RUNEBERGINTORTUT MINIKOOSSA (12 kpl, ehkä 6 kpl isoja)
200 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl piparimuruja
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1/2 dl omenahilloa
1 dl + 3 rkl kuohukermaa
7 pisaraa karvasmanteliaromia
Kostutukseen
1/2 dl vettä
1/2 dl rommia
2 rkl sokeria
Kuumenna aineet pienessä kattilasssa keskenään. Pyöräytä kostutuksessa nopeasti lappeellaan torttu tai kostuta pullasudilla. Jos teet korkeahkoja torttuja, suosittelen pyöräyttämään tortut, jotta kostuvat tarpeeksi ja tasaisesti. Matalampien torttujen kanssa riittää päältä sively.
Jäähtyneiden ja kostutettujen torttujen päälle
Vadelmahilloa/-marmeladia
3 rkl vettä
n. 9 rkl tomusokeria
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan kevyesti sekoittaen. Lisää viimeiseksi kerma, karvasmanteliaromi ja omenahillo. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä liiallista sekoittamista.
Lusikoi taikinaa vaikka muffinsipellin kevyesti voideltuihin syvennyksiin yli puoleenväliin tai käytä paperisia muffinsipapereita joko sellaisenaan tai muffinsipellin koloissa. Myös voidellut ja uuninkestävät kahvikupit käyvät. Ja tietenkin varsinaiset metalliset tai silikoniset runebergintorttuvuoat.
Paista uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia torttujesi koosta riippuen, kunnes tortut hiukan ruskistuvat ja ovat kypsiä. Kokeile vaikka cocktailtikulla, onko kypsää. Työnnä tikku tortun keskelle, jos tikkuun tarttuu taikinaa, paista vielä hetki.
Jos paistoit vuoissa tortut, anna niiden hetki jäähtyä vuoissa, ennen kuin kumoat ne ritilälle jäähtymään. Kostuta tortut, kuten ylhäällä on neuvottu ja jäähdytä ennen kuorrutusta.
Kun tortut ovat jäähtyneet, lusikoi niiden päälle vadelmahilloa/-marmeladia. Tee torttujen päälle vielä tomusokerikuorrutus sekoittamalla vesi ja tomusokeri keskenään paksuksi kuorrutteeksi. Kuorrutteen tulee olla niin paksua, että se pysyy heti tortun päällä, eikä valahda päältä pois. Lusikoi kuorrutus pieneen pakastepussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota vadelmahillon ympärille renkaaksi. Anna hetki jähmettyä ennen tarjoilua.
Nämä leivonnaiset säilyvät hyvin seuraavaan päivään huoneenlämmössä ja pieni seisotus on oikeastaan hyväksikin niiden rakenteelle, jotta ne kostuvat tasaisesti.
Kuten allaolevasta kuvasta näkyy, nämä eivät ole suurensuuria, korkeudeltaan tulitikun korkuisia ja halkaisijaltaankin tuollaset 3,5 senttiä. Saisko näitä siis syödä kaksi?
EDIT 3.2.2015. Lisäsin/korjasin kuorrutusohjeeseen tomusokerin määrää, koska ainakin nyt torttuja tehdessäni tuo aiemmin kirjoittamani tomusokerin määrä oli mielestäni liian pieni ja kuorrutus jäi turhan löysäksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti