maanantai 3. maaliskuuta 2014

Hernekeitto ja pannukakku


Laskiaisena syödään perinneruokaa, hitaasti hauduteltua hernekeittoa, johon makua antaa savupotka, jälkkäriksi pannukakkua. Kyllä kelpaa! Saattaapi olla, että mäenlasku voi olla monessa paikassa hiukan haastavaa tänä vuonna lumitilanteen takia, mutta reipas kävelylenkki ulkosalla ei ole yhtään hassumpi korvike mäenlaskulle. Hernekeitto voi hautua sen aikaa itsekseen hiljaisella lämmöllä. Ajattelin tehdä hernekeittoa laskiaistiistaiksi, mutta teinkin sen jo tänään, eli laskiaisunnuntaiksi.

Hernekeitto on helppo tehdä, mutta se vaatii hiukan etukäteisvalmistelua, kun herneet pitää muistaa laittaa likoamaan edellisenä iltana ja hernekeiton keittoaikakin on pitkä. Mutta lopputulos päihittää purkkihernekeitot mennen tullen, joten kannattaa kokeilla. Ja hernekeitto on niitä ruokia, jotka melkeinpä paranevat lämmitettäessä, eli tee etukäteen valmiiksi ja lämmitä tarjoilupäivänä.


HERNEKEITTO (n. 8:lle hengelle)

Herneiden liotus:
2 l vettä
500 g kuivattuja kotimaisia herneitä

n. 2 l vettä (laita ensin vaikka hiukan vajaa, voit lisätä sitten keittämisen loppupuolella tarvittaessa vettä)
500 g savupotkaa tai minisavupotkaa
1 rkl häränlihafondia (tai muuta "lihafondia")
1 kasvisliemikuutio
2 tl soijakastiketta
2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä muutama kierros
2 tl meiramia
2 tl sinappia
(1 tl suolaa)


Huuhdo herneet siivilässä hyvin ja poista kaikki epämääräisen näköiset herneet ja mahdolliset muut roskat. Laita herneet likoamaan runsaaseen kylmään veteen ja anna niiden liota yön yli tai minimissään 7 tuntia.

Kaada herneistä liotusvesi pois, laita herneet isoon kattilaan ja lisää raikasta vettä n. 2 litraa. Lisää liemikuutio, fondi, soijakastike, laakerinlehdet, mustapippuri, meirami ja sinappi sekä savupotkat. Anna hautua miedolla lämmöllä pari-kolme tuntia välillä sekoitellen, kunnes herneet hajoaa ja ovat pehmeitä (ja aina parempaa tulee, jos hauduttaa vielä pidempään).

Nosta savupotkat pihdeillä lautaselle hetkeksi jäähtymään. Poista luut ja ylimääräinen rasva ja paloittele lihat sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää lihapalat keiton sekaan ja anna niiden vielä uudestaan kuumentua.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Liemikuutioiden, fondin, soijakastikkeen ja savupotkien suolaisuus vaihtelee aika paljon, joten kun maistat valmista keittoa, voit vielä tsemmata suolan määrän sopivaksi. Pois kun sitä on vaikea ottaa.

Myös keiton paksuutta voit vielä säädellä tässä vaiheessa. Minä itse pidän paksusta hernekeitosta, joka on jo lähempänä muhennosta, mutta kukin tyylillään tässäkin.


PANNUKAKKU (isoon uunipannuun, noin 20 palaa)

1 l kevytmaitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 tl suolaa
4 munaa
1/2 dl sulatettua voita TAI margariinia

Tarjoiluun:
hilloa/hilloja
(Vaahdotettua Flora Vispiä TAI
kermaa, joihin lisäät 2 tl tomusokeria ja  2 tl vaniljasokeria)

Sekoita maidon sekaan vispilällä vatkaten vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen, vaniljasokeri, suola ja sokeri. Vatkaa tasaiseksi.

Lisää munat ja vatkaa taas tasaiseksi. Lisää viimeiseksi sulatettu rasva.

Anna taikinan mielellään turvota puolisen tuntia. Jos on kiire, voit laittaa sen hetikin paistumaan.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa syvä uunipannu leivinpaperilla, kaada pannukakkutaikina siihen ja paista noin puoli tuntia uunin keskitasolla.

Anna pannukakun kiinteytyä hetken, ennen kuin syöt. Parasta kuitenkin vielä lämpimänä.

Säilytä ylijäänyt pannukakku jääkaapissa ja lämmitä sitä hetki mikrossa ennen syöntiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti