Joskus on vaikea päättää, miten nimetä leivonnaiset. Nämä ovat lähellä cake popseja, mutta kun eivät ole tikussa, niin en nimennyt näitä cake popseiksi (vaikka laitan nämä myös cake pops -kategoriaan), olkoon siis Amaretto -sydämiä. Kukaanhan ei estä tekemästä näitä pallon malliseksi ja halutessaan myös tikuttamaan niitä. Silloin voit katsoa cake popsien teosta ohjetta vaikka blogini cake pops -kategorian alta.
AMARETTO -SYDÄMET (n.12 kpl)
130 g suklaakakku- TAI suklaamuffinsimuruja
2 rkl Amarettoa (Disaronno Amaretto -mantelilikööriä)
1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl mantelijauhoa (Risenta)
(n. 1/2 tl punaista pasta- geelielintarvikeväriä)
Kuorrutukseen
n. 150 g suklaata
Voit kuorruttaa kaikki samalla suklaalla, tai käyttää useampaa laatua. Jos kuorrutat yli kahdella suklaalla, lisää hiukan suklaan määrää, koska muuten on hankala kuorruttaa, jos suklaata on liian vähän kupissa/lasissa, johon kastat kuorrutettavat sydämet/pallot. Itse kuorrutin suurimman osan valkosuklaalla, jota kului n. 120 g. Tummaa 74 %:sta käytin noin 30 grammaa ja sillä kuorrutin vain muutaman. Aika erimakuisia olivat riippuen, kummalla suklaalla oli kuorrutettu. Valkosuklaalla kuorrutetut olivat lempeämmän ja makeamman makuisia, ja niissä Amareton maku tuli paremmin oikeuksiinsa. Vastaavasti bitterillä tummalla suklaalla kuorrutetut olivat vähemmän makeita ja enemmän suklaisen makuisia. Osa makuraadista piti tummaa suklaakuorrutusta liian bitterinä. Kumpikohan olisi sinulle mieleinen?
Laita ensin kakku-/muffinsipalat monitoimikoneeseen ja pyöräytä ne murumaiseksi. Voit myös murustaa käsin kakku-/muffinsipalat murumaiseksi.
Lisää muut aineet sekaan ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Jos haluat, voit lisätä hiukan punaista väriä, niin saat massasta Red Velvet -tyylistä.
Minulla oli käytössä silikoninen suklaakonvehtimuotti, jonka syvennyksiin painelin massan tiiviisti. Sain 12 sydämenmallista ja pyörittelin kaksi pyöreää, jotka eivät mahtuneet muottiin tästä massamäärästä. Voit sopivan muotin puuttuessa pyöritellä koko massasta käsin noin lihapullan kokoisia palloja.
Laita muottisi/pyöritellyt pallosi pakastimeen pakastamista kestävän alustan kanssa n. 45 minuutiksi. Kunnolla kylmät sydämet/pallot on paljon helpompi kuorruttaa sulalla suklaalla, koska suklaa jähmettyy niihin melko nopeasti.
Sulata sitten mikrossa pienissä kupeissa/laseissa haluamasi suklaata varovasti varoen ylikuumennusta. Minä sulatin valkosuklaata 600 W -teholla hiukan vajaa 2 minuuttia, tummaa 74 %:sta suklaata samalla teholla hiukan yli 2 minuuttia. Voit toki sulattaa suklaan vesihauteessakin kuumuutta kestävässä kulhossa, jonka laitat poreilevan vesikattilan päälle, varoen, ettei vesihöyryä mene suklaan joukkoon.
Ota sydämet/pallot pakastimesta ja kuorruta yksi kerrallaan. Sydämet oli mielestäni helpointa kuorruttaa niin, että otin sydämen haarukkaan ja pikkulusikalla valelin sydämen päälle sulaa suklaata. Pallot vastaavasti on helpompi pudottaa sulaan suklaaseen, pyöritellä suklaasulassa ja poimia sieltä varovasti haarukalla ylös. Tarkista että kuorrutusta on joka puolella ja valuta hetki ylimääräistä suklaata pois kupin/lasin päällä ennen ritilälle nostoa.
Nosta ne ritilälle, jonka alla on leivinpaperi jähmettymään ja nosta sitten jääkaappiin hetkeksi.
Nosta valmiit sydämet /pallot tarjolle ja nautiskele. Koristelin omat sydämeni sulatetulla punaisella Candy Meltsillä. Sulatin mikrossa pienessä Minigrip -pussissa muutaman Candy Melts napin, leikkasin pussin kulmaan pienen reiän ja pursotin valmiille sydämille/palloille koristeita. Nyt kun ystävänpäivä on lähestymässä, koristelin ne hiukan siihen teemaan sopivaksi pursottamalla osan päälle sydämenmallisen koristeen. Samalla se korostaa tuota sydämenmallia Amaretto -sydämessä. Alla ensin valmiita koristelemattomia ja sitten punaisella Candy Meltsillä koristeltuja.
Koska olin laiska, enkä jaksanut temperoida suklaata, nämä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Vielä parempia ja kauniimpia saisi suklaa temperoimalla. Silloin kuorrutuksessa on kaunis kiilto, sen rakenne on rapsahtavaa eikä se sula näpeissä heti ja ne voi säilyttää huoneenlämmössä. Suklaan temperoinnista ehkä sitten joku toinen kerta...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti