maanantai 24. helmikuuta 2014

Cronut - Vuoden 2013 leivontahitti


Tämä kohuleivonnainen sai alkunsa toukokuussa 2013, kun New Yorkilainen kokki Dominique Ansel, joka on kehittänyt tämän fuusioleivonnaisen, alkoi Sohossa myydä niitä leipomossaan. Cronuteissa Croissant -tyylinen taikina leivotaan donitsin muotoon ja friteerataan, sokeroidaan, täytetään ja kuorrutetaan, jolloin saadaan Cronut.

Oli pakko kokeilla, mikä Cronutissa on niin ihmeellistä, että se saa ihmiset jonottamaan tuntikaupalla saadakseen omansa. Lisäksi kerrallaan niitä myydään yhdelle ostajalle korkeintaan 6 kappaletta. Kappalehinta on 5 dollaria, mutta mikä huikeinta, pimeillä markkinoilla Cronuteista pyydetään jopa 100 dollaria kappale. Jaa-a, täytyisi kyllä olla aikamoinen Cronut -himo, ennenkuin suostuisin maksamaan jostain pienestä leivonnaisesta 100 dollaria. Cronut on muuten tavaramerkkisuojattu ja sillä nimellä niitä saa myydä vain tuotteen kehittäjän Dominique Ansellin konditoriassa Sohossa New Yorkissa. Siksi varsinkin Nykissä on paljon Cronutista väännettyjä imitaatioita tarjolla hiukan eri nimellä.

Alkuperäinen Cronut tehdään Croissant -tyylisestä taikinasta, jossa taikinan tekeminen kestää 3 päivää, kuten monissa Croissanteissakin. Löysin kuitenkin ohjeen, jossa Cronutin teossa menee vain päivä, joten kärsimätön kun olen, kokeilin näitä sitten sillä ohjeella. Ohje on Food52 -sivuilta, jossa ne löytyvät nimellä
homemade-cronuts-croissoughnuts

CRONUTS (n. 10 kpl)

Huom! 1 cup=2,5 dl

3/4 cup maitoa, lämmitettynä 42-asteeseen
1 rkl kuivahiivaa
1/3 cup sokeria
2 kananmunaa, isoja
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 cup jauhoja (1/4 cup käytetään voin kanssa!)
1 tl suolaa
1 cup voita, huoneenlämpöistä (n. 160 g)

Vaahterasiirapikuorrute

1/2 cup tomusokeria (laitoin itse puolet tavallista tomusokeria, puolet mansikanmakuista tomusokeria)
3 rkl vaahterasiirappia
1-2 rkl maitoa

Lisäksi tein Cronutteihini täytteeksi vaniljakiisselitäytteen

Crème pâtissiére
2 keltuaista
0,5 dl sokeria (hiukan vajaa)
1/4 dl vehnäjauhoa
1,5 tl maissitärkkelystä
1,5 dl maitoa (hiukan vajaa)
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleahkoksi vaahdoksi, vatkaa jauho sekaan.

Kuumenna kattilassa maito lähes kiehumapisteeseen. Vatkaa maito keltuaisseokseen ohuena nauhana.

Laita kattila takaisin levylle ja keittele sekoitellen, kunnes kiisseli paksunee. Poista levyltä, sekoita vaniljasokeri joukkoon ja kaada kiisseli jäähtymään kulhoon. Laita kiisselin pintaan tuorekelmu, ettei se kuoretu. Kun jäähtynyt jonkun verran, laita jääkaappiin.

Cronut -taikina:
Lämmitä maito mikrossa tai kattilassa levyllä 42-asteiseksi, eli selkeästi kättä lämpimämmäksi. Sekoita maitoon hiiva. Sitten munat, sokeri ja vaniljasokeri, sekoita hyvin.

Lisää cupillinen jauhoja ja suola. Lisää sitten vähitellen 2 1/4 cupia jauhoja ensin sekoitellen ja sitten vaivaten muutama minuuti. Tein itse taikinan KitchenAidillä, mutta yhtä hyvin, voit tehdä sen käsin taikinakulhossa.

Vaivaa, kunnes pehmeää ja elastista, vielä hiukan tarttuvaa. Kääri tuorekelmuun tai folioon ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Vatkaa sillä välin voi ja loppuosa (1/4 cupia) jauhoista sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

Ota taikina kylmästä, kauli se kevyesti jauhotetulla työtasolla n. 33x33 cm suorakaiteeksi ja levitä voi-jauhoseos sille.

Taita taikinan vasen kolmasosa keskustaan ja sitten taikinan oikea kolmasosa sen päälle. Kääri kelmuun ja laita taas kylmään minimissään puoleksi tunniksi.

Kauli, taita ja jäähdytä taikina vielä 2 kertaa.

Viimeisen taittelukerran jälkeen laita kylmään minimissään tunniksi tai yön yli.


Kauli taikina 2,5 - 5 cm paksuiseksi ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja. Ota sitten pyöreällä pienemmällä muotilla keskustasta pala, jolloin saat donitsin mallisen taikinapalan. Itselläni oli pyöreä keksimuotti, joka oli sopivan kokoinen isoon ympyrään ja pienempään ympyrään käytin vastaavasti tyllaa.

Friteeraa kypsäksi paksupohjaisessa kattilassa/padassa rypsiöljyssä. Kypsyminen vie noin 1-2 minuuttia per puoli. Kypsennä pari kerrallaan, ja nosta sitten reikäkauhalla lautaselle, jossa on talouspaperi imemässä ylimääräistä rasvaa. Kypsennä myös keskustapalat ja "hukkapalat", jotka syntyivät ympyröitä leikatessa.

Kierittele halutessasi sokerissa tässä vaiheessa.

Jäähdytä, täytä ja koristele.

Vaahterasiirappikuorrutus:
Sekoita kaikki kuorrutusaineet keskenään tasaiseksi suht paksuksi kuorrutukseksi. Lusikoi kuorrutus vahvaan pakastepussiin.

Cronutin kokoaminen:
Lusikoi jäähtynyt Crème Pâtissieré pursotinpussiin/pakastepussiin, jonka kulmassa on tylla, jossa on pitkähkö putki. Paina tyllan pää sitten noin neljään kohtaan Cronutin päältä sisään ja purista täytettä sisään.
Täytä kaikki Cronutit ja kuorruta sitten vielä päälliosa äsken tekemälläsi vaahterasiirappikuorrutuksella. Eli leikkaa kuorrutuspussin kulmaan pieni reikä, josta pursotat kuorrutuksen Cronutien päälle.

Vaikeaa näiden leipominen ei ollut, mutta aikaa se vei. Näitä oli siis ihan kiva kokeilla, mutta lopputulemana sanoisin, että ei kyllä ollut mikään supermahtava leivonnainen omasta mielestä, kun ottaa huomioon, kuinka kauan näiden leipomisprosessi kesti.  Syön mieluummin Croisanttini sellaisenaan. Ihan tarpeeksi niissä on rasvaa ilman friteeraustakin ja omasta mielestä Croisantin muotokin on kauniimpi kuin donitsin. Tosin en ole mikään kovin suuri friteerattujen donitsien ystävä, mieluummin syön uunissa paistettuja donitseja. Mutta jos perinteiset friteeratut donitsit ovat lähellä sydäntäsi, varmaan innostut Cronutseistakin minua enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti