Tämäkin oli hyvää, retiisi, joka oli ilmeisesti pikkelöity, raikasti ja ryhdisti annosta juuri sopivasti.


Tässä vaiheessa totesimme, että aikataulullisesti meidän oli aika lopetella pikkuhiljaa makumatkamme. Halusimme kuitenkin vielä maistaa hehkutettua sekamelskaa, joka löytyi Kolmos3n annoksista. Eipä ollut turhaa hehkutettu tätä annosta, se oli molempien mielestä päivän parasta antia. Tässä vaiheessa kyllä hiukan harmitti, että ostimme vain yhden jälkiruoan, jonka jaoimme keskenämme. Tätä olisi mennyt oikein mukavasti kokonainenkin annos. Paahdettu valkosuklaamousse, murusteltu marenki, tuoreet mansikat ja pensasmustikat sekä raikas marjainen kastke, muodostivat ihanan raikkaan ja kesäisen makuliiton.


Mieli olisi tehnyt maistaa vielä paljon muitakin ihania annoksia, mutta hyvä näinkin. On tämä vain ihan huipputapahtuma, toivottavasti tapahtumalle saadaan jatkoa seuraavillekin vuosille. Jostain muistan lukeneeni, että tapahtuman jatko olisi uhattuna. Toivottavasti näin ei kuitenkaan ole, vaan saamme jatkossakin hemmotella tapahtumassa makuhermojamme.



keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Kirsikkapiiras sveitsiläisellä marengilla




Ihana marja-aika! Ihan kohta vuorossa ne kaikista parhaat eli suomalaiset avomaan mansikat ja muut kotimaiset marjat. Hetki sitten kauppojen hyllyille ilmaantui ulkolaiset kirsikat. Makumuistoissani elän aina kirsikoita syödessäni jokusen kesää taaksepäin, jolloin meillä oli Provencen vuokravillan pihalla kolme valtavaa kirsikkapuuta, joiden paras sato sattui juuri sopivasti meidän kaksiviikkoisen lomamme ajalle.  En ole eläessäni syönyt niin paljon kirsikoita kuin silloin, enkä myöskään koskaan yhtä uskomattoman hyviä kirsikoita kuin ne.

Jos haluat valmistella piirasta etukäteen, piiraspohjataikinan ja kirsikkahillokkeen voi tehdä pari päivää aiemmin jääkaappiin, sveitsiläisen marengin vuorokautta aiemmin. Sveitsiläistä marenkia ei tarvitse ruskistaa, ellet halua, mutta halutessasi voit ruskistaa pinnan joko tohottimella tai uunissa grillivastuksien alla.

Jos teet piirakan kaikki osat tarjoilupäivänä, aloita valmistus kirsikkahillokkeesta, jotta se ehtii hiukan kiinteytyä. Sen ei ole tarkoituskaan olla kovin kiinteää, vaan se on hilloa selkeästi löysempää ja kirsikanpuolikkaat erottuvat hillokkeessa vielä selkeästi.

KIRSIKKAPIIRAS (20-22 cm pyöreään irtopohjavuokaan tai torttuvuokaan)

Kirsikkahilloke (n. 4 dl):
800 g kirsikoita
1,7 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Piiraspohja:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Sveitsiläinen marenki:
3 kananmunanvalkuaista
2 dl Siro sokeria (erikoishienoa)

Kirsikkahilloke:
Pese ja valuta kirsikat siivilässä. Puolita kirsikat ja poista niistä kivet.

Laita kirsikat kattilaan ja keittele niitä, välillä sekoitellen, noin 10 minuuttia, kunnes ne hiukan pehmenevät ja niistä alkaa erottua kunnolla nestettä.

Lisää keskenään sekoitettu sokeri ja maissitärkkelys. Sekoittele koko ajan ja keitä pari minuuttia, kunnes hilloke selkeästi sakenee. Kaada laakeaan kulhoon jäähtymään. Ta tee aiemmin ja säilytä jääkaapissa jokusen päivän.

Kaikki hilloke ei kulu tähän kirsikkapiiraaseen, vaan hilloketta jää yli. Kirsikkahilloke käy ihanasti esimerkiksi juustokakun kanssa. Jäätelöannokseen tai brownien kanssa tämä hilloke sopisi myös varmasti erinomaisesti.



Sveitsiläinen marenki:
Voit käyttää marengin teossa tavallistakin sokeria, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole, siksi suosittelen käyttämään sitä.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja haaleaksi, noin 40-asteeseen, siinä kestää noin 5 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella. Siirrä valmis marenki pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt esimerkiksi tähtityllan.

HUOM! Myös marenkia jää yli. Tähän piirakkaan menee noin puolet marengista. Jos et aio käyttää sveitsiläistä marenkia muuhun vuorokauden sisällä, puolita ainemäärät.

Piiraspohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Ota taikina kylmästä ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, jonka päälle olet sirotellut jauhoja, ohuehkoksi pyöreäksi kiekoksi, halkaisijaltaan noin irtopohjavuoan kokoiseksi.  Nosta taikina leivinpaperin avulla vuokaan ja painele sormin taikina vuoan pohjalle ja hiukan alle puoleenväliin reunoja. Vaihtoehtoisesti voit painella taikinan suoraan sormin vuokaan heti kylmästä oton jälkeen, mutta itse suosin kaulimista, koska sillä tavalla saa helpoiten tasapaksun pohjan aikaiseksi. Pistele taikina haarukalla ja paista heti uunin alatasossa 185-asteessa, kiertoilma 165-asteessa 15 minuuttia.


Piiraas täyttö ja koristelu:
Jos haluat ruskistaa marengin uunissa, laita uunin grillivastukset kuumenemaan.

Levitä kirsikkatäytteestä noin puolet paistetun piiraspohjan päälle. Pursota samantien noin puolet sveitsiläisestä marengista päälle. Laita uuniin grillivastuksien alle n. 1- 2 minuutiksi, kunnes hiukan ruskistuu tai ruskista pinta tohottimella.

Piiras on parhaimmillaan melko nopeasti valmistuksen jälkeen, jolloin pohja on rapea, kirsikkatäyte hiukan valuvaa ja marenki pumpulinpehmoista. 


perjantai 10. kesäkuuta 2016

Supernopea raparperikompotti



Alkukesän kausiherkku raparperi taipuu moneen. Itse en ole vielä ehtinyt kokeilla somehitiksi noussutta grillattua raparperipekonia, mutta kai sitäkin on kohta testattava, vaikka hiukan epäilevästi tuohon komboon suhtaudunkin.  Kun kokeilee, niin sittenhän sitä tietää, miltä se maistuu. Oletko sinä jo ehtinyt kokeilla?

Tässä nyt kuitenkin paljon perinteisempi raparperiohje. Raparperikompotti tai raparperihilloke, kummin vain. Kun tämän tekee mikrossa, tulee muutamassa minuutissa valmista. Toki voit tehdä tämän kattilassakin levyllä, keittele sitten vain hiukan kauemmin aikaa.

RAPARPERIKOMPOTTI (n. 4 desiä)

2 isoa vartta raparperia/5 desiä siivutettua raparperia
1 dl + 1 rkl fariinisokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vettä
1/4 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria


Huuhdo raparperinvarret ja siivuta ne mikronkestävään kulhoon. Mittaa fariinisokeri päälle. Kuumenna täysteholla 1,5 minuuttia.

Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään ja sekoita seos kuumaan raparperiseokseen. Kuumenna vielä mikrossa minuutti täysteholla. Sekoita lopuksi vanilja sekaan.

Riippuen, kuinka hienojakoista haluat raparperihillokkeen olevan, sekoita sitä joko varovasti lusikalla, jotta osa raparperisiivuista jää isommiksi paloiksi tai jos haluat hillomaisempaa, sekoita seosta reippaasti, jolloin pehmenneet raparperinpalat hienonevat.

Raparperikompotti käy hyvin jogurtin tai puuron lisukkeeksi, jälkiruokiin ja leivontaan.

Ja jos sinulla on raparperia paljon, blogista löytyy jo aiemmin mm. tällaiset raparperia hyödyntävät ohjeet:

                            Raparperipiirakka pehmeallä Mascarpone -täytteellä


                            Raparperi-mansikka trifle



                                        
                            Raparperi-mansikka tuorejuustopiirakka



sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Vadelma macarons





 Jos teet ensimmäisen kerran macaroneja, kannattaa lukaista aiempia macaron -postauksiani. Ilman digitaalivaakaa ja lämpömittaria on vaikea onnistua arvioimaan mittoja ja lämpötilaa, joten ne olisi hyvä olla tämän ohjeen kanssa, joka perustuu italialaiseen marenkiin. Suosin nykyään tätä tapaa macaron kuorien teossa.

Macaron kuoria ei usein mausteta millään, mutta minä olen nykyään aika usein maustanut myös kuoret täytteen makumaailmaa mukaillen. Voit jättää kuoret maustamatta, mutta käytä silloin tavallista tomusokeria 150 grammaa tuon 130 gramman sijaan.

MACARON -KUORET (n. 35 kpl kokonaista macaronia)

130 g tomusokeria
20 g vadelmatomusokeria (Rasberry Ripple makutomusokeria/ostettu Confetista)
150 g mantelijauhoa
55 g valkuaisia
(haluamaasi pastaväriä, minulla rosaa näihin vadelma macaroneihin)

Italialainen marenki:
150 g sokeria
37,5 g vettä
55 g valkuaisia

Pierre Hermén ohjeesta poiketen, olen tehnyt suurimman osan viime aikojen macaroneista ilman valkuaisten ikäännyttämistä, enkä ole huomannut juurikaan eroa. Mutta säilytän kyllä kananmunani huoneenlämmössä, joten jääkaappikylmiä munia ei kannata käyttää marengin valmistuksessa. Jos haluat ikäännyttää valkuaiset, laita valkuaiset peitettynä huoneenlämpöön vuorokaudeksi tai jääkaappiin pidemmäksi aikaa (ota ajoissa lämpenemään).

Jauha mantelijauhot ja tomusokerit monitoimikoneessa, jossa on leikkuuterä hienoksi. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään seos, mutta en ole sitä enää nykyään tehnyt, koska seos on ollut tarpeeksi hienojakoista ilmankin siivilöintiä ja macaroneista on tullut kauniin tasaisia eikä niissä ole näkynyt röpelöä.

Siirrä mantelijauho-tomusokeriseos kulhoon, jossa voit vatkata sähkövatkaimella ja viritä vatkaimet valmiiksi. Lisää 55 g valkuaisia ja väri, mikäli haluat värjätä macaron -kuoret mutta jätä kulho vielä hetkeksi odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 145-asteeseen, ala-/ylälämmölle. Leivinpaperoi kaksi peltiä.

Italialainen marenki:
Mittaa yleiskoneen kulhoon 55 g valkuaisia ja kiinnitä koneeseen pallovatkain. Mittaa kattilaan vesi ja tavallinen sokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta, kunnes se saavuttaa 104-astetta ja käynnistä sitten yleiskone, ensin hiljaisella nopeudella, sitten hiukan kovemmalla. Anna sokeriliemen kuumentua 118-asteeseen ja kaada sitten kuuma sokeriliemi varovasti ohuena nauhana marengin sekaan koneen koko ajan vatkatessa. Anna koneen vatkata marenkiseosta, kunnes se viilenee 40-asteiseksi.

Vatkaa nyt sähkövatkaimella manteli-tomusokeri-valkuais -seos sekaisin. Lisää sitten n. 20 %:a italialaisesta marengista joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin. Kaavi seos yleiskoneen kulhoon, jossa on loppu italialaisesta marengista ja nostele ja kääntele muolijalla seosta sekaisin, kunnes seos on tasaista ja muuttuu hiukan juoksevammaksi. Ota nuolijaan seosta ja kokeile, valuuko se melko helposti alas siitä. Mikäli ei, kääntele vielä hetki.

Siirrä seos pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän pienehkön tyllan. Pursota esivalmistelluille pelleille pienehköjä ympyröitä, noin 50-sentin kokoisia. Ne leviävät jonkun verran, joten jätä niille tilaa levitä. Pamauta peltiä 2-3 kertaa tasoa vasten (keittiöpyyhe alla pehmusteena), jotta ilmakuplat poistuvat ja macaronit tasoittuvat.  Jätä kuortumaan noin 15 minuutiksi tai kunnes sormenpäällä pintaa kevyesti kokeiltaessa, taikinaa ei tartu sormeen.

Paista pelti kerrallaan uunin keskitasossa noin 17 minuuttia tai kunnes varovasti nostamalla macaronia se ei enää ole hyllyvä, vaan irtoaa kokonaisena melko helposti pelliltä. Siirrä ritilälle leivinpapereineen jäähtymään ja paista toinen pelti samoin.

VADELMA-VALKOSUKLAATÄYTE (n. 35 macaroniin)

55 g tuoreita vadelmia
95 g valkosuklaata
0,25 dl vispikermaa
3 rkl tomusokeria
1/2 tl luontaista vadelma-aromia (kaupan maustehyllystä)

Kuumenna vadelmia kattilassa sekoitellen pari minuuttia. Paseeraa kuumat vadelmat siivilän läpi kulhoon. Lisää rouhittu valkosuklaa sekaan. Anna olla hetken ja sekoita. Kuumenna kerma, lisää joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Lisää tomusokeri ja vadelma-aromi ja sekoita tasaiseksi. Laita seos hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Levitä veitsellä täytettä macaronpuoliskolle ja paina toinen puolisko päälle tai pursota täyte pakastepussin kulmaan leikkaamastasi aukosta. Itse suosin purostusta, on paljon nopeampi ja siistimpi tapa mielestäni. Laita macaronit kylmään tekeytymään 24 tunniksi ennen syöntiä. Tämä on tärkeää koostumuksen ja maun kannalta, eivät ole oikeanlaisia heti täytön jälkeen!

Säilyvät useamman päivän jääkaapissa ja macaronit voi myös pakastaa joko täyttämättöminä, jolloin ne säilyvät useamman kuukauden tai täytettynä, jolloin ne kannattaa syödä parin kuukauden sisällä.


keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Grilliruoan kylkeen kikherne-fetasalaatti



Viime aikoina blogiin on päätynyt pelkästään leivonnaisia, joten laitetaanpas välillä vähän muutakin. Kyllä meillä syödään ihan kunnon ruokaa(kin), eikä vain kakkuja ja muita herkkuja. Tosin samaan hengenvetoon joudun toteamaan, että hyvin monta leivonnaispostausta odottaa jo jonossa vuoroaan.

Tämä kikherne-fetasalaatti on grillikauteen hyvin sopiva lisukesalaatti, jonka pyöräyttää nopeasti kasaan, vaikka pihvien grillautuessa, kuten minä tein tänään. Kikherneet ja punasipuli marinoidaan ensin salaattikulhossa ja sitten perään lisätään muut salaattiaineet, jolloin marinointiliemestä tulee samalla salaatille kastike.

KIKHERNE-FETASALAATTI (4-6 hengelle)

1 prk/540 g säilöttyjä kikherneitä
1 punasipuli, puolikuun mallisina renkaina
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 6 pyöräytystä mustapippuria myllystä
Hiukan suolaa
1 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
1/2 kurkkua
3 tomaattia
2 porkkanaa
2 avokadoa
2-3 rkl limenmehua
1 pkt/200 g fetajuustoa
n. 20 kpl Kalamata oliiveja
6 lehteä basilikaa silputtuna

Huuhdo ja valuta kikherneet siivilässä. Kuori ja leikkaa punasipuli puolikuun mallisiksi ohuiksi renkaiksi.

Mittaa salaattikulhoon punaviinietikka, oliiviöljy, mustapippuri, suola ja yrttiseos. Lisää valutetut kikherneet ja punasipulisiivut. Pyöräytä sekaisin.

Huuhdo tomaatit, kurkku ja porkkana. Kuori porkkana ohuelti ja höylää kuorimaveitsellä porkkanasta ohuita pitkiä suikaleita salaattikulhoon. Paloittele kurkku ja tomaatti pienehköiksi paloiksi ja lisää ne salaattikulhoon. Nostele salaatti sekaisin.

Lisää lopuksi käsin paloiteltu feta, oliivit ja basilika. Rouhaise vielä hiukan mustapippuria fetapalojen päälle.

VINKIT:
- Jos haluat, salaatin sekaan voi lisätä ruukullisen jääsalaattia

- Mikäli haluat esivalmistella salaatin, tee se muuten valmiiksi, mutta lisää vasta hiukan ennen tarjoilua avokado, limenmehu, feta ja basilika.