torstai 20. helmikuuta 2014

Juustoiset kierresämpylätMinulla oli jääkaapissa kohta vanhaksi menevää punaleimaista Emmental -juustoa. Juustohan käy vaikka mihin, mutta kun meillä ei ollut tuoretta leipää, päätin käyttää juustoa sämpylöihin. Osaan ripottelin ennen paistoa kananmunalla voidellun sämpylän päälle juustoraastetta, osaan seesaminsiemeniä.

JUUSTOISET KIERRESÄMPYLÄT (24 kpl)

6 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
3 dl ohrajauhoja
2 dl kauraleseitä
2 rkl hunaja
1 tl suolaa
3 dl hiivaleipäjauhoja
1/4 dl öljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
100 g tuorejuustoa
200 g punaleimaista Emmentalia raasteena ( tai muuta melko vahvaa juustoa)

Sämpylöiden päälle ennen paistoa:
Kananmuna voiteluun
Osa yllämainitusta juustoraasteesta sämpylöiden päälle ennen paistoa
Halutessasi osaan sämpylöistä seesaminsiemeniä sämpylöiden päälle ennen paistoa

Laita yleiskoneen kulhoon, tai käsin taikinaa tehdessäsi taikinakulhoon, 6 dl 42-asteista vettä, eli selkeästi kättä lämpimämpää. Sekoita kuivahiiva ohrajauhojen joukkoon ja lisää taikinanesteeseen. Käynnistä yleiskone tai sekoita taikinakulhossa esim. puuhaarukalla sekaisin. Lisää kauraleseet, hunaja, suola ja hiivaleipäjauhot.

Sekoittele voimakkaasti hetken, jotta taikinaan sitoutuu ilmaa. Tässä vaiheessa taikina on vielä vellimäistä.
Lisää nyt taikinan sekaan vehnäjauhoja, mutta älä lisää kaikkia jauhoja kerrallaan, vaan pikkuhiljaa samalla alustaen. Lisää melko loppuvaiheessa öljy ja lisää vielä jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan aikaiseksi. Kovin napakaksi taikinaa ei kannata alustaa, koska pehmeästä taikinasta saa maukkaimmat sämpylät aikaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja vielä leivontavaiheessa, mikäli tarvitsee.

Nostata taikinaa puoli tuntia peitettynä lämpimässä paikassa.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperoidulle ja jauhotetulle työtasolle.  Jaa taikina kahtia ja kauli taikinapala kerrallaan levyksi (n.20x40 cm), kuten tekisit korvapuusteja. Levitä taikinalevylle veitsellä tuorejuustosta noin puolet ja ripottele juustoraasteesta hiukan alle puolet taikinalevyn päälle tasaisesti. Kääri rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä rulla n. 3 cm paloiksi. Nosta leivinpaperoiduille pelleille leikkauspinta ylöspäin kohoamaan. Tee samoin toisen levyn kanssa, mutta jätä nytkin hiukan juustoraastetta jäljelle. Sitä ripotellaan sämpylöiden päälle ennen paistoa.

Kohota leivinliinalla peitettynä puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan nostatusajan loppupuolella 230-asteiseksi, kiertoilma 210-asteiseksi.

Voitele kohonneet sämpylät ennen paistoa ensin päältä kananmunalla ja ripottele sitten osaan juustoraastetta ja osaan halutessasi seesaminsiemeniä.

Paista n. 12 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä ja hiukan ruskistuneet. Jäähdytä ritilällä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti