torstai 6. helmikuuta 2014

Brownie+Cookie=Brookie

Brookie, siinäpä aikamoinen yhtälö. Tahmea brownie, rapea cookie yhdessä, kuulostaa... hyvältä. Pari päivää sitten ystäväni kysyi Facebook -sivullani, olenko jo tehnyt tuota herkkua. Hän oli maistanut sitä ja hehkutti sen makua. Totesin, etten ole vielä tehnyt sitä. Enkä keksinyt yhtään hyvää syytä, miksen, joten sitähän piti kokeilla.



Ei ole kovin yllättävää, että tämä yltäkylläinen herkku on Jenkeistä lähtöisin. Brooklyniläinen leipomo Baked kuuluu olevan tämän herkun takana. Siellä sitä nimitetään myös Brooksteriksi (yksittäinen Brookster on kuten mazariinivuoassa leivottu brownie, jonka sylissä lepää Cookie). No, kummin vain, kun  yhdistää kaksi hyvää leivonnaista, niin eihän siitä voi tulla muuta kuin hyvää. Kun tutkiskelin asiaa, niin oli hiukan erilaisia versioita, osa leivottu muffinipellin syvennyksiin, osa pellillä jne. Oli myös Brookie -Cookie, jossa Brownie -taikina oli leivottu pellillä kuten Cookiet.

Luin aiheesta myös HS.fi -sivuilla Kiusauksessa -blogin ohjeen , joka vaikutti hyvältä. Koska minulla on kuitenkin toimivat ohjeet molemmista (cookie ja brownie), pitäydyin omissa ohjeissa. Mutta tuon brownie -taikinan kylmään laittamisen otin onkeeni tuosta kyseisestä ohjeesta.

Tässä oma viritelmäni aiheesta, johon olen yhdistänyt oman cookie -ohjeeni sekä brownie -ohjeeni.  HUOM! Cookie -taikinasta noin puolet menee tähän Brookiesiin ja lopusta puolikkaasta saat noin 12 cookiesia paistettua (paista Cookiesit 175-asteessa n. 10 minuuttia). Mikäli haluat tehdä vain Brookiesin, puolita Cookie -ohjeen aineosat.

Ja tämä ei sitten todellakaan ole kalorikammoisen herkku, yhdestä palasta saa aikamoisen määrän päivän energiatarpeesta! Mutta syntisen hyvää tämä oli. Ja muistathan, että tumma suklaa on terveellistä.

BROOKIES (n. 20x30 cm kokoinen suorakaidevuoka, josta saat 12 isoa palaa tai , n. 20 sivistyneemmän kokoista palaa)

Brownie -taikina
170 g voita, huoneenlämpöistä
200 g tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Sulata paloiteltu suklaa + voi keskenään. Voit tehdä sen joko mikrossa puoliteholla (n. 1,5 minuuttia) tai kattilassa matalalla lämmöllä levyllä. Älä ylikuumenna, ettei suklaan rakenne kärsi. Sekoita keskenään.

Ota isompi taikinakulho ja kaada voi-suklaseos siihen. Lisää sokeri, sekoita keskenään lusikalla/lastalla. Tee samoin jauhojen kanssa. Lisää lopuksi munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Vältä liian voimakasta sekoitusta, ettei brownie -taikinastasi tule liian kakkumaista. Siihen ei ole tarkoitus sitoutua ilmaa, vaan valmiin brownien on tarkoitus olla tahmea.

Vuoraa suorakaiteen mallinen n. 20x30 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja rasvaa se kevyesti. Kaada brownie -taikina siihen ja levitä se lastalla tasaiseksi. Laita vuoka jääkaappiin n. tunniksi.

Voit tehdä samassa kulhossa ilman välipesua cookies -taikinan.

Cookies -taikina
200 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
2 rkl siirappia
1 muna
4 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl karahiutaleita
n. 100 g rouhittua tummaa suklaata (minulla 74 %:sta)

Vatkaa taikinakulhossa sähkövatkaimella voi ja sokerit+siirappi vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaurahiutaleet. Älä enää vatkaa, vaan sekoita aineet lusikalla/lastalla.

Rouhi suklaa esim. veitsellä haluamasi kokoisiksi paloiksi ja lisää taikinaan. Sekoita ja laita myös cookies -taikina kylmään.

Kun on kulunut noin 50 minuuttia, laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Ota brownie -vuoka ja cookie -taikina jääkaapista. Levitä jähmettyneen brownie -taikinan päälle cookie -taikina. Voit levittää sen joko tasaiseksi kerrokseksi brownie -taikinan päälle tai muodostaa palloja cookie- taikinasta. Minä kauhoin omani cookie -kauhalla brownie -taikinan päälle, koska halusin, että lopullisessa leivonnaisessa cookies -kohdat erottuvat, kuten olisi brownien päälle laitettu cookieseja.

 Eikö näytäkin hyvältä jo ennen uuniin menoa?


Paista uunin keskitasossa n. 20 minuuttia. On tarkoitus, että brownie jää tahmeaksi sisältä, mutta kuitenkin cookies -kohdat ovat rapeahkoja. On tietenkin makuasia, kuinka tahmeaksi brownien haluaa jättää, siksi tarkkaa paistoaikaa on vaikea sanoa. Itse paistoin omaani kiertoilmalla 155-asteessa 18 minuuttia ja tuli juuri itselle mieleinen lopputulos. Brookie jäähdytetään paistovuoassaan, joten se jälkikypsyy vielä hiukan uunista oton jälkeen.

 Ja juuri sellainen oli lopputulos, johon pyrinkin. Cookie -kohdat erottuvat selkeästi valmiista leivonnaisesta.


Kun Brookie on jäähtynyt, nosta se pois paistovuoasta ja leikkaa haluamasi kokoisiin paloihin. Jos olet maidonjuoja, kylmä maito käy tämän herkun kanssa yhteen upeasti.



2 kommenttia:

  1. Näyttääpä ihan vastustamattomalta! Pari päivää olen googlaillut hyvän oloista reseptiä kokeiltavaksi, ja veit juuri voiton :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :-). Toivottavasti ohje on mieleinen. Hyviä leivontahetkiä! -Raili

      Poista